School verplicht kinderen water te drinken
Persoonlijk

School verplicht kinderen water te drinken!

Een kind die huilend thuis komt omdat hij geen water lust?!

Het is veel in het nieuws geweest de afgelopen tijd. Comotie omdat kinderen op (sommige) basisscholen worden verplicht om water te drinken in alle pauzes. In de meeste scholen is besloten dat een tracatie gezond moet zijn, er geen prik meegenomen mag worden en koekjes en snoepjes verboden zijn.

Fruit, brood en water mag uitsluitend meegenomen worden. Dit werd groot opgepakt  door de media. ‘Water is voor honden’ was de uitspraak van een ouder. Een kind die huilend thuis komt omdat hij geen water lust. Verschrikkelijk.

Stelletje verwende- honden, dat zijn wij!

Als je het nieuws van de afgelopen periode bekijkt over de overstromingen in Houston, de ellende in India en de kinderen in Afrika die smeken om een bekerwater. Zij doen er alles aan om, als er regen valt, regen te kunnen opvangen om zich mee te kunnen wassen en daarvan te drinken.

En wij, wij zeiken omdat scholen ons verplicht om ‘alleen maar’ water te drinken. Ik vind het te bizar voor woorden. Stelletje verwende- honden, dat zijn wij!

In mijn tijd nam iedereen kindercola mee naar school.

In mijn tijd op de basisschool waren hiervoor geen regels. Ik weet nog dat er kinderen waren, inclusief mezelf, die af en toe kindercola meenamen. Een koekje en een snoepje zat ook altijd in mijn trommel. In de pauze waren klasgenootjes aan het ruilen met snoep en koek. Er waren altijd dezelfde kinderen die altijd wel iets lekkers mee kregen.

De ouders hadden de mogelijkheid om hen kind in te schrijven om tussen de middag melk te ontvangen vanuit school. Dat was het enige gezonde wat onze school te bieden had en zelfs dat was vrijblijvend.

Een school kan het nooit voor iedereen goed doen.

Ik kan mezelf voorstellen dat ouders het geen fris idee vinden om iedere dag dezelfde bidons mee naar huis te krijgen om water te vullen. Dit zou tegen de hygieneregels zijn. Aan de andere kant, geef je je kind ook iedere dag sap/water of ranja mee in dezelfde beker. Waarom is dat hygienischer? Dit spoel je als het kind thuis komt ook om voor de volgende dag.

Een gezond beleid op school daar kan ik alleen maar vóór zijn. Het moet alleen niet tè streng worden. Snoep en koek is voor thuis, dan blijft het speciaal om iets lekkers te eten. Kinderen onderling kunnen daarover alleen maar ‘ruzie’ krijgen. De ouder die moeilijk kan rondkomen zal zijn kinderen wellicht niet iedere dag snoepjes en koekjes mee kunnen geven terwijl de andere ouder dit gemakkelijker kan.

Het is voor een school ook lastig om hier èèn lijn in te trekken. Je hebt te maken met zoveel verschillende personen die hier allemaal anders over denken. Wat dat betreft kun je het als school ook nooit goed doen.

James krijgt het liefst de hele dag water.

James krijgt vanaf het begin alleen maar water. Hij vindt dat prima en zeurt nooit om iets anders. Als wij ergens naar toe gaan en op een terrasje zitten dan krijgt hij Fristi. Je ziet zijn ogen glunderen op het moment dat de Fristi voor zijn ogen geserveerd wordt. Klopt, er zitten veel suikers in en het is misschien niet zo gezond voor een kind maar ik vind dat dit wel moet kunnen, met mate natuurlijk!

Op de peuterspeelzaal van James wordt iedere dag bij het koek- moment een beker sap gegeven. Ik vind het niet persè nodig dat James iedere dag sap drinkt maar hij komt nu op een leeftijd dat hij in de gate krijgt dat andere kindjes wel iets lekkers mogen drinken.

Je bent geen slechter ouder als je jouw kind een koekje geeft!

Ik heb aangegeven dat hij best een beker sap mee mag drinken, mits hij hier zelf naar vraagt. Als het warmweer is buiten dan geven ze de kinderen een extra beker sap. Dit hoeft van mij dan weer niet. Ik vind het dan fijner als James gewoon extra water krijgt.

De reacties van mensen zijn hierover verschillend en dat is logisch. Ouders worden bestempeld als een slechte ouder omdat ze hen kinderen af en toe een koekje of een beker sap meegeven. Dit is natuurlijk te gek voor woorden en ontzettend kortzichtig.

Wat er precies gezond eten en drinken is, verschilt ook per persoon. De een vindt een glaasje ranja best kunnen terwijl de andere de ingrediënten helemaal uitpluizen en het totaal niet gezond vinden voor hen kind.

Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden? Ben jij voor het feit dat er op school alleen maar water gedronken mag worden of juist niet en waarom? Laat het weten in de comments!

(Visited 261 times, 1 visits today)

Vorig artikel Volgend artikel

You Might Also Like

1 reactie

  • Reageer gre Luttik 10 september 2017 om 18:05

    Dat gedonder met dat drinken is idd eigen schuld. Al generaties liggen er in de supermarkt ” gezonde schoolkinderkoekjes en gezonde kinderdrankjes”. Eerst was het Liga. Later werd het steeds gekker. Melk is ook niet altijd gezond. Ik vind dat water perfect! Thee kan ook! Grote pot in een theemuts in de klas, potje honing erbij voor de lol. Maar dan ook die ouders opvoeden, kinderen mogen een roggebroodje meenemen of een Knackebrot met iets gezonds en een banaan. Kregen mijn kinderen ook mee en die zijn inmiddels 34 en 36. Ik heb nooit meegedaan aan die reclametroeponzinnigheden. En mijn honden drinken regenwater, haha.

  • Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.