hoe groot is mijn hart?
Mama &zo

De opvoeding van je kind, onze methode!

James is een echt jongetje inclusief blauwe plekken op zijn lichaam!

Ik kan er niet over uit dat het alweer 16 maanden geleden is dat onze lieve James werd geboren. Och jeetje, wat was het toch een klein propje en wat is hij groot in vergelijking met toen. Ja duhh, logisch maar soms moet ik gewoon even stil staan bij het moment want het gaat allemaal veel en veel te snel. Het lijkt wel alsof de tijd 10x zo snel gaat sinds ik moeder ben!

Als je mij op Instagram volgt dan kun je wel zien dat James een boefje is. Een echt mannetje want zijn lichaam zit vol met blauwe plekken en schrammen door het klimmen en klauteren wat hij het liefst de hele dag doet. Het is ook een kleine bikkel want hij staat zonder problemen op om het vervolgens nog eens te proberen. Wij als ouders hebben de taak om James zo goed mogelijk op te voeden want ja, als je ouder bent neem je die taak uiterst serieus maar ja, hoe werkt dat eigenlijk? de opvoeding van je kind.

De opvoeding van je kind.

Je hoort vaak dat je de opvoeding vanuit je ouderlijk huis overbrengt naar je eigen kinderen of juist het tegenovergestelde wil bieden aan je kinderen. Wij voeden James vanaf het begin af aan al op met de bekende drie R’s Rust, Regelmaat en Reinheid. Dit vinden wij ontzettend belangrijk en het belangrijkste is dat het werkt bij James want je kunt ook tot de conclusie komen dat je opvoeding niet bij je kind past. Als je je kind iedere dag 10 keer op de trap moet zetten omdat hij of zij niet luistert denk ik dat je moet nadenken of het wel de juiste manier van handelen is. Wat is de behoefte aan je kind?

Liefde staat hier in huis centraal. Ik ben benieuwd wanneer het moment komt dat James zegt: ‘Mam, stop is met al die kusjes want ik word er gek van!’ ik vind het heerlijk om James te knuffelen en liefde te geven. Mijn moederhart zit overvol liefde voor dat kleine mannetje. Ik vind het belangrijk om te laten weten dat we James lief vinden, respecteren en naar hem luisteren. Zo vind ik het ook fijn dat James ziet dat Merijn en ik liefdevol met elkaar omgaan.

Een combinatie tussen de opvoeding van jezelf en van je partner.

Merijn komt uit een gezin met gescheiden ouders. Dat maakt het nog net wat belangrijker voor ons om een liefdevol gezin te zijn. Het komt heus weleens voor dat we een discussie voeren met James erbij en dat moet natuurlijk ook kunnen mits het allemaal netjes blijft natuurlijk maar als er irritaties om de hoek komen kijken dan is een blik voldoende en weten we beide dat we dit op een later moment, als James er even niet is, beter kunnen uitspreken.

Ik heb een vrije opvoeding gehad. Mijn ouders lieten mij vrij in het maken van keuzes, school, werk en liefde. Ik mocht alles zelf bepalen en kreeg hulp wanneer ik hierom vroeg. Advies kreeg ik er wel altijd bij, gratis en voor niks. Dat is ‘ouders eigen’ denk ik. Je bent zelf ook jong geweest en hebt voor dezelfde keuzes gestaan. Je wil je kind dan natuurlijk behoeden voor de fouten die jezelf hebt gemaakt. Ik denk dat je je kind ook vrij moet laten om fouten te maken dat is juist een belangrijk leerproces.

Ik wil James meegeven dat we trots op hem zijn.

Belonen op goed gedrag zit niet in onze opvoedstijl. Kinderen die een smakgeld krijgen bij een goed rapport, zwemdiploma of een behaald rijbewijs vind ik niet nodig. Ik wil James juist meegeven trots op hem te zijn zonder dat hij hiervoor moet presteren en daarbij wil ik hem meegeven dat hij het niet voor ons moet doen maar voor hem zelf.

Ik had ‘vroeger’ op de middelbare school best wat harder kunnen studeren maar ik was toen tevreden met een 6je. Meer moeite deed ik er dus ook niet voor waar ik later vaak tegenaan ben gelopen. Dit zal ik dus ook meegeven aan James maar als hij op dat moment ook genoegen neemt met een 6je (terwijl hij beter zou kunnen) dan is het zijn keuze. Ik heb wel een top tijd gehad op de middelbare school en wellicht was dit minder geweest als ik meer tijd aan het studeren besteedde. Alles heeft zijn voor en zijn tegens!

Wat is jullie opvoedstijl? Stellen jullie het weleens bij?

(Visited 226 times, 1 visits today)

Vorig artikel Volgend artikel

You Might Also Like

Geen reacties

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.