op jezelf gaan wonen
Persoonlijk

Welke leeftijd is normaal om op jezelf te wonen?

Ik woon al op mezelf toen ik 18 jaar was.

Op jezelf gaan wonen is een spannende maar leuke stap. Ik woon al op mezelf sinds mijn 18e levensjaar. Het was eigenlijk nog niet helemaal de bedoeling om uit huis te gaan. Althans, we waren hier niet fanatiek mee bezig maar het kwam onverwachts op ons pad. We waren rustig aan het rondkijken, meer voor Merijn dan voor mezelf want ik was immers nog jong genoeg en ik had het naar mijn zin bij mijn ouders.

We hadden een aantal keren gereageerd op leuke huisjes terwijl we plots een e-mail kregen dat wij op de tweede plek stonden. Dat betekende dat wij, als de eerste zou afhaken, het appartement mochten bezichtigen en de keus hadden of we het wel of niet wilde hebben.

Ik vertelde dit aan mijn ouders en zij dachten dat het niet zo vaart zou lopen. Het ging toch sneller dan verwacht. We gingen kijken en vonden het een geweldig appartement. Het was een leuk klein, knus flatje met een klein trapje van 4 trede wat naar ‘beneden’ ging naar onze slaapkamers.

Verliefd op het zelfstandige leven.

Ik weet nog dat we toen enthousiast waren en riepen: ‘Hier kunnen we blijven wonen tot en met we een kind krijgen!’. Nou, we zijn intussen al drie huizen verder maar we waren gewoon helemaal verliefd, verliefd op elkaar, verliefd op het huis en verliefd op het zelfzandige leven.

En toen begon ons leven samen. Zelfs koken, boodschappen doen, poetsen, verantwoordelijkheid nemen voor Max (de hond) en alle rekeningen zelf betalen. We voelde ons al heel wijs en hadden het naar ons zin. Ik heb mezelf achteraf nooit helemaal thuis gevoelt maar het was een leuk eerste huisje.

Ik wilde terug naar mijn geboorteplaats.

In dat huis, tijdens het klussen al, werd ik ziek. Ik zakte door mijn benen en kon er nauwelijks meer op staan. Als ik liep dan trilde mijn benen zo erg dat ik gewoon omviel en niet zelfstandig kon lopen. Ik zat het meest van de tijd in een rolstoel en binnen een halfjaar ging het zo slecht met mijn gezondheid dat wij weer terug in Geldrop wilde wonen. Dichtbij mijn ouders en het ziekenhuis waar ik dagelijks te vinden was.

Via woningruil vonden wij een mooie ruime flat op de 10e etage, uitzicht op de bossen, met een aparte leefkeuken en drie grote slaapkamers. In dit huis voelde ik mezelf meteen thuis. Het was fijn om weer in mijn eigen dorp te wonen. We hebben hier bijna twee jaar met plezier gewoond, toen het verlangen kwam naar een compleet huis met een tuin voor Max.

Welke leeftijd is normaal om op jezelf te wonen?

Met mijn gezondheid ging het nog steeds niet al te best maar ik was inmiddels doorgestuurd naar het UMC. Het zou dus niet uitmaken als ik Geldrop weer zou verlaten. Wederom hadden wij een huis gevonden en via woningruil geruild met een woning waar wij nu nog steeds met veel plezier wonen.

We willen graag een huiskopen met wat meer slaapkamers met oog op kinderen en een kantoor voor mijn blogwerkzaamheden en Merijn zijn school.

Als ik nu terug kijk was het niet verstandig om op mijn 18e al uit huis te gaan. Het was voor mij als persoon nog te vroeg. Ik was nog vaak bij mijn ouders gewoonweg omdat ik ze miste. Als mensen vragen waar ik was, zei ik: ‘In de flat’. Ik noemde ons huis nooit ‘thuis’, dat voelde niet zo.

Er is geen normale leeftijd om op jezelf te wonen. Dit is per persoon verschillend. Ik kan wel stellen dat ik eigenlijk nog net iets te jong was en het wellicht beter was geweest als ik nog even had gewacht.

In het huis waar wij nu wonen voelt het echt als ons plekje en nu al helemaal samen met James!

Ik kijk ernaar uit om op een plek te wonen waar wij ook echt kunnen blijven wonen. We hielden voorheen nooit rekening met de buurt terwijl dat nu het eerste is waar ik naar kijk als het gaat om een nieuwe woning. Kan James straks leuk buitenspelen? Welke scholen zitten er in de buurt? Daar ligt nu de prioriteit!

Op welke leeftijd ben jij op jezelf gaan wonen? Beviel dat of had je liever nog wat langer bij je ouders gebleven?

(Visited 383 times, 1 visits today)

Vorig artikel Volgend artikel

You Might Also Like

Geen reacties

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.