hoe gaat een coloscopie onderzoek?
De ziekte van crohn &zo

Hoe gaat een coloscopie onderzoek!

Hoe gaat een coloscopie onderzoek?

Mijn ervaring met een coloscopie onderzoek, dat onderzoek heb ik inmiddels al meer dan 10x moeten ondergaan en dat ging niet iedere keer zonder slag of stoot. Sterker nog, het allereerste onderzoek is voor mij zo traumatisch geweest dat ik daardoor nu een flinke ziekenhuisangst heb opgelopen! Geen zorgen, ik vertel je precies wat je moet doen waardoor het pijnloos verloopt.

Ik ga niet uitleggen wat een coloscopie is, dit kun je beter even opzoeken op mijn vriendin, google voordat je deze blog leest! In dit artikel vertel ik hoe een coloscopie onderzoek verloopt.

Lees ook: Een pijnlijke ervaring met een coloscopie onderzoek!

Ten eerste wil ik even mededelen dat ik tijdens het eerste coloscopie onderzoek ontzettend hoge ontstekingswaardes in mijn bloed en ontlasting had en mijn darmen flink ontstoken waren. Dit wisten wij toen natuurlijk nog niet (vandaar het onderzoek) maar je kunt wel raden dat het niet prettig was voor mij om dit onderzoek te ondergaan aangezien er een dikke slang langs mijn ontstoken darm moest glijden. Roesje of niet, het deed pijn.

Laxeren voor de coloscopie.

Je moet een dag van te voren beginnen met laxeren. De arts kan immers niet met een camera in je darmen kijken als deze nog vol met eten/poep zitten. Je kunt verschillende drankjes krijgen zoals Moviprep, klean- prep, colofort en picoprep allemaal verschillende drankjes om het voor ons zo dragelijk mogelijk te maken om het naar binnen te krijgen. Want smerig, dat is het en dat is het allemaal!

Moviprep is 2 liter troep in totaal waarbij je tenminste 1 liter heldere vloeistof tot je moet nemen.
Klean prep is 4 liter troep (bij volwassenen) en dan is het meestal de avond voor het onderzoek twee liter & de ochtend voor het onderzoek nog eens twee liter.
Colofort is ook 4 liter troep (bij volwassenen) en dit is eigenlijk hetzelfde als klean prep.
Picoprep is 2x een glas met 150 milliliter met koud water & het picoprepzakje.

Het is allemaal intens smerig en nauwelijks binnen te houden maar je kunt wel raden welke ik liever wil gebruiken. De picoprep, die is in ieder geval het minste qua hoeveelheid vergeleken met de rest van de drankjes! Soms kun je dit trouwens niet kiezen hoor. De arts bepaald en zal zijn/haar eigen redenen hebben waarom een drankje wel of niet geschikt is voor het onderzoek bij jou.

Laxeren via sondevoeding kan ook!

Ik kan me nog herinneren dat ik wel picoprep mocht gebruiken (met twee pillen erbij waar ik de naam van vergeten ben) maar dat ik dan al een week moest opletten op mijn eten. Dit had ik er uiteraard graag voor over maar dit is dus niet bij iedereen mogelijk. Uiteindelijk bepaald de arts en als hij/zij kiest voor klean prep of colofort, mag hij je gewoon niet. Oke, dat is een grapje maar het is gewoon echt smerig!

Als ik ooit nog een onderzoek moet, en dat moet, dan kies ik er voor om het in het ziekenhuis te laten doen met sondevoeding. Dit is één keer vervelend met het inbrengen van de sonde en daarna is het gewoon hopen dat je niet met 5 mensen op een zaal ligt aangezien je steeds moet rennen naar het toilet. Met een gedeelde toilet.. hmm, ik denk er toch nog maar even over na.

Dormicum, een roesje?

De keren dat ik een darmonderzoek kreeg deed ik makkelijk zittende kleding aan en sokken want het kan best koud zijn op zo’n OK! Je wordt binnen geroepen door een assistente die je alles nog eens uitlegt, het eventueel een infuus aanprikt en je kleding op bergt. Ik ga eigenlijk altijd op dit moment huilen, dit is werkelijk bij iedere coloscopie onderzoek het geval, ik heb zo’n trauma van de eerste keren en dat zal ik nooit vergeten ondanks ik nu weet dat het ook pijnloos kan.

De meeste mensen kiezen voor een roesje en ik raad je ook aan om dit te doen, ik bedoel waarom niet?! Dat spul heet in de meeste gevallen Dormicum dit hoort rustgevend te werken. Vermindert angstgevoelens, ontspant de spieren en maakt je suf. Als je hiervoor kiest moet je ook een aantal uur op de uitslaapkamer verblijven.
Bij mij heeft dit roesje NOOIT geholpen omdat mijn darmen zó ontstoken waren en ik niet goed kon ontspannen. Door de eerste keer ben ik hier zo tegenop gaan zitten dat mijn lichaam sterker was als het roesje en ik zoveel adrenaline aanmaakte dat ik na een dubbele dosis nog steeds klaar wakker in bed lag. (volgens de arts was dit onmogelijk)

Propofol is mijn held, zonder propofol? geen onderzoek!

Uiteindelijk heb ik gekozen voor Propofol. Ik raad iedereen aan om dit aan te vragen bij je arts. Dit is een narcose vorm. Als je dit middel gebruikt moet er een anesthesist aanwezig zijn om het toe te dienen. Je arts zal het dus waarschijnlijk zelf niet aanbieden aangezien deze kosten natuurlijk hoger zijn dan een gewoon roesje omdat er dan ook nog een anesthesist aan te pas moet komen. Ik vond het fantastisch want na 10x een rot onderzoek te hebben gehad, voelde ik eindelijk niets en kon ik heerlijk slapen! (zoals het hoort!)

Als je eenmaal naar de OK bent gereden dan vragen ze normaal gesproken of je op je zij wil gaan liggen, ze maken het eventuele roesje klaar, wachten even tot dat je lekker duf wordt (of slaapt met propofol) en dan gaan ze beginnen. Je zou er eventueel ook voor kunnen kiezen om mee te kijken op het scherm wat voor je hangt!

Er is bij mij maar een bepaalde arts die dit darmonderzoek bij mij mag uitvoeren, zij weet dat ik niet op mij zij ga draaien. Ik blijf gewoon op mijn rug draaien tot dat de anesthesist het propofol middel in laat lopen zodat ik zeker weet dat ik slaap. Hoe ze de rest doen? Geen idee. Ik maak er niks van mee!

Bij Propofol mag je eerder naar huis.

Ze checken je gehele dikke darm op allerlei ziektes. Als ze het gezien hebben word je naar de uitslaapkamer gebracht. Bij Propofol word je in de OK al wakker gemaakt en de anesthesist bepaald dan de score hoe je wakker bent geworden. Ik heb dit nog nooit bewust meegemaakt. Ik word altijd wakker in de uitslaapkamer en na een uurtje mag ik het ziekenhuis weer verlaten!

Lees ook: Ervaring coloscopie onderzoek onder Propofol

De dag van het onderzoek lekker vrij houden.

Als je een Dormicum roesje hebt gehad dan moet je wat langer blijven. Ik geloof twee uur maar dit zal ook per ziekenhuis verschillen.. Ik zou die dag van het darmonderzoek ook verder niks meer plannen. Lekker thuis blijven want je kunt nog wat darmkrampen krijgen aangezien je weer langzaam gaat beginnen met eten!

Dit was mijn ervaring met een coloscopie onderzoek. Het is bij mij misschien een wat vertekent beeld aangezien de eerste keren niet pijnloos verliep maar zoals eerder gezegd. Propofol is mijn wondermiddel!

Ik hoop dat jullie de informatie hebben gevonden die je zocht. Hoe gaat een coloscopie onderzoek. Wil jij mijn ervaring lezen met een coloscopie onderzoek onder Propofol. Klik dan op de bovenstaande link in het artikel. Wat is jouw ervaring? Laat het weten in de comments!

 

(Visited 9.275 times, 1 visits today)

Vorig artikel Volgend artikel

You Might Also Like

2 Reacties

 • Reageer Meisje88 2 maart 2017 om 12:05

  Hoi, dank voor je verhaal. Ik moet ook onderzoeken binnenkort en ben heel angstig dus ga denk ik ook vragen om propofol. Heb ook ziekenhuisangst omdat er ooit een inwendig onderzoek gedaan is (aambeien afschieten, ze dachten dat ik die had, maar heb vreselijke pijn geleden zonder verdoving en nog een week enorme buikkrampen, zo erg als weeën) zonder verdoving.. Hoe is dat met propofol en een coloscopie? Heb je daar ook veel napijn van? Of niet, omdat je door de verdoving niet verkrampt? En weet je het verschil tussen coloscopie, colonoscopie en een endoscopie? Groetjes

  • Reageer Lonnekedewin 2 maart 2017 om 12:22

   Hallo, wat vervelend dat je een darmonderzoek moet binnenkort. Om welke reden willen ze je darmen bekijken? Ziekenhuis angst komt super veel voor dus gewoon lekker je angsten uiten. Misschien niet heel charmant maar het helpt wel!

   Tijdens een darmonderzoek spuiten ze lucht in je darmen, op deze manier blaast de darm een beetje op waardoor ze alles goed kunnen bekijken. Als je wakker bent, kun je daar nog wat last van hebben maar de pijn die jij omschrijft herken ik niet. Ik heb wel dezelfde dag en misschien nog de dag na het onderzoek wat krampen waardoor je wat extra flinke scheten moet laten, ook niet zo charmant maar het helpt je wel van je klachten af 😉

   De napijn viel bij mij dus mee en bij propofol mag je ook vrijwel direct naar huis. En geloof me, ik heb dit echt al 10 keer pijnlijk meegemaakt maar met propofol voel je echt niks. Ik ging zelfs niet meer op mijn zij liggen. Ik blijf lekker op mijn rug liggen en pas als ik slaap zoeken ze het maar uit!

   Een coloscopie en een colonoscopie is eigenlijk hetzelfde. De slang die je dikke darm bekijkt heet een endoscoop. Daar komt een endoscopie vandaan.. een endoscopie kan ook een gastroscopie (met slang door keel) omdat dit ook gedaan wordt met een endoscoop.

   Als je nog vragen hebt, stelt ze gerust! Heel veel sterkte en succes.

  Schrijf een reactie

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.