aan je baby voorlezen
Mama &zo

Voorlezen aan je baby!

Voorlezen aan je baby! Heeft dat eigenlijk wel zin? Ik zat James al voor te lezen toen hij drie maanden oud was. Ik vond het zelf gewoon leuk, hij begreep er niks van en keek er totaal niet naar om maar ik vond het een fijn gevoel om hem voor te lezen voordat hij ging slapen. Inmiddels is hij helemaal fan van boekjes en wil hij het liefst dat mama de hele dag boekjes voorleest. 

Het grote Nijntje boekje is James zijn favoriet. Hij gaat compleet uit zijn dak als ik dat grote boek pak. Ik zet hem tussen mijn benen met zijn gezicht naar mij toe, ik leg het boek tussen ons in en dan gaan we even bekijken wat er allemaal te zien is. ‘Papa en Mama pluis..’ Ik zeg dan expres nog even 10x mama in de hoop dat hij het er zelf een keer uitflapt en ga op deze manier een tijdje door.

James houdt van de felle kleurtjes maar vindt het voornamelijk leuk als ik de diertjes na doe. Kortom, ik roep de hele dag ‘Toktoktok’ ‘Pieppieppiep’ ‘kwakwakwak’ ‘wafwafwaf’ en de varken sla ik het liefst heel per ongeluk over. Heerlijk om te zien dat hij daar zo van geniet, met stralende ogen en een lach van oor tot oor bekijken wij zijn boekjes.

Ik vind zelf het grote Jip & Janneke boek super leuk maar daar is hij nog echt te klein voor. Die bladzijdes zijn saai en wit.. en Jip & Janneke zijn ook alleen maar zwart. Geen diertjes te bekennen, ja behalve Takkie maar goed daar is hij snel op uitgekeken. Iedere dag probeer ik het even maar tot nu toe nog geen succes!

James vindt rustig zitten ook een hele opgave.. Het liefst leest hij het grote Nijntje boek, staand met nog drie bakjes en knuffels in zijn hand. Dit mag van mij niet. Ik wil dat een boek lezen als rust moment wordt gezien en dat doen we zittend op de bank! Ik lees trouwens nooit precies voor wat er staat, ik verzin een compleet nieuw verhaal bij iedere bladzijde. Niet dat hij daar ook maar iets van mee krijgt, hij is teveel bezig om te kijken naar de blaadjes en te voelen op de bladzijdes. Ik sta vaak versteld van mijn eigen fantasieën!

Voorlezen is super goed voor de ontwikkeling van je kind maar het moet wel leuk blijven. Als James geen zin heeft, hoeft het niet. Het is niet zo dat ik hem verplicht om samen met mij in een boekje te gaan kijken maar vaak is hij zo nieuwsgierig dat hij er binnen mum van tijd bij staat. Hij heeft zelf ook wat knisperboekjes, voorheen stopte hij dit in zijn mond of ging er mee gooien maar nu zie ik dat hij ook deze boekjes bekijken en iedere keer een bladzijde omslaat. Heel schattig!

Ik vond lezen vroeger echt vreselijk maar ik had ook moeite met begrijpend lezen. Ik las dat boek wel maar als je mij daarna vroeg waar het over ging, had ik geen flauw idee! Eenmaal op de middelbare school ben ik boeken wat meer gaan waarderen. Allerlei boekverslagen kwamen om de hoek kijken en in tegenstelling tot veel andere leerlingen ging ik het boek wel echt lezen. Ik was veel te bang dat de leraar er op een of andere manier toch achter kwam dat ik het niet helemaal had uitgelezen.

Al de boeken van Carry Slee liggen nog steeds in mijn kast. Geweldig vond ik deze boeken en dan vooral de stukjes waarop ze verkering kregen! Ja, dat vond ik het leukste. Hoe zou het aflopen en zouden ze gaan kussen op het einde? Kate Cann boeken kwamen later om de hoek kijken, deze boeken vond ik ook geweldig en waren immens dik!

De laatste boeken die ik heb gelezen was van Lisette Jonkman, verkikkerd & versierd.. geweldig!

Nu koop ik weleens wat boekjes of tijdschriften om inspiratie op te doen voor mijn blog, vaak blader ik deze dan snel door want ik kom niet meer echt aan lezen toe. Het zou makkelijk kunnen als James ‘s avonds op bed ligt maar dan kies ik toch liever voor de tv. Zonde eigenlijk!

Ik kan er namelijk tegenwoordig heel goed van genieten, een goed boek met een sterk verhaal waar ik mezelf helemaal in kan verliezen. Ik heb zelfs periodes gehad dat ik aan Merijn een verhaal aan het vertellen was wat ik allemaal had mee gemaakt en dat ik er kort daarna achterkwam dat ik dat helemaal niet had mee gemaakt maar dat ik dit had gelezen!

Lees jij zelf graag? Welke boek is jouw favoriet? En lees jij ook vaak je baby/kind voor?

(Visited 186 times, 1 visits today)

Vorig artikel Volgend artikel

You Might Also Like

2 Reacties

  • Reageer Mathiske's mama blog 30 april 2016 om 07:52

    Wij lezen Emily ook voor. Nijntje en rupsje nooitgenoeg. Ze kan ook al echt goed de pagina’s omslaan. Dat vind ze het leukst volgens mij

  • Reageer Eline 30 april 2016 om 11:10

    Wat leuk om te lezen. Ik lees Jen altijd een verhaaltje voor het slapen gaan. Meestal van Jip en Janneke. Ze is nog te jong om het echt te begrijpen (ze grijpt alleen nog naar de bladzijdes), maar vind het wel belangrijk om te doen en het hoort een beetje bij het bedritueel.

  • Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.