de ziekte van Crohn en voeding
De ziekte van crohn &zo

De ziekte van Crohn en voeding.

Suiker zorgt voor vermindering van je libido?!

Gezond eten en drinken is voor iedereen belangrijk. Je lichaam krijgt op deze manier de juiste stoffen waardoor je beter kunt functioneren.

Suiker helpt hier niet bij. Het is een drug, verslavend dus. Het is mogelijk om diabetes type 2 te krijgen, je komt kilo’s aan, bent extra vermoeid en wist je dat de kans groter is op een vermindering van je libido?

Dat terzijde. Alles waar ‘te’ voor staat (behalve teveel geld) is per definitie slecht. Als je de ziekte van Crohn hebt is het nèt even belangrijker om gezond te eten en te drinken.

Gezond eten helpt de klachten niet erger te maken.

De ziekte van Crohn wordt door medicijnen behandeld. Gezond en regelmatig eten helpt de klachten niet erger te maken. Het helpt alleen niet tegen het behandelen van de onsteking.

Sommige ontstekingen zijn zo ernstig dat er een fistel door ontstaat. Door dit littekensweefsel kunnen ook vernauwingen ontstaan in de darm. In dit geval maakt voeding natuurlijk een groot verschil. Het kan zijn dat je op deze momenten sondevoeding toegedient krijgt zodat het eten minder pijnlijk zal zijn.

Ieder mens is anders dus de voedingsmiddelen die voor mij bijvoorbeeld prettig zijn, kun jij misschien niet verdragen. Vermijd dit dan en probeer ze na een tijd (zo’n zes weken) opnieuw te nuttigen om te kijken of de klachten ècht aan dat bepaalde product ligt.

Geen dieet tegen de ziekte van Crohn.

Het is mogelijk dat je darmen te ziek zijn om de volledige voedingsstoffen op te nemen. Het is belangrijk om dan juist zo volwaardig en gezond te eten. In de meeste gevallen wordt dit aangevuld met Vitamine pillen / spuiten.

Volgends de wetenschap is er nog steeds geen dieet dat de ziekte van Crohn geneest of een opvlamming voorkomt. Uit onderzoek is gebleken dat er wel overeenkomsten zijn tussen voedingsmiddelen die mensen vermijden omdat ze anders last krijgen van hen darmen: pittig eten, gekruid eten, koolzuurhoudende dranken, melkproducten en energiedranken.

Hoe jij om met de ziekte van Crohn en voeding?

Ik weet nog goed dat ik veel appelsap dronk in de periode net voor de diagnose. In het ziekenhuis, nadat de diagnose gesteld werd, kreeg ik een dietiste die mij ging helpen met ‘voeding’. Het is protocol denk ik want er is immers nu nog steeds geen dieet voor de ziekte van Crohn. Maar goed, deze vertelde dat het heel goed was om appelsap te drinken terwijl de artsen daar totaal anders over dachten.

Mijn klachten worden vooral erger als ik: uitjes, pittig eten, melkproducten, jus ‘d orange en energiedranken. Als ik een van deze dingen eet of drink dan zit ik binnen een half uur op het toilet. Ik let wel altijd op het feit dat ik mijn voedsel goed klein kauw. Bij het doorslikken van grote grove stukken kan ik soms last hebben in een actieve Crohn periode van de onstekingen in mijn darmen.

Gezonde voeding blijft belangrijk voor een gezond gewicht en een goede weerstand wat helpt tegen je gehele gezondheid maar niet specifiek tegen de ziekte van Crohn.

Hoe ga jij om met de ziekte van Crohn en voeding? Laat het weten in de comments!

(Visited 705 times, 1 visits today)

Vorig artikel Volgend artikel

You Might Also Like

Geen reacties

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.