Homoseksualiteit
Persoonlijk

‘Wie is het mannetje?’ Bij een lesbisch stel.

Vrouwen zijn emotioneel en mannen stoer.

Het gaat een stuk beter met de maatschappij dan een aantal jaren geleden als het gaat om homoseksualiteit. In 2017 komt het echter nog steeds voor dat mensen denken dat lesbische vrouwen iedere dag in een tuinpak lopen, haren per definitie kort zijn en beenhaar hebben.

Het gaat hierom de traditionele rolverdeling en het gedrag. Als twee vrouwen met lange blonde haren en een strakke broek hand- in hand over straat lopen, valt dit niet op. Het zouden net zo goed vriendinnen kunnen zijn. De mannelijke- vrouwen vallen meer op en dus wordt het gelijk als een stereotype ‘Lesbisch’ gezien.

Dit is precies hetzelfde in het gedrag. Vrouwen zijn emotioneel en mannen stoer. Deze stereotype gedachtes zitten vastgeroest in onze cultuur. De mannen doen de klusjes in huis en de vrouwen koken. De man werkt en de vrouw past op de kinderen. Ontzettend ouderwets!

Waarom willen wij mensen elkaar in een hokje plaatsen?

Ik vraag mezelf af waarom mensen elkaar zo graag in een hokje willen plaatsen. Er zijn verschillende theorieën te vinden op het internet. Om alle informatie die we op een dag krijgen te kunnen verwerken, werken onze hersenen met algemene categorieën. De oorsprong ligt dan bij ons brein.

Dat zou betekenen dat jij niet kunt slapen voordat je ons in een hokje plaatst. Dit zou natuurlijk erg sneu zijn dus als dat echt zo werkt, heb ik liever dat je mij in een hokje plaatst dan dat jij daar niet van kan slapen. Ik ben benieuwd. Wie denk / vind jij dat het ‘mannetje’ is in onze relatie? Lisa of ik?

Een andere theorie is dat de stereotypen tot het standaardrepertoire horen in omgaan met andere mensen. Mensen verdelen in twee groepen. De groep waar jezelf bij hoort en de andere groep. Over de andere groep wordt vaak negatief gesproken want jij hoort daar niet bij.

Stereotype gedachtes kunnen dus leiden tot discriminatie.

Als wij hand- in hand door de stad lopen krijgen we de meeste opmerkingen van mensen met een getinte huidskleur maar als wij zeggen dat alle mensen met een getinte huidskleur crimineel zijn, is dat discriminerend. Stereotype gedachtes kunnen dus leiden tot discriminatie.

Kijk naar het individu in plaats van de hele groep. Er zijn zowel mannelijke- vrouwen als als vrouwelijke- vrouwen die op hetzelfde geslacht vallen. Je moet iets verder kijken dan je neus lang is of kijk over je neus heen zodat je jezelf hierover niet druk hoeft te maken! 🙂

Als ik kijk naar het uiterlijk van mij en Lisa kan ik stellen dat we beide net zo stoer en vrouwelijk zijn als ieder ander. Als er volgens de stereotypen toch een mannetje moet zijn, hadden we wel voor een mannetje ‘gekozen’ toch?

De tinder- opties moeten aangepast worden!

En tot slot de belangrijkste vraag aldus vele mensen: ‘Waarom val je op een mannelijke- vrouw als je lesbisch bent. Wat is dan de essentie van op vrouwen vallen, alleen het geslacht?’ Het is kortzichtig om zo te denken. Er zijn genoeg mannen die op een ‘mannelijke- vrouw’ vallen en andersom.

De tinder- opties kunnen op deze manier wel steeds beter aangevuld worden op je wensen. Man, vrouw, allebei, een man-vrouw of een vrouw- man.

Vertel, plaats jij homoseksuele stellen ook in een hokje? Dat kan! Laat weten waar je dan naar kijkt. Ik ben benieuwd in welk hokje ik zit volgens jullie.

(Visited 381 times, 1 visits today)

Vorig artikel Volgend artikel

You Might Also Like

2 Reacties

 • Reageer Sabine 12 september 2017 om 17:27

  Tja, ‘Er is geen mannetje, dat is het idee van twee vrouwtjes.’ Het blijft voor sommige mensen moeilijk om anderen te accepteren zoals ze zijn, jammer.

 • Reageer Eva 19 september 2017 om 09:35

  Het hele idee van een lesbische/homoseksuele relatie is toch dat je op hetzelfde geslacht valt? Ik snap de bekrompenheid niet. Ik ben het volledig eens met Sabine. Nou moet ik wel zeggen dat ik een lesbisch stel ken waarvan er één altijd het over haar mannetje heeft. Ik erger me daaraan.

  Zelf val ik op erg vrouwelijke vrouwen. Mijn vrouw en ik zijn technisch erg sterk (allebei ICT’er en we weten van aanpakken) en echt niet bang dat onze nagels breken, maar we zitten ook gewoon heel graag te tutten. We hebben ook nooit de vraag gehad wie het mannetje was. Aan de andere kant denk ik ook niet dat iemand die ons durft te stellen, aangezien we niet bang zijn om iemand een bijdehand antwoord te geven.

  Het enige wat we laatst meemaakten, was dat iemand aan de telefoon dacht dat mijn vrouw een meneer was, omdat ze het over ‘mijn vrouw’ had. Mensen rekenen er gewoon niet op. Maar dit is 2017, mensen. Er zijn meer smaken!

 • Schrijf een reactie

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.