ongevraagde adviezen en opmerkingen
Persoonlijk

Ongewenste adviezen en opmerkingen!

Ongevraagd adviezen geven, doe het niet!

Het ongevraagd adviezen geven, opmerkingen maken of vragen stellen die nét iets te ver gaan, zit in de mens gebakken. Het maakt niet uit of je verliefd bent op iemand van hetzelfde geslacht, je chronisch ziek bent of moeder wordt. Mensen zijn ervan overtuigd dat jij advies nodig hebt.

‘Oh ja, ik snap wat je bedoelt. Ik heb ook weleens buikpijn!’

Mens, je hebt écht geen flauw idee wat je zegt. Deze opmerking frustreert mij enorm. Het is de onwetendheid van mensen maar oh ZO irritant!

Opmerkingen en adviezen als je chronisch ziek bent.

‘Ben je al beter?’

Een chronische ziekte is chronisch, dus hoezo vraag je of ik al beter ben? Dan wanneer? een uur geleden? Een halve dag geleden? Een jaar geleden? Het verschilt per dag en soms per uur hoe ik mezelf voel. Het ene moment ga ik uit mijn dak in de Efteling en het andere moment zit ik in een rolstoel omdat ik niet meer kan lopen.

‘Maar, mag je eigenlijk wel alles eten?’

Omdat de ziekte van Crohn zich in je darmen gesteld denkt iedereen dat het opgelost kan worden met een bepaald dieet. Ik mag alles eten, het is voor iedere Crohn- patiënt anders. Mijn broer kan geen koffie verdragen terwijl ik super slecht ga op melkproducten.

En denk je niet dat ik als Crohn- patiënt meerdere (100+) dieëten heb gevolgd om te kijken of het zijn vruchten afwerpt? Natuurlijk! Je doet er alles aan om jezelf beter te voelen. Super lief maar wat voor jou werkt kan bij mij totaal anders zijn.

Adviezen en opmerkingen als je zwanger bent.

‘En en, is de baby er al?’

Ja. Hij is er al weken. We hebben het tegen iedereen gezegd behalve tegen jou. Nee natuurlijk niet. Je hoort het echt wel wanner het zover is. Goed werk heeft tijd nodig en meer dan wachten kunnen wij als aankomende ouders ook niet.

‘Toen mijn kind zo oud was, kon hij allang praten!’

Wat leuk voor je maar wat wil je hiermee bereiken? Je maakt de moeder in kwestie alleen maar onzeker door dit te vertellen. Ieder kind is anders. Het ene kind is fysiek verder en praat later en bij het andere kind werkt dit andersom. Boeie?!

Een beetje gay is oke, toch?

‘Hoe weet je zeker dat je op vrouwen valt?’

Dit is echt de meest aparte vraag die ik ooit heb gekregen. Hoe weet jij zeker dat je niet op vrouwen valt? Al eens geprobeerd? Of hoe weet jij zeker dat je hetero bent? Een gevoel, toch?

‘Wie is het mannetje?’

Als iemand een mannetje zou willen hadden we wel voor een man gekozen. De hele definitie van lesbisch zijn is dat je op vrouwen valt. Niet op mannen. Niemand is dus het ‘mannetje.

Door welke opmerkingen of adviezen raak jij gefrustreerd? Weet jij er nog een paar? Laat het weten in de comments!

(Visited 530 times, 1 visits today)

Vorig artikel Volgend artikel

You Might Also Like

1 reactie

 • Reageer gre Luttik 30 oktober 2017 om 09:09

  Helemaal met je eens hoor Lonneke.
  Aan de andere kant willen mensen met een vraag graag een antwoord horen in de vorm dat het een beetje beter met jou gaat. Dat maak ik ook mee. Al jaren. Als je eerlijk antwoordt dat het bv beroerd gaat, dat je het ff niet trekt, wat gebeurt er dan? Die mensen bedoelen het wel goed maar dan krijgen ze een terugstellend antwoord! Dus durven ze niet meer te vragen. Anderen gaan je advies geven. Soms, heel soms, zit er een aanrader tussen. Je hebt er bv nog nooit van gehoord, het is nieuw. Perfect! Uitzoeken en proberen. Over jouw liefde kan ik alleen maar zeggen: erger je er niet aan! Zij hebben twijfels, zij vinden het niet normaal. Toch? Toen ik trouwambtenaar was heb ik best een aantal gelijke partners getrouwd. Ik vond het fijn om de gesprekken te voeren met oudere en jongere mannen/mannen en vrouwen/vrouwen. Het heeft me rijker gemaakt. En uiteindeljk heb ik gesnapt dat het gaat om de zorg of de zorgen die je hebt om elkaar en een innig geluk als je bij elkaar bent. Met die wetenschap kwam ik steeds verder aan de weet dat mijn eigen huwelijk een nare boel was. En mag ik jou en de anderen eens een klein geheim prijsgeven? Ik was vroeger een jongetjes- meisje. Dat wil zeggen dat ik liever met jongens speelde. En hielp graag mijn vader met de boot verven, schoonmaken en kijken hoe bv een motor technisch in elkaar stak. Ik liep liever in een broek dan een rok. Was niet echt normaal in die tijd als je een meisje was. En nu? Na al die jaren ben ik aan het scheiden. En krijg van iedereen goede raad! Maar iedere scheiding is anders. Net als jouw Crohn en mijn colitis. Er liggen nog heel veel gelukkige jaren voor je, ondanks ziekte en gekkigheid die anderen je aandoen. Zal ik eens de kaarten voor jullie leggen? Roep maar! Je kent mn e-mailadres. Kost niks. Deed ik vroeger voor ieder huwelijkspaar die dat wilde.
  Als ik jullie op de foto’s zie dan is jullie band goed, lief, hecht en zonder geheimen. Houwen zo!
  Als jullie ooit een partnerschap of huwelijk aangaan wil ik erbij zijn! Zo dat had ik maar even gezegd willen hebben, 😉

 • Schrijf een reactie

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.