sporten en de ziekte van crohn
De ziekte van crohn &zo

Sporten met de ziekte van Crohn en een kind!

Sporten met de ziekte van Crohn enzo.. Het is zo ver. Ik ga beginnen met sporten! Na het wekenlang te hebben uitgesteld ben ik vanmorgen in de auto gestapt op weg naar de sportschool om mezelf in te schrijven. Het gaat gebeuren en nu écht! Ik moet hoog nodig wat kilo’s afvallen maar het belangrijkste is dat ik mijn conditie weer langzaam ga opbouwen. 

Nu is mijn conditie ver te zoeken, de trap op lopen lukt op zich nog wel maar daarna twee liedjes achter elkaar zingen voor James zijn slapen gaan wordt al lastig. Tijd om daar iets aan te gaan doen!

Ik was laatst een stukje aan het wandelen met James in de buggy. Hij was moe en ik wilde graag een frisse neus dus dit kon ik prima combineren. Ik liep wat door de woonwijk en toen zag ik een moeder op een pleintje staan voetballen met haar zoon. Haar dochter was rondjes om datzelfde plein aan het steppen en ik dacht, dit wil ik ook.

Mijn hele leven ben ik sportief geweest, ik heb onder tennis en voetbal gezeten maar ik heb ook verschillende keren gezwommen en gefitnest. Ik heb zelfs onder een sportopleiding gezeten en daar wilde ik dan ook graag mijn droomberoep bij uitoefenen! Helaas ging mijn crohn maar niet onder controle, kreeg ik heftigere medicatie waardoor ik een hoop aankwam. Ik stopte, het lukte niet meer..

Het lijkt mij geweldig om ‘later’ met James te gaan voetballen op het veldje, te gaan tennissen op het pleintje of te gaan zwemmen zonder mezelf te schamen. Ik wil graag tijd vrij maken voor mijn kids om samen lekker te ravotten.. maar dat zou ik nu niet kunnen. Na een blokje om het huis hardlopen, hangt mijn tong al op de grond!

Natuurlijk was James eigelijk altijd een excuus om niet te gaan sporten want ja, ik moet dan oppas fixen en mijn familie werkt gewoon. Het dagverblijf zou een optie zijn maar dat vinden wij te duur en vooral als het alleen maar gaat om te sporten. Nu heb ik een sportcentrum gevonden waar ik James in hetzelfde gebouw een paar uurtjes naar de opvang kan brengen. Ideaal dus.. Geen excuusjes meer, nu moet ik toch echt gaan beginnen.

Het is voor mijn conditie en gewicht een perfecte deal maar vooral ook geestelijk. Ik merk dat ik mezelf een beetje aan het verliezen ben in het ‘moederschap’. Mijn hele leven draait nu om James en dat zal absoluut niet veranderen maar het is wel prettig om ook iets voor mezelf te hebben. Dat is mijn blog maar dan zit ik alsnog binnen achter de pc en om te gaan sporten moet ik de deur uit. Even mijn hoofd leegmaken!

Ik ben erg benieuwd hoe het gaat lopen en vooral of mijn gewrichten ‘rustig’ blijven want daar ben ik best bang voor. Gelukkig krijg ik goede begeleiding en word alles rustig opgebouwd. Ik hoop dat het scheelt dat ik nog redelijk jong ben en het daardoor wellicht sneller gaat om weer een conditie op te bouwen.

Dus.. ik ga straks mijn sportschoenen maar eens zoeken en kijken of ze uberhaubt nog wel passen. Het is vandaag bij inschrijven gebleven maar morgen ga ik echt beginnen. Voor het eerst sinds jaren weer sporten. Ik ben benieuwd maar ik ga jullie op de hoogte houden!

Sporten met de ziekte van Crohn enzo.. het is helaas bij mij niet alleen mijn crohn.. ook mijn ogen en gewrichten waar ik last van heb. We gaan gewoon rustig aan beginnen! Het moet toch eens gebeuren wil ik de moeder worden voor James die ik altijd al heb willen zijn voor mijn kinderen.

Ben jij chronisch ziek maar ga je toch sporten? Bevalt het? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!

(Visited 375 times, 1 visits today)

Vorig artikel Volgend artikel

You Might Also Like

3 Reacties

 • Reageer Mathiske's mama blog 11 april 2016 om 15:10

  Ik hoop zo dat je het icm je crohn vol kan houden! Sport ze!

 • Reageer Eline 11 april 2016 om 15:29

  Wat goed van je dat je wilt gaan beginnen met sporten! Ik weet zeker dat je het kan. Inderdaad rustig aan beginnen en dan moet het helemaal goedkomen. Succes!!

 • Reageer Hanneke 13 juli 2016 om 13:31

  Wat knap dat je gaat sporten! Lukt het een beetje? Ik weet dat er in Utrecht een organisatie zit waar je in een groep met andere jongeren met een chronische ziekte langzaam je conditie weer kan opbouwen, onder begeleiding van een fysiotherapeut (www.sportvoorenergie.nl). Zo iets zou misschien ook helpen? Succes in ieder geval!

 • Schrijf een reactie

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.