Scheiden
Persoonlijk

De eerste stap naar onze echtscheiding is gezet!

Je schuift niet zomaar tien jaar van je leven aan de kant.

De artikelen zoals ‘wat heeft scheiden als effect op ons kind’ of ‘Gescheiden, hoe brengen wij de feestdagen door’ worden massaal gelezen. Het blijft een lastig onderwerp om over te praten. We hebben samen gekozen voor de scheiding en omdat we vriendschappelijk uit elkaar gaan is het soms juíst moeilijk om alles een plekje te geven.

We zijn vanaf dag één iedere dag samen geweest, tien jaar lang. Dat is niet iets wat je zomaar even aan de kant schuift om vervolgens verder te gaan met je leven. Nee, dat moet op een of andere manier groeien. Het is voor ons allebei goed zoals het is maar natuurlijk hebben wij, vaak op andere momenten, verdriet omdat we gaan scheiden.

James zorgt ervoor dat we voor altijd aan elkaar gebonden zijn.

Het heeft lang genoeg geduurd om het gesprek met een advocaat uit te stellen. Ik wil het eigenlijk geen uitstellen noemen maar ik kan er geen beter woord voor bedenken. Dat we ieder onze eigen weg willen gaan was duidelijk maar alle juridische rompslomp definitief regelen, waren wij beide nog niet aan toe.

Ik ben achteraf blij dat we niet direct alles zijn gaan regelen. Als het woord ‘scheiden’ is gevallen dan is het allemaal al emotioneel genoeg. Dit ligt vooral aan het feit dat we samen de allermooiste peuter op aarde hebben geknutseld. Als we geen kinderen hadden gehad was alles een stuk gemakkelijker geweest.

James willen we allebei niet meer wegdenken uit ons leven. Hij is er, hij is geweldig en we houden allebei ziels veel van hem. James zorgt ervoor dat Merijn en ik ook voor altijd aan elkaar gebonden zijn. Dit willen en kunnen we nu op een goede manier gaan regelen.

De eerste stap naar onze echtscheiding is gezet.

In het begin, nadat het woord ‘scheiden’ is gevallen dan worden de eerste week of maand nog allerlei verwijten naar elkaar gegooid en oude koeien uit de sloot gehaald waarbij verschillende vervelende emoties naar boven komen. Écht ruzie is er nooit geweest maar als we toen onze scheiding hadden geregeld dan was het ongetwijfeld een stuk minder soepel verlopen.

De eerste stap tot onze echtscheiding is gezet. We hebben een gesprek gehad bij de advocaat wat buitengewoon soepel verliep. In de wachtkamer zaten we gezellig met elkaar te kletsen waardoor de secretaresse zei: ‘De meeste hier zwijgen elkaar zowat dood, wat een verschil’.

Liefste Merijn, bedankt voor alles.

Het gesprek was redelijk luchtig. Merijn en ik hadden daarvoor al alles besproken waardoor we het over alles eens waren. Dat voelde fijn. We hebben daar zelfs gelachen met elkaar. ‘Scheiden is in ieder geval een stuk goedkoper dan trouwen’.

De klap kwam wel hoor. Pas toen we bijna thuis waren vielen we elkaar huilend in de armen en waarom? Ik heb geen flauw idee. Een stukje ontlading misschien en vooral het feit dat het zo ontzettend snel gaat ineens. Dit komt omdat we er de afgelopen maanden veel over hebben gesproken, al een plan klaar hadden en tja dan hoef je nog maar weinig te bespreken.

Ik ben trots op ons als ouders dat we allebei James zijn welzijn bovenop kunnen zetten en elkaar ook een hele hoop blijven gunnen. Het nieuwe jaar gaat bijna van start. Het zal dan nog niet volledig zijn afgerond maar het is zeker een nieuwe start.

Liefste Merijn, bedankt voor de afgelopen tien jaar. Ik heb ontzettend veel van jou geleerd, van je gehouden, je bent de liefste vader voor James die ik me maar kan wensen. We gaan nu ons pad bewandelen als ouders van James, los van elkaar en kiezen ieder een eigen pad. Bedankt voor alles, je blijft mijn maatje!

 

(Visited 1.661 times, 1 visits today)

Vorig artikel Volgend artikel

You Might Also Like

2 Reacties

 • Reageer Astrid 15 november 2017 om 11:23

  Vind het een heel dubbel stuk. Goed geschreven trouwens. Ik vind het enerzijds dapper dat jullie de stap hebben genomen om uiteindelijk eigen wegen in te slaan. Aan de andere kant, wij zijn inmiddels 21 jaar samen. En hebben echt diepe dalen meegemaakt. Dalen waarin de liefde écht weg was, onzekerheden, verschillende meningen en enorm inleveren van eigen ‘vrijheden’. Toch zijn we samen. Omdat het makkelijker was dan scheiden? Misschien… Of omdat we allebei de mening zijn dat wat we samen mee hebben gemaakt de grooste basis is van een blijvende gemeenschappelijke toekomst.
  Ieder paar is natuurlijk verschillend, en er zijn echt veel redenen om te scheiden, maar voor mij past bij een relatie dat er dalen mogen zijn, dat er verschillen mogen zijn maar dat je altijd overal weer sterker uit komt samen. Ook al voelt dat soms (ook over langere tijd) niet zo. Sorry, wil niet over jullie oordelen maar het doet me net denken aan een auto die wat gebreken begint te krijgen. Ipv te repareren (ja dat kost geld en moeite) neem je een nieuwe, ander kleurtje ander model, maar die natuurlijk na verloop van tijd natuurlijk ook gebreken gaat vertonen….

 • Reageer Bodycoach 15 november 2017 om 11:35

  Heel mooi dat je op deze manier uit elk elkaar gaat. Geen vechtscheiding.
  Nu kunnen jullie elk apart opnieuw gelukkig worden.
  Heel veel geluk!!

  Steeds welkom op mijn blog: https://yoo.rs/useroverview/38328/Bodycoach

 • Schrijf een reactie

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.