Dorade uit de oven!
Vandaag een recept van mijn moeder! Zij kookt graag en kan dit ook heel erg goed. Dit keer weer een lekker visje. De dorade is een gezonde halfvette vis. Vis bevat omega 3-vetzuren, deze beschermen tegen hart- en vaatziekten en passen in gezond voedingspatroon.
Hoe zit dat ook alweer met die vetten? Vet is een bron van energie, vitamine A, vitamine D, vitamine E en essentiële vetzuren. Vet past in een gezond voedingspatroon, sterker nog: je hebt het nodig. Er zit uiteraard een verschil in goede en slechte vetten.
Als je op het etiket kijkt zie je vaak twee soorten vet staan: verzadigd vet en onverzadigd vet, weet jij welke de gezonde variant is?
Eigenlijk het heel simpel. Kijk naar dit trucje:
Onverzadigd = Oke
Verzadigd = Verkeerd
Makkelijk te onthouden toch?
Ingrediënten (2 personen)
– 2dorades
– 2 theelepels dille
– 2 theelepels paprikapoeder
– 1 theelepel komijnpoeder
– zout & peper
– saffraan
– 250 gram aardappelen
– 2 tomaten
– 2 teentjes knoflook
– 1 theelepel azijn
– olijfolie, ongeveer 2 eetlepels
Extra: Ovenschaal en eventueel een koekenpan.
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Maak een marinade met knoflook, dille, paprikapoeder, komijnpoeder, zout, peper, azijn en olijfolie.
- Schil de aardappelen en snijd de aardappelen en tomaten in schijfjes.
- Smeer de bodem van de ovenschaal in met de marinade en leg de aardappelen en tomaten erin. Smeer nog een laagje marinade op de aardappelen en tomaten. Voeg een klein laagje water toe. Smeer de dorades ook in met de marinade en leg deze boven op de aardappelen en tomaten. Voeg de rest van de marinade erbij.
- Zet de ovenschaal in de oven op 180 graden en laat het geheel 30 minuten bakken. Na 30 minuten haal je de ovenschaal eruit en bedek je deze met aluminiumfolie. Zet de oven op 200 graden en laat het geheel nog eens 40 minuten bakken.
Tip: De aardappels met tomaten eerst 10 minuten bakken zodat de aardappels goed doorbakken zijn.
Je kunt er eventueel een schade bij serveren.
Geschreven door Tamar, voedingsdeskundige in opleiding.
Geen reacties