Baby kijkt tv
Mama &zo

Laat jij je baby televisie kijken?

De Amerikaanse vereniging van kinderartsen adviseert om kinderen tot 2 jaar helemaal geen televisie te laten kijken. Nederlandse specialisten zijn het daarmee eens maar vinden een verbod overdreven. Inmiddels zijn deze onderzoeken wat aangepast en vind eigenlijk iedereen wat anders. Nu wordt er ‘bewezen’ dat televisie kijken juist goed is voor kindjes, wat vind jij daarvan? Laat jij je baby televisie kijken?

Je kunt er op verschillende manieren tegenaan kijken. Van de televisie kan je kleintje zijn woordenschat vergroten, het is gezellig maar het zijn ook een hoop prikkels waar je kleintje wellicht nog niet goed mee kan omgaan.

Sowieso is de spanningsboog van een baby nog zó kort dat het al snel ‘saai’ begint te worden maar goed, het kan ook prikkelend werken en op die manier krijgt je baby meer prikkels binnen dan de bedoeling is. Daarbij kan je baby nog totaal niet begrijpen waar het nou precies over gaat en waar hij eigenlijk naar kijkt.

Het zou ook schadelijk kunnen zijn voor je baby, het zou de ontwikkeling kunnen afremmen en je baby zou er gewend aan kunnen raken waardoor die andere activiteiten die beter bij zijn leeftijd hoort, minder leuk gaat/blijft vinden.

Bij ons staat de televisie eigenlijk nooit aan overdag. Dit was al het geval toen James er nog niet was (behalve dan in het laatste stukje zwangerschap, jeetje wat kon ik daarvan genieten toen!) en nu James er is, is dat eigenlijk niet veranderd.

Ik vind het zelf prettig als het overdag rustig in huis is, zo af en toe doe ik de radio voor een gezellig muziekje maar vaak ‘vergeet’ ik dat en is het gewoon stil. We wonen ook nog eens in een boerengat dus in de omgeving is het ook rustig. Gelukkig wonen we tegenover een schooltje waar je in de pauze dus vaag wat kinderen hoort spelen.

Je hebt in het begin natuurlijk wel afspraken over de opvoeding, lig je samen op één lijn of ziet je partner het anders? Ik denk ook dat je altijd een beetje meeneemt van je eigen opvoeding. Hoewel, ik me in dit geval niet meer goed kan herinneren hoe dit bij ons ging. Ik geloof dat de televisie wel vaker aan stond als bij ons nu het geval is.

In de begin maanden van James was hij nog veel te jong om ook maar iets van de tv mee te krijgen dus toen was ik er niet zoveel mee bezig hoe vaak hij aanstond en of dat te lang was of niet. Hij keek d’r immers toch niet na en ik zat in mijn kraamweek dus was nog lekker aan het bankhangen!

Maar goed, inmiddels is deze kleine grote man van ons onderweg naar de 9 maanden en begon hij op een geven moment wat vaker naar de televisie te kijken. Ik merkte dat hij soms vergat om te spelen omdat hij teveel kleuren etc zag op de televisie.

James is een snelle leerling die nu al aan de hand mee kan lopen dus ik merk in ieder geval niks aan zijn ontwikkeling. Tja, hij kan nog niet praten maar dat zou ook niet normaal zijn als die dat nu al deed. Nu probeer ik eigenlijk iedere dag te voorkomen dat de televisie aan ‘moet’ want het is eigenlijk gewoon een tijdelijke hulpmiddel voor ouders die even hun handen vrij willen hebben.

Ik kan me dat overigens goed voorstellen dat je als ouders even je handen vrij wil hebben. Ik mag blij zijn als ik het huis een beetje aan kant heb als Merijn thuis komt. Nu James kan staan en wat rond loopt neem ik hem vaak mee naar iedere ruimte met wat speelgoed zodat ik toch iets kan doen in het huishouden!

Iedereen weet dat teveel televisie kijken niet goed is maar hoe handig is het om even de tv aan te zetten zodat je kindje even vermaakt wordt en jij je handen vrij hebt? Heel handig maar of het slim is? Daar heeft iedereen een andere mening over, wat vind jij ervan? Laat jij jouw baby/kind televisie kijken? en hoe lang?

 

(Visited 278 times, 1 visits today)

Vorig artikel Volgend artikel

You Might Also Like

2 Reacties

  • Reageer Mathiske's mama blog 2 maart 2016 om 15:03

    Wij willen niet dat Emily nu al tv kijkt. Overdag staat ie zo min mogelijk aan en ze kan zich prima vermaken in de box of op haar speelkleed. Hier is het dus niet echt van toepassing. En dat wilde we graag zo lang mogelijk zo houden ?

  • Reageer Rosie - Lifebyrosie.nl 3 maart 2016 om 18:36

    Ik heb er niet zoveel problemen mee. Ik zet mijn baby nooit bewust voor de televisie omdat ik dat een beetje raar en onnodig vind maar als de televisie ‘s avonds aan staat en hij zit lekker bij me te knuffelen vind ik het niet erg als hij even meekijkt. Wel als er rare dingen op tv zijn, dat wil ik absoluut niet hebben, maar of hij nou even een half minuutje naar de tv kijkt vind ik niet boeiend :)!

  • Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.