James is 6 maanden oud
Mama &zo

Peuterspeelzaal of niet?

Mijn kind naar de peuterspeelzaal of niet?

Laat jij je kind naar een peuterspeelzaal gaan of niet? Als je peuter de leeftijd heeft bereikt van 2,5 sta je voor die keuze om je kind twee dagdelen in de week naar een peuterspeelzaal te brengen. Is het goed of juist niet? De leerplicht begint vanaf 4. Is dat niet tijd genoeg om je kind te laten ‘leren’?

Als je kind 4 begint het echte leventje. Je kind moet iedere dag naar school om van allerlei dingen te leren. Best jong, vind ik. De meeste basisscholen hebben hebben wat regeltjes wat je kind minimaal moet kunnen voordat hij naar school komt.

Hierbij een aantal voorbeelden: Je kind moet zichzelf kunnen aan en uit kleden, schoenen aan doen, omgaan met een schaar, zijn of haar drinkbeker zelf open maken, jas en en uittrekken en je kind moet zindelijk zijn.

Och wat zal ik brullen!

Dit kun je allemaal stapsgewijs oefenen in de vakantie en je kunt je kind daarvoor naar de peuterspeelzaal laten komen zodat hij het samenspelen al een beetje kan leren. Hij leert dat hij zijn speelgoed moet opruimen, samen liedjes zingen en een knutselwerkje maken. Ik denk dat dit ongetwijfeld goed is voor je kind zodat hij ook vast een beetje kan wennen aan het ‘schoolleven’ waar ze ook samen fruit eten en hij samen met andere kindjes moet spelen.

Je kunt je kind dit natuurlijk ook zelf leren. De regeltjes die je allemaal moet kennen voor de basisschool dat moet wel lukken en als jij in je omgeving een hoop kinderen kent waar je zoon of dochter mee kan spelen dan hoeft het geen probleem te zijn wanneer je niet voor de peuterspeelzaal kiest.

Ik vind het lastig en wat zal ik staan brullen als ik hem daar moet achterlaten. Het zou geweldig zijn als je kind daar vanaf dag een vrolijk naar binnenloopt en geen kick geeft als je weggaat zodat het voor jezelf wat dragelijker is maar dat zal niet gebeuren. Ik kan me vast voor James sterk houden maar wat zal ik huilen op weg naar huis!

Spelenderwijs leren!

2,5 jaar is nog zo jong en dan zijn ze nog steeds zo klein en kwetsbaar.. maar goed, ik ben er wel van overtuigd dat het goed is voor de sociale ontwikkeling van je kind. Het is heel wat waard je kind met andere kindjes te zien spelen hoewel dat dan nog steeds een beetje lang elkaar heen gaat.. is het toch anders dan dat je kind alleen maar met papa of mama speelt.

Het is voor mij wel belangrijk dat dit echt spelenderwijs gebeurd en dat ze dan niet al allerlei verplichtingen hebben. 4 jaar is jong genoeg om van alles te ‘moeten’ en daar zal ik voor proberen te waken.

Hoe dan ook denk ik zoals het er nu uit ziet dat ik wel voor een peuterspeelzaal zou kiezen. Er zijn voors en tegens maar als ik alles afweeg denk ik dat James er beter uit zal komen. Mits hij er helemaal niks aan vindt. Als we het een aantal weekjes proberen en het blijkt dan echt nog niet te lukken dan zal ik er ook mee stoppen. Ieder kind is tenslotte anders en wij als ouders doen slechtst het gene waarvan je denkt dat goed is.

Heb jij voor de peuterspeelzaal gekozen? Peuterspeelzaal of niet? ik ben benieuwd!

(Visited 190 times, 1 visits today)

Vorig artikel Volgend artikel

You Might Also Like

2 Reacties

  • Reageer Joyce Valk 22 juni 2016 om 06:35

    Mijn kids gingen ook naar de peuterspeelzaal. Zij vonden het leuk maar ik had het moeilijk. De peuterspeelzaal lag recht tegenover ons huis. Vanaf de zolder kon ik precies zien wat ze aan het doen waren. Ze waren gewoon lekker met de andere kinderen aan het spelen. Zo ben ik er langzamerhand aan gewend dat ik ze niet constant meer om mij heen had. Ga jij voorlopig maar lekker genieten van James. Je hebt hem nog 1,5 jaar voor jezelf.

  • Reageer Mathiske's mama blog 22 juni 2016 om 23:22

    Hier duurt het nog even, maar ik denk wel dat, ondanks ik dat moeilijk vind, er toch voor kies het wel te doen. Ik denk dat het qua ontwikkeling en voorbereiding goed is voor een kindje, vooral als ze de oudste of enige zijn.

  • Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.