Sporten en de ziekte van Crohn
Persoonlijk

Het zijn niet alleen kinderen die worden gepest!

Zal ‘pesten’ ooit stoppen?

Ik hoor het veel in mijn omgeving. Pesten is nog altijd een groot probleem ondanks alle pestprotocollen. Is het wel haalbaar om pesten uit het woordenboek te halen omdat het niet meer wordt gedaan? Ik denk het niet. Het is te vergelijken met het feit dat er altijd wel ergens oorlog is in de wereld. Pesters zullen altijd bestaan maar goed, we kunnen natuurlijk wel proberen om die pesters te laten inzien dat ze moeten stoppen.

Mijn ervaring met pesten.

Mijn ervaring met pesten is eigenlijk niet zo spannend. Ik heb in ieder geval nooit gepest dus ik kan iedereen van eerdere scholen recht in de ogen aankijken. Ik was juist iemand die optrok met de kinderen die minder populair waren in de klas. Ik zat er een beetje tussen in en probeerde met iedereen vrienden te zijn. Dat lukte aardig moet ik zeggen!

In de eerste klas van de middelbare school werd ik gepest. Ik vind ‘gepest’ een wat zwaarder woord.. maar ze waren wel flink aan het treiteren. Tja waar dan het verschil ligt weet ik eigenlijk ook niet maar leuk was anders.

Ik was namelijk een meisje die deed waar ze zelf zin in had. Mijn haren waren niet alleen zo kort als de meeste jongens uit mijn klas maar ook knal paars en ik had een beugel in allerlei verschillende kleuren.
Eerder zou ik zeggen dat ik hierdoor vroeg om gepest te worden. Het is namelijk makkelijk om iemand te pesten die opvalt of anders is dan de andere uit de klas. Maar waarom zijn er zoveel hokjes in deze maatschappij? Als je mensen zo graag in hokjes wil plaatsen, waarom maken we de hokjes dan niet groter? Waarom is er nooit een reclame spot met iemand die maatje 50 heeft inclusief korte roze haren en een blauwe bril? Waarom moet het allemaal zo ‘standaard’ zijn en val je anders buiten de boot?

In de leswissel werd ik door jongens uit hogere klassen gepest. Ze riepen nare woorden die ik hier liever niet typ, lachte me uit en lieten me struikelen. Gek genoeg heb ik dat toen der tijd helemaal niet ervaren als pesten. Ik vond het niet leuk maar ik negeerde het of lachte mee zodat het voor hen saai werd. Dit deed ik totdat mijn haren langer waren gegroeid. Los van het pesten natuurlijk want als ik mijn haren op dat moment kort wilde houden dan had ik dat zeker gedaan. Onzeker was ik niet.

Kinderen die pesten.

Kinderen voelen zich stoer of beter dan de rest. Ik denk dat het de taak is van de ouder om daar al vroeg bewust mee bezig te zijn. Je kind duidelijk maken dat pesten helemaal niet leuk is omdat iemand zich hier enorm verdrietig door kan voelen. Ik zal nooit zeggen dat James nooit iemand zal pesten, ik zal geen moeder zijn die zegt: ‘Nee, mijn kind doet dat niet!’ maar ik zal dit wel ten alle tijden proberen te voorkomen door het onderwerp te blijven aanhalen.

De anderekant van het verhaal is een stuk lastiger. Want wat doe je als je kind gepest wordt en niet meer met plezier naar school gaat? Het lijkt me verschrikkelijk. Je voelt je machteloos en eigenlijk ben je ook een beetje machteloos. Heeft het in deze tijd zin om naar ouders toe te gaan om te vertellen hun kind pest? Of krijg je dan direct een dreun voor je bakkes?

Het is een soort van ongeschreven regel dat je als kind nooit naar de juffrouw mag om te vertellen dat je wordt gepest. Als je dat doet, wordt het erger. Althans, dat was ‘vroeger’ zo. Niemand vertelde iets want als je het vertelde dan was dat juist weer een reden om door te gaan met pesten.

Ik zou het verschrikkelijk vinden als James later wordt gepest. Wat geef je je kind dan mee? Erop los slaan? toch maar naar de juffrouw gaan? Je kind van school halen? Wat is ‘goed’?

Het zijn niet alleen kinderen die elkaar pesten..

Het zijn absoluut niet alleen maar kinderen die elkaar pesten. Ik kom geregeld verhalen tegen waarin volwassenen worden gepest. In de sportschool bijvoorbeeld maar ook op het werk lijkt het soms een normale zaak te zijn om elkaar weg te pesten of het in ieder geval zo moeilijk mogelijk te maken.

Je zou denken dat wij als volwassenen toch een voorbeeld moeten zijn voor onze kinderen en ons in ieder geval gedragen en andere met respect behandelen. Het tegendeel is waar! Zo werd Merijn bijvoorbeeld gepest op zijn werk waar allemaal mensen werken die al bijna oma hadden kunnen zijn. Heel triest en je kunt er zo weinig aan doen. Waar moet je heen als je als volwassene word gepest?

Ik kan er niet met mijn verstand bij dat er volwassen mensen bestaan die het op een of andere manier leuk vinden om te pesten. Je kunt immers toch een fatsoenlijk gesprek voeren? En wij zijn toch op een leeftijd dat je weet dat je niet met iedereen bevriend hoeft te zijn?

Wat zijn jullie ervaringen met pesten? Ik ben erg benieuwd. Ben jij gepest? of vroeger gepest? of heb je kinderen die zelf pesten of worden gepest? Laat het weten in de comments en anders anoniem via een e-mail.

(Visited 240 times, 1 visits today)

Vorig artikel Volgend artikel

You Might Also Like

2 Reacties

 • Reageer Iris van der sluis 19 februari 2017 om 23:57

  Ik ben zelf gepest zit in een rolstoel en heb eerst reguliere school geprobeerd maar er werd zand in mijn mond gegooid of ik werd met rolstoel en al op de grond gelegd op het schoolplein geen kant op kunnen. Ik was hier zes. Toen ik 8 was ook nog gepest in rolstoelbus maar daar wil ik hier niet verder over uit wijde.

  Ik snap het echt niet waarom we dit elkaar aan doen. Het moet stoppen

 • Reageer gre Luttik 12 september 2017 om 08:06

  Ik ben 66. Vanaf de basisschool gepest! Door mijn zussen vernederd. In mijn huwelijk gepest, geslagen zelfs! En nu gepest door de buren sedert de echtgenoot na weer een mishandeling gelukkig weg is.
  Sedert kort hebben de buren zelfs een camera opgehangen die is gericht op mijn huis. Waarom? Ik zou het echt niet weten. Ik weet wel dat het strafbaar is. Wet op de privacy. Pesten is dus inbreuk maken op een anders privacy.
  Pesten is ook vernederend. Anderen willen je dus vernederen. Waarom? Om zich beter te voelen dan jij. Dus eigenlijk stellen mensen die pesten niks voor.
  Jij bent slim en intelligent. Zo willen zij ook zijn. Maar, jammer voor hen, hun I.Q. groeit daar niet van.
  Of wordt ik gepest omdat ik voor mezelf en anderen opkom? Of omdat ik me niet op mijn kop laat zitten?
  Misschien wel omdat ik mijn hele leven al ziek ben en men er aan de buitenkant niets van kan zien? En misschien wel omdat ik er ondanks die drie ziektes nog steeds ben! Dus ik blijkbaar een aansteller ben in hun ogen? Of omdat ik niet tegen onrecht kan er daartegen in ga? Of omdat……….
  Gewoonlijk denk ik net als Dick Advocaat wel eens bij mezelf : ” ben ik nou zo slim of zijn jullie nou zo dom?”
  Want dat is het denk ik. Mensen die anderen pesten zijn dom, dom, dom. En die domheid willen ze verhullen. Door anderen te pesten.
  Toen ik die camera ontdekte bij de buren ben ik eerst even een theatervoorstelling gaan geven.
  Want dat hoort toch zo? Camera in de buurt? O, dan snel een sketch van enkele minuten opvoeren! Verder lekker laten gluren. Lekker laten gaan. Gewoon doen, als altijd. En voor iedereen die wordt gepest: er komt vroeger of later een tijd dat de pester ook aan de beurt komt.
  De pester zelf of iemand in zijn of haar omgeving. En dan huilen ze krokodillentranen……

 • Schrijf een reactie

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.