Ik heb last van nachtmerries
Persoonlijk

Nachtmerries door een traumatische ervaring!

Ik word wakker met bonkend hart die bijna uit mijn borstkast knalt.

Je kent het wel. Je wordt wakker badend in het zweet met de tranen over die over je wangen rollen. Gelukkig, het was maar een droom. Ik schreef al eerder een artikel over mijn angst om te slapen. Dit is meestal wanneer ik bepaalde medicijnen moet innemen maar het gebeurd steeds vaker.

De meeste dromen en dus nachtmerries ontstaan per toeval. Iedereen kan nachtmerries krijgen hoewel vrouwen en kinderen hier meer last van blijken te hebben. Net zoals slaapwandelen, dit deed ik ook als kind en nu nog soms maar het komt veel vaker voor. Je kunt er blijkbaar overheen groeien.

Een nachtmerrie kan ook komen door een traumatische ervaring die je niet goed hebt verwerkt en constant herbeleefd. Ik word vaak superverdrietig wakker met een bonkend hart die bijna uit mijn borstkast knalt en ik moet dan eerst goed wakker worden voordat ik weer verder slaap. Het vervelendste is dat ik meestal daarna de nachtmerrie ‘afmaak’ en daar dus verder over ga dromen..

Mijn hele huis lag vol met babykonijnen, ja lach maar!

Je kunt jezelf proberen te ontspannen voordat je gaat slapen want je hebt meer kans op een nachtmerrie als je met een gespannen gevoel gaat slapen. Er zijn zelfs behandelingen mogelijk. Je leert je gedachten aan te passen naar de werkelijkheid en als je een traumatische ervaring hebt meegemaakt en daarover droomt dan verwerk je deze ervaring in je slaap.

Mijn nachtmerries hebben over het algemeen met dagresten te maken. Ik had bijvoorbeeld laatst een nieuw konijn gekocht omdat ons konijn dood was gegaan maar had vervolgens niet op het geslacht gelet. Toen ik thuis kwam van mijn werk lag het hele huis vol met babykonijnen. Het lijkt nu geen nachtmerrie maar geloof me, ik was enorm bang!

Dit heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met het feit dat ik die dag het konijnenhok heb verschoond of er in ieder geval mee bezig was. Blijkbaar moest ik dit ’s nachts nog even verwerken.

Met nachtmerries verwerk je jouw angsten.

Een van de ergste dromen gaan over James. Dat is logisch, dat is mij het meest dierbare in mijn leven. Ik had gedroomd dat de vader van James hem kei hard op de grond had gegooid. Iets wat hij nooit van zijn leven zou doen maar op een of andere manier een angst is van mij.

Niet dat ik constant bang ben dat hij dit zou doen maar meer dat de situatie gaat veranderen als hij straks ergens anders gaat wonen en ik dan geen grip meer heb op de situatie wat ik als moeder natuurlijk heel graag wil houden.

Ik werd in die nacht snikkend wakker omdat ik schrok van deze nachtmerrie. Het was een onmachtsgevoel en toen ik wakker was, een glaasje water dronk kon ik weer heerlijk in slaapkomen en hebben we de dag daarna gelachen om mijn bizarre nachtmerrie.

Heb jij last van nachtmerries? Laat het weten in de comments. Wat doe jij er tegen? Ik ben benieuwd, alle tips zijn welkom!

(Visited 207 times, 1 visits today)

Vorig artikel Volgend artikel

You Might Also Like

1 reactie

 • Reageer gre Luttik 20 december 2017 om 12:13

  Lonneke, uit ervaring weet ik dat zorgen en angsten maar ook gewone spannende ervaringen dromen kunnen oproepen.
  Dromen hebben de dromer iets te vertellen! Konijnen? Ik ga in dit kader je maar niet vertellen wat dat betekent.
  Soms herken je dagen later een situatie die bekend voorkomt. Die heb je dan dagen of weken daarvoor gedroomd
  Ik kan je de volgende tips geven.
  Neem voor het slapen je voor om vooral een fijne droom te hebben
  Neem een uur voor het slapen gaan een halve theelepel magnesiumbisglycinaatpoeder.
  Zet een uur voor het slapen de tv uit. Niet op de stand-by, echt uit.
  Zet alle apparaten die elektra gebruiken uit op het moment dat je naar bed gaat. Trek de stekkers er uit! Ook van de elektrische wekker en van de babyfoon.
  Gebruik geen elektrische deken.
  Laad snachts geen apparaten op.
  Schrijf je blogs niet voor het slapen gaan.
  Als je dan wakker wordt met een droom schrijf hem direct op in een schriftelijk of boekje en ga dan pas weer je ogen dicht doen.
  Ik wil ook wel eens de kaarten voor je leggen om te kijke waar het dan nog aan ligt.
  Try it! Now!

 • Schrijf een reactie

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.