de ziekte van crohn en een tatoeage
Persoonlijk

De ziekte van Crohn en een tatoeage!

Mijn ouders hadden twee regels thuis..

De meeste van jullie zullen het weleens gezien hebben op foto’s. Ik heb een tatoeage op mijn pols met de namen van mijn ouders. Inmidels krijg ik vaak de vraag of ik de naam van James wil laten tatoeëren.

Mijn ouders hadden vroeger twee ‘strenge’ regels.

 1. Als je rookt voor je 18e moet je jouw rijbewijs zelf betalen.
 2. Tatoeages of piercings niet onder mijn dak’

Nu ik zelf een kleine James in de box heb liggen kan ik deze regels beter begrijpen. Hoewel het niet roken- verhaal niet helemaal waterdicht is. Mijn broer begon met roken na zijn 18e en toen had hij zijn rijbewijs al gekregen.

Ik wilde eigenlijk een tongpiercing!

Op de middelbare school wilde ik graag een tongpiercing. Maar goed, ik woonde nog thuis en mijn ouders vonden dat geen strak plan. Mijn moeder daarentegen had volgens haar, een slim plannetje bedacht. Zij nam mij mee naar de piercing shop om mij te laten zien hoe dat nou precies ging. Ik kon mijn oren niet geloven, zou het dan toch echt mogen?

Eenmaal in die zaak stond daar een lange jonge man met knopen, die normaal aan je jas zitten, in zijn oren. Hij liet precies zien hoe het in zijn werk ging, inclusief grote tanden en de naald. Hij ontkende ook niet dat het geen pijn zou doen.

‘Heb je die tangen gezien?’
‘Ja hoezo?’
‘Die zijn kei groot en het doet veel pijn!’
‘Ja dus, mag het?!’
‘Nee, het gebeurd niet!’

Mijn moeder dacht dus dat ze mij zou laten afschrikken als ik een van die grote tangen zou zien. Er was dus nooit een intentie geweest om mij echt een tongpiercing te geven.

Ik zag alleen maar op tegen het feit dat ik dan een week niet kon zoenen met Merijn maar verder leek het mij nog steeds fantastisch!

Achteraf ben ik blij dat mijn moeder het mij heeft verboden. Gezien mijn bizar gezondheidssituatie zou dit bij mij zodanig ontstoken dat mijn halve tong eraf zou moeten. Oké, misschien wat overdreven maar bij gaat niks zoals het hoort.

Mijn eerste tatoeage!

Een tatoeage wilde ik pas toen ik wat ouder werd. Mijn ouders vonden dit verschrikkelijk. Ik heb hier altijd netjes naar geluisterd. De mening van mijn ouders vond ik belangrijk. Misschien wel tè belangrijk.. Ik was 21 jaar, woonde al 5 jaar samen met Merijn en kon dus prima mijn eigen keuzes maken.

Ik besloot op een middag naar de tatoeage shop te gaan en de namen van mijn ouders te laten tatoeëren. Zij kunnen het misschien zelf erg lelijk vinden maar wie zijn zij om over mijn lichaam te bepalen? Niemand. Dat bepaal ik zelf!

Je moet echter wel op verschillende dingen letten als je de ziekte van Crohn hebt. Trouwens ook bij huidziekte zoals psoriasis. Het kan namelijk dat mensen met een imuunsysteem, zoals Crohn, een verhoogde kans hebben op een infectie.

Het is soms ook het geval dat bepaalde medicijnen deze infectie kunnen verergeren. Ik zou dus altijd contact opnemen met je arts voordat je een tatoeage zet!

De ziekte van Crohn en een tatoeage!

Het tatoeren was vervelend maar echt pijn kan ik het niet noemen. Ik ben vooral blij met het resultaat.

De namen van mijn ouders op mijn pols is belangrijk voor mij. Jullie kunnen zo hier en daar op mijn blog lezen dat we een speciale band hebben. We hebben zo ontzettend veel meegemaakt samen. Zoveel nare onderzoeken en talloze ziekenhuis bezoeken met opnames ondergaan en doorstaan. Dit is echter niet met een pen te beschrijven, ook niet met een tatoage hoor maar is voor mij wel een stukje ‘veiligheid’ op een of andere manier.

En dan de vraag of ik James nu ook laat tatoeëren. Nee, dat gaat niet gebeuren. James staat sowieso voor de rest van mijn leven in mijn hart gegraveerd en buiten dat, stel nou dat ik uiteindelijk vier kinderen zou krijgen. Dan zou ik dus 4 plekken op mijn lichaam moeten vinden waar dat getatoeëerd kan worden. Nu is mijn lichaam vrij groot, plek zat dus maar dat is voor mij een beetje teveel van het goede 😉

Ik wil wel nog eens een tatoege zetten met een zinnetje als ‘let it be’ onder een mooi kroontje wat symbool staat voor de ziekte van Crohn.

De ziekte van Crohn en een tatoeage kan dus prima. Mits je jezelf goed laat informeren over de risico’s en altijd in overleg met je arts! Ik heb gelukkig verder geen last ondervonden van het zetten van een tatoeage. Het is de eerste paar dagen rood, net als een schaafwond maar er is geen ontsteking opgetreden!

Hebben jullie een tatoeage? Ik ben benieuwd welke betekenis hierachter zit!

(Visited 1.831 times, 1 visits today)

Vorig artikel Volgend artikel

You Might Also Like

2 Reacties

 • Reageer Leo Valk 31 juli 2015 om 17:57

  Tsja, stel je voor dat Oma dat gedaan had, dan was haar hele arm een lijst met namen geweest. Ik hou het op plakplaatjes haha!

 • Reageer Joyce Valk 4 augustus 2015 om 09:43

  Leuk verhaal, Lonneke! Je hebt gelijk: jij bent de baas over je eigen lichaam.

 • Schrijf een reactie

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.