Mama &zo

Spijt van de naam van je kind!

Spijt van de naam van je kind. Ja écht, het is mogelijk! Ik las laatst een artikel van een moeder die de naam van haar kind nu vreselijk vond en 10 tallen verschillende koosnaampjes heeft verzonnen in de hoop dat haar man dit zou overnemen en haar kind op deze manier toch een soort van ‘nieuwe’ naam kreeg. 

Ik vind het trouwens best wel ‘knap’ dat je durft toe te geven dat je spijt hebt van de naam van je kind. De naam van je kind plots lelijk vinden lijkt me vrij apart aangezien je er toch 9 maanden over na hebt kunnen denken maar wat ik wel begrijp is dat je de naam ‘lelijk’ gaat vinden als er een grote verkrachter, seriemoordenaar of iets anders gruwelijks is gebeurd.

Dit hadden veel mensen met de naam: Joran of Isis.. tja, op zich kan ik dat dan wel begrijpen maar goed, zoiets weet je van te voren niet en gelukkig heeft hij of zij dan sowieso een andere achternaam.

In Engeland kun je de naam van je baby heel makkelijk officieel veranderen. Je hebt hier maanden bedenktijd en als je daarna alsnog de naam van je baby zou willen veranderen is dat geen probleem. Dit kost maar 46,50 euro!

Het lijkt mij vooral vervelend om iedereen opnieuw te vertellen dat je kind anders heet. Super irritant toch? En een geboortekaartje kun je dan ook geen waarde hechten.. het stelt niks voor! Als je kind dan wat ouder is en zijn of haar geboortedoos mee krijgt (spulletjes die je hebt bewaard) dan ziet die zo 10 verschillende namen van zichzelf liggen. Beetje vreemd, toch?

Wij hebben het er wel over gehad dat de naam van ons kind niet op iets vervelends moet rijmen maar zo kun je wel blijven doorgaan en blijft er niks meer over! De naam Jip, vind ik super cool maar daar zijn natuurlijk wel talloze rijmpjes mee te verzinnen. Hoewel dat we in dit geval niet zou weerhouden om Jip te kiezen..

Laatst was ik aan het wandelen in mijn oude woonplaats en daar zag ik een bord met de naam: ‘Anis’ in de tuin staan. Dit zijn hoogstwaarschijnlijk buitenlandse mensen en zij hebben natuurlijk een andere smaak dan wij maar als je in een land woont waarin Anus je poepgat betekent, dan ga je zo je kind toch niet noemen?! Ik begrijp dat niet!

Ik was al bezig om een naam te verzinnen terwijl ik nog helemaal niet zwanger was. Geen idee waarom, ik vond het gewoon leuk. Eenmaal zwanger vond ik geen enkele naam van dat lijstje van toen nog leuk en begon de moeilijke zoektocht. Wij hadden een namenboekje maar daar waren al snel klaar mee.

Op forums keek ik het meeste en iedere avond bekeken we samen het lijstje en gingen we wat namen afstrepen. Ineens kwam ik de naam James tegen en die vond ik eigenlijk gelijk wel mooi maar ik had nooit verwacht dat Merijn dit ook mooi zou vinden. Het was namelijk een totaal andere naam dan die op onze lijstjes stond!

We moesten er even aan wennen en besloten de naam een week lang te gebruiken en alvast een geboortekaartje te bestellen met de naam James inclusief doopnamen erop. Tja, we waren al super laat dus bij week 34/35 hadden wij de naam pas definitief staan!

Ik ben nog steeds super blij met de naam James. Het is ook, en dat is vaak zo, echt een James! We krijgen veel positieve berichtjes over de naam. Je ziet het vaak als tweede naam.. maar wij zijn toch altijd wel nét wat anders dan andere! 😉

Heb jij spijt van de naam van je kind? Ken je iemand die spijt heeft van de naam van zijn of haar kind of ben je nog altijd helemaal gelukkig met dé naam?

 

(Visited 833 times, 1 visits today)

Vorig artikel Volgend artikel

You Might Also Like

8 Reacties

 • Reageer Joyce 10 april 2016 om 06:31

  Wat een leuk stukje, Lonneke. Ik vind James ook een hele mooie naam. Mijn kinderen heten Jeffrey en Maarten. Ze worden meestal Jeff en Maart genoemd. Dat vind ik ook wel stoer klinken. Ik heb dus geen spijt van de namen voor mijn kinderen. In onze familie worden de namen vaak afgekort. De kinderen van mijn broers en zus heten: Ilse (Ils), Lisa (Lies), Bart (geen afkorting), Marlene (Marleen), Fabienne (Fabi) en Frances (Frannie). Ik vind dat elk kind een naam heeft die echt goed bij hem of haar past.
  Groetjes,
  Joyce

 • Reageer MamaOnderneemt 10 april 2016 om 06:53

  Ik heb zeker geen spijt van de namen van mijn kinderen. Ik ga de namen hier niet noemen, want ook op mijn blog schrijf ik ze nooit vanwege de privacy van mijn kinderen. De naam van onze dochter hadden we al lang voordat ik zwanger werd bedacht. Van de naam van ons zoontje weet ik niet meer hoe en wanneer we die bedacht hebben (stom he, zal wel door de vergeetachtigheid tijdens de zwangerschap komen ☺). Wij wilden in ieder geval dat de naam van ons zoontje zou lijken op die van onze dochter en ook net zo kort en krachtig was, niet vaak voorkomt en makkelijk te schrijven. Dat is goed gelukt! We zijn nog steeds blij met de namen van onze kinderen!

 • Reageer Charelle 10 april 2016 om 08:01

  Ik vind James ook echt een prachtige naam! En ik ook niet een waar je snel spijt van krijgt denk ik en anders zijn er genoeg varianten op de naam te bedenken! 😉 Zo heet mijn neef Corian, maar in zijn woonplaats spreken ze dat dus uit als Koreaan. Ook niet heel handig, dus we noemen hem Cor, haha!

 • Reageer Tineke 10 april 2016 om 08:57

  Ons kindje moet nog worden geboren, maar ik weet zeker dat ik nu al geen spijt ga krijgen van de naam. Ik ben er helemaal verliefd op 😉 Daarnaast is het de naam van je kindje (straks), ik kan mij niet voorstellen dat je daar ineens spijt van krijgt..
  Liefs

 • Reageer Mathiske's mama blog 10 april 2016 om 13:06

  Nog steeds heel.blij met de naam Emily. Voor een jongens naam wisten we het nog niet, dus wie weet had ik me toen wel bedacht ?

 • Reageer Ingrid 10 april 2016 om 17:32

  Ik ben ook nog heel blij met haar naam.
  Maar ik vond het wel lastig, niet omdat we geen leuke namen wisten maar omdat het zo definitief is… En het moet leuk zijn voor nu maar ook voor later. Zo hadden wij eerst fee, dat is nu leuk maar ook als ze dadelijk 30+ is?? Ook moet je er niet te makkelijk op kunnen rijmen ofzo. Dan daarbij….. Werk ik op een kinderdagverblijf en als je op een kinderdagverblijf werkt heb je al zoveel namen voorbij zien en horen komen. En als je een kindje hebt met bijv. de naam Emma en dat is niet zo een leuk kind of luistert slecht ofzo dan wil je ook geen Emma…. En geloof me er blijven heel weinig namen over die je dan leuk vind.

  Het gekke is dat ik toch ook een Iris op mijn groep heb gehad. Dat meisje heb ik als baby op de groep gehad en ben gelijk met haar naar de peuters gegaan dus haar helemaal op zien groeien, toen zei naar school ging, ging ik met verlof! We waren echt dikke vriendinnen. Thuis altijd veel verhalen over verteld over haar en toen zei Jan…. “Eigenlijk is dat ook wel een leuke naam gewoon hè?” dus toen we met 9wkn wisten wat het werd (door de vlokkentest) waren we er over uit. Wij krijgen en hebben nu een Iris.

 • Reageer Leo Valk 10 april 2016 om 23:12

  Nu dat we aan de andere kant van de wereld wonen is het moeilijker met onze kinder namen. Caspar is prima hoewel de meeste mensen het hier spellen als Casper (het spookje) Carlijn is een groot probleem en dat spreken ze uit als “karledjen” omdat ze de i en de j niet als ij kennen. Nou en Coen is ook al een issue omdat het woord Coen, maar dan anders gespeld, een scheld naam is en Coen als naam spreken ze uit als COHEN! Dus ach wij hebben geen spijt van de namen, de kids zijn er blij mee maar het is wel anders gelopen dan we hadden gedacht.

 • Reageer Eline 11 april 2016 om 10:33

  Het lijkt me inderdaad ook moeilijk als je opeens de naam van je kindje niet meer mooi vindt! Wij waren het al heel snel eens over de naam gelukkig. Wel vind ik het belangrijk dat het niet een te aparte naam is of dat ’t op rare dingen rijmt.

 • Schrijf een reactie

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.