ruzie met je partner
Persoonlijk

Ruzie met je partner hoort erbij!

Ruzies bij kalverliefde zorgt voor een stoplicht relatie..

We kunnen allemaal wel doen alsof we nooit ruzie maken en de relatie met je partner rozengeur en maneschijn is maar zo werkt het natuurlijk alleen maar in sprookjes. Iedereen heeft conflicten, maakt ruzie en laat zich soms weleens een beetje (te ver) gaan in een ruzie.

In je kinderjaren wordt je al geconfronteerd met ruzie maken. Het is belachelijk dat jij niet mee mag spelen of je per ongeluk expres een duw in je rug krijgt en dan begint de ellende. ‘Jij bent stom!’ of ‘Ik ben je vriend niet meer!’ en ‘Jij mag niet meer op mijn feestje komen!’ Deze uitspraken hebben we allemaal weleens laten vallen in een ruzie om vervolgens de volgende dag weer hartsvriendinnen te zijn.

De ruzies op latere leeftijd worden meestal al iets serieuzer. Althans, dat denken we want we voelen ons super groot als we puber zijn. De kinderjaren zijn voorbij en je denkt al bij de ‘grote mensen’ te horen. Nu ben je natuurlijk al goed op weg als puber zijnde maar je bent er nog lang niet. Geniet daar nog maar even van!

Ik weet nog goed dat ik verkering had met mijn eerste vriendje en het om de haverklap uitging omdat we ‘ruzie’ kregen. Een paar dagen later ging het dan weer aan omdat een van de twee spijt kreeg. Als we hadden afgesproken en hij wilde opstap gaan terwijl ik een romantisch avondje voor de buis in gedachte had, kon hier al een zodanige ruzie door ontstaan waardoor het dan weer even uit ging.

Ruzie hoort tot een van de behoeftes van de mens!

Je zult het wellicht niet verwachten maar ruzie behoort tot een van de behoeftes van de mens. Wij mensen willen gehoord of gezien worden en daar komt vaak de ruzie uit voort. Ruziënde mensen gaan ervan uit dat je ruzies alleen kun beëindigen door ze ‘uit te vechten’, door te winnen of gelijk te krijgen.

Ik zal je wat vertellen. Ruzie maken heeft geen enkele zin. Niet op deze manier. Geen enkele verliezer wil tegenover een winnaar staan. Onbewust gaat deze strijd dus nog verder en op deze manier wordt het een machtsstrijd die eindeloos door kan gaan. Dit is vooral zo, als je een relatie hebt samen omdat je hierin gelijkwaardig behandeld wil worden.

Het is ook vaak zo dat ruzies niet gaan over het gespreksonderwerp. Ik bedoel, laten we eerlijk zijn vrouwen. Is het ècht zo belangrijk dat de man het dopje van de tandpasta terug doet na gebruik? Nee, natuurlijk niet. Het gaat in zo’n ruzie allang niet meer over dat dopje maar er volgt een opsomming irritaties van de afgelopen tijd.

En dan heb je nog de welbekende koeien die regelmatig uit de sloot worden gehaald in een ruzie. Het dopje van de tandpasta kan hiertoe makkelijk tot een schreeuwende ruzie eindigen waar we uiteindelijk ruzie maken over de ruzie. ‘’Je luistert niet naar me of ‘’Je moet niet zo zeuren!’’en ‘’Het is altijd hetzelfde!’’

Natuurlijk is ruzie over vreemdgaan een groot verschil met een tandpasta dopje en is praten na een ruzie soms geen optie. Merijn wil alles altijd direct uitpraten terwijl ik het fijn vind om de ruimte te krijgen. Even nadenken over wat er is gezegd om het op een later moment eventueel nog te bespreken of het gewoon te laten voor wat het is.

Ruzie maken met je partner hoort erbij!

Mensen die samenleven maken ruzie en het is daarin belangrijk dat je accepteert dat die ruzies er mogen zijn, je luistert naar de ander en je partner vooral respecteert. Je hebt niks aan een onfatsoenlijk scheldpartij. Hoewel het soms weleens kan opluchten, heeft het absoluut geen meerwaarde.

En door de jaren heen, oh nu klinkt het echt alsof ik stokoud, wijs en nooit ruzie maak en dat is absoluut niet het geval maar je leert ook dingen van elkaar te accepteren. Merijn laat altijd zijn kleding naast zijn bed liggen totdat hij na een week geen kleding meer heeft. Ik krijg dan op mijn dak dat ik de was niet bij houd. Of dat hij altijd de deur van de kast openlaat staan zodat James overal bij kan.

Dit zijn van die dingetjes waarover wij in het begin van onze relatie ruzie over konden maken en het nu gewoon laten voor wat het is. Ik vraag mezelf dan vaak af: Is het nou echt zo erg om die kastdeur dicht te doen zonder daar wat over te zeggen? Of als ik de was bij elkaar raap, ook even naast zijn bed kijk? Nee. Heeft een ruzie hierover zin? Nee. Soms moet je dingetjes ook gewoon laten en het accepteren zoals het is.

Ik ben trouwens ook een draak hoor. Zo ga ik bijvoorbeeld altijd een stapje verder dan Merijn leuk vindt als we aan het dolle zijn. We hebben een watergevecht. Het is even grappig en op het moment dat het eigenlijk klaar hoort te zijn, gooi ik nog een emmer water over hem heen. Snap je wat ik bedoel?

Het goedmaken is minstens zo belangrijk! 😉

Niemand is perfect, maak ‘lekker’ ruzie maar houd het wel netjes. Ga niet dreigen met het eindige van de relatie als hij voor de zoveelste keer het dopje van de tandpasta vergeet terug te doen. Ben redelijk en als je relatie goed zit, is ruzie maken helemaal niet zo erg!

Dus, we maken allemaal weleens ruzie. Dat is helemaal niet erg. Als je elkaar maar niet in de ruzie verliest en je ook weet hoe je het goed kan maken met elkaar. Nu heb ik wel wat tips maar daar zal ik mezelf in deze blog niet verder over uitweiden! 😉

En hoe zit het bij jullie? Hebben jullie nóóit ruzie of wil het ook weleens escaleren? Ik ben benieuwd wie hier zijn of haar ervaring hierover durft te delen. Het is immers een onderwerp wat niet vaak wordt besproken!

 

(Visited 599 times, 1 visits today)

Vorig artikel Volgend artikel

You Might Also Like

Geen reacties

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.