De eerste weken van het ouderschap
Mama &zo

De eerste weken van het ouderschap!

Het is tijd voor de waarheid!

James is alweer 6 weken jong, wat gaat de tijd snel met een kleine baby en wat is ons leven veranderd. We leven van voeding tot voeding. Als James net de fles heeft opgedronken, is uit geboerd kun je alweer bijna aan de volgende fles beginnen.

De eerste weken waren een beetje zwaar. Ik had het woord ‘beetje’ beter weghalen. Het was gewoon zwaar!

Ik kan hier nu wel vertellen dat het allemaal rozengeur en maneschijn is maar dat is absoluut niet het geval (geweest) en aangezien jullie alleen maar af en toe wat leuke foto’s voorbij zien komen. Is het nu tijd voor de waarheid!

Ik moest nog herstellen van de keizersnee. En ik kan niet anders zeggen dan dat mijn herstel vlot verliep. Ik merk nog steeds wanneer te veel doe maar het gaat iedere dag een beetje beter.

Mijn kraamtranen heb ik dubbel en dwars ingehaald!

Eenmaal hersteld van mijn keizersnee kreeg ik wondroos aan mijn voet. En ik kan je vertellen, dat doet ongelofelijk veel pijn. In diezelfde week kreeg James koorts dus het was een heftige periode. Ik kon namelijk niet meer lopen en dus James nauwelijks verplaatsen.

Kraamtranen had ik tot grote verbazing van mijn familie en vrienden overgeslagen maar dat heb ik inmiddels dubbel en dwars ingehaald. Ons kleine lieve James had koorts. Hoe hard zal ik huilen als hij een keer een bult op zijn hoofd valt? Het voelt als 8 messteken in je hart als je kind iets mankeert!

De koorts was de eerste dagen 37,9 en dat is heel irritant. Je moet namelijk pas bellen vanaf 38 graden koorts. Je bent pas net moeder en je weet er eigenlijk allemaal nog niks vanaf. Je wil niet de bezorgde moeder uithangen (die ik uiteraard wel was) maar je wil ook niet te laat bellen…

De eerste keer naar de spoed met je kind.

In combinatie met mijn wondroos hebben we toch maar even gebeld. De koorts liep inmiddels op tot 38,2. James werd onderzocht en alles bleek in orde te zijn. Als hij over drie dagen nog steeds koorts heeft en of de situatie veranderd moesten we natuurlijk bellen.

De eerste keer naar de spoed met je kind. Verschrikkelijk. De vragen die ze daar stellen vond ik ook lastig te beantwoorden. ‘Is je kind altijd suffig?’ Tja, mijn kind is pas 4 weken op de wereld. Ik ken hem ook pas net!

Toen de laatste traan van mijn wang af bungelde en we net thuis aangekomen begon ik weer te huilen. Ik was vergeten te vragen of zij James zijn oren nog wilde nakijken. Ik voelde me echt een intens slechte moeder dat ik dit was vergeten.

Gelukkig is de koorts vanzelf weggetrokken en hoefde we niet meer op controle!

Ik mis de kraamhulp!

De kraamhulp helpt je de eerste weken aan een ritme. Als je ’s morgens wakker wordt, even knuffelen. Je doet hem eventueel in bad, schone kleertjes aan, die 2 sprietjes haren kammen, even op de buik leggen om te oefenen, ondertussen doe je vitamine D op een lepel en na de vitamines mag hij de fles zodat hij vervolgens weer naar bedje kan.

Je gaat de was bij elkaar rapen, de flessen en spenen uitkoken, de was die klaar is opvouwen en dan kun je weer overnieuw beginnen.

Ik wilde dit ritme zo goed mogelijk vast blijven houden toen de kraamhulp weg ging. Het gaf mij een heerlijk gevoel om in de ochtend heel mijn huis clean te hebben. Laat ik jullie uit je droom helpen.

  1. Je krijgt je huis nooit meer op orde als je een kind hebt.
  2. Als jezelf net wil gaan eten, douche of toiletteren, wordt je kind wakker en begint alles opnieuw.

Als de kraamhulp weggaat en je doet precies hetzelfde. Gaat het alsnog anders dan dat zij er was!

Ik wilde alles doen volgens de boekjes!

James had moeite om zelf in slaap te vallen met als gevolg dat hij de hele dag in mijn darmen lag omdat hij anders niet sliep. Buiten een tennisarm kreeg ik ook oorpijn. ‘Je kan een baby van die leeftijd makkelijk 10 minuten laten huilen Lon’. Ja, dat kan wel zo zijn maar ga jij maar eens lekker ontbijten, lunchen of dineren met 10 minuten lang gekrijs op de achtergrond.

Geloof mij, 10 minuten duren ècht heel lang! Als ik heel lief voor James was, mocht ik heel af en toe naar het toilet. Dat scheelde in ieder geval een hoop poetswerk! 😉

In ieder boekje lees je dat je vanaf het begin meteen consequent moet zijn. De box/op schoot is spelen en in bed is het slapen. Dus wat doe je als je net- moeder bent en eigenlijk nog helemaal niks weet? Precies, wat in de boekjes staat.

Blijven volhouden, in bed blijven leggen en zodra hij in slaap valt, dan had ik alsnog vals gespeeld omdat het de bedoeling is hem zelf in slaap te laten vallen. Nou dat kon ik al helemaal vergeten dus daar begon ik niet eens aan.

Mijn ervaring: de eerste weken van het ouderschap!

Nee, James vond het geen strak plan. Een huilbaby was hij ook niet want hij huilde niet 3 uur per dag. En toen? Ik heb alle boekjes weggegooid en mijn moedergevoel laten spreken!

Het gaat perfect. Hij drinkt goed, plast en poept veel, speelt in de bos en slaapt ’s middags in zijn eigen bedje. James heeft vannacht zelfs de hele nacht doorgeslapen!

De was is gestreken, het huis is zo goed als schoon, ik mag ook weer eten, drinken, douche en een potje candy cruch op het toilet kan ook al af en toe!

Merijn is nu niet alleen mijn beste maatje, mijn verkering of mijn man maar hij is nu ook de papa van ons kind en dat is soms nog best gek. Je leert elkaar op een hele andere manier kennen en ziet na zoveel jaren nog steeds dingen die je niet van elkaar wist.

We hebben elkaar even moeten vinden als gezin. We zijn tenslotte niet meer het onbezorgde stelletje die kunnen doen en laten waar we zin in hebben. Je kunt niet zomaar de deur achter je kont dichttrekken zonder daarbij aan luiers, melk, reserve kleertjes, fiep, jas, vaseline, slabbetjes en 100 spuugdoekjes te denken. Zie je, ik vergeet zelfs nu de billendoekjes nog!

We zijn nu echt verantwoordelijk voor het welzijn van James en dat willen we allebei zo goed mogelijk volbrengen. Inmiddels zijn we helemaal gewend en kan ons geluk niet op. Eindelijk vormen we een echt gezinnetje!

Lees ook: Mijn bevallingsverhaal deel 1 – weeën begonnen op het terras! 

Dit was onze ervaring met de eerste weken van het ouderschap. Hoe is het jullie vergaan? ik ben zeer benieuwd naar de comments!

(Visited 258 times, 1 visits today)

Vorig artikel Volgend artikel

You Might Also Like

Geen reacties

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.