Kind opvoeden zonder speen
Mama &zo

kind zonder speen opvoeden?

De nadelen van een speen.

Hoewel ik het mezelf niet kan voorstellen, zijn er mensen die hun kind opvoeden zonder speen of fiep. De reden is dat de mondspieren op een verkeerde manier worden aangespannen als je een speen in je mond hebt. Dit kan er voor zorgen dat het lastiger wordt om te leren praten en je kind heeft een kans op een overbeet.

Je kunt er ook tegen zijn omdat het een soort ‘verslaving’ wordt. Een kind kan op een gegeven moment niet zonder zijn speen doordat het een gewenning is geworden. Het zorgt ook vaak voor minder problemen in de nacht. Logisch want als je kind geen speen gebruikt hoef je ook je bed niet uit om het speentje terug te geven.

Ik kan niet anders zeggen dat ik ondanks alle nadelen echt niet zonder speen zou kunnen. Ik zou op sommige momenten niet weten wat ik zonder dat ding zou moeten. Alle respect voor ouders die hen kind opvoeden zonder speen.

De speen werd vroeger gemaakt van stof.

Heel, heel, vroeger gebruikte ze de fopspeen al. Opgravingen in Italië, Cyprus en Griekenland bewijzen dat de speen al 3000 jaar oud is. De spenen waren toch nog niet van plastic gemaakt maar van stof. Het is dus niet alleen iets voor de moderne moeders!

Het is ook wel zo dat het een gewenning is die wij onze kinderen aanleren maar het is wel een feit dat een baby de eerste tijd, zuigbehoefte heeft. Als je dan ook al geen borstvoeding geeft lijkt het me lastig om je kind te troosten. In de eerste dagen van James zijn leven vond hij vaak mama’s pink lekkerder dan zijn eigen speentje. Tot dat hij merkt dat er echt geen melk uit komt, dan wordt hij nijdig!

Ik ben dol op schattige speentjes. Het is trouwens wel grappig om te vertellen dat wij (de meeste in Brabant denk ik?) het een ‘fiep’ noemen. In het ziekenhuis in Utrecht wisten ze niet wat ik daarmee bedoelde. Ik vind speen zo’n gek woord op een of andere manier denk ik dan aan een speenvarken.. right!

Je kind opvoeden zonder speen?

James krijgt zijn speen alleen maar in bed. Hij heeft overdag dus nooit een speen in zijn mond met uitzonderingen daargelaten want als hij ziek is of als we met de auto op pad gaan dan krijgt hij hem vaak wel.

Het beste zou zijn om de speen na de zuigbehoefte af te leren. Meestal verdwijnt de zuigbehoefte als je baby evalueert naar een dreumes! Wij hebben hier niet voor gekozen maar letten wel steeds vaker op dat James hem niet onnodig in heeft. Ik vind het bij een baby heel schattig maar als je kind wat ouder is, vind ik het geen gezicht!

Wij zijn van plan om de speen voor zijn tweede jaar af te leren zodat hij zonder speen naar de peuterspeelzaal gaat. Ik ben benieuwd of dit gaat lukken. Het is voorlopig nog wel prima op deze manier.

Je kind opvoeden zonder speen is ongetwijfeld een goede optie en zeker als je kindje geen speen hoeft. Er zijn genoeg kindjes die er niks van moeten weten en hiervan zou ik dan ook zeker gebruik maken!

Heb jij tips om je kind zonder speen op te voeden? Of Wat was jouw ervaring met de eerste nachten zonder speen? Het lijkt mij moeilijk!

(Visited 2.186 times, 1 visits today)

Vorig artikel Volgend artikel

You Might Also Like

3 Reacties

 • Reageer Mathiske's mama blog 2 februari 2016 om 10:30

  Wij hadden na 3 dagen al een tut, daarna hebben we goed geslapen.. ze heeft m nu alleen als ze gaat slapen, of als ze moe is. In de auto heb ik er wel eentje bij me. Ik zou het niet kunnen zonder! Ik denk ook dat een tutje makkelijker is af te leren als een duim of vingers.

 • Reageer Leo Valk 2 februari 2016 om 21:23

  Wij hadden altijd overal reserve spenen om het onbedaarlijk krijsen van onze oudste te kunnen stelpen. Zodra de speen erin zat was hij heerlijk rustig, zodra de speen weg was kwam er lawaai. Toen waren we onderweg en hadden helaas een andere auto en daarin zat geen reserve speen in het “spenen”kastje dus toen ons lieverdje wakker werd en het op een krijsen zetten was er maar een oplossing (m’n vingers werden vol walging weggeduwd) dus we stopten op de stoep voor een drogisterij, ik rende naar binnen, griste een speen van de plank, rende weer naar buiten en stopte hem in z’n mond. Direct RUST. Toen naar binnen en even betalen voor het oog van de verbaasde winkelier.

  • Reageer Wietske 17 januari 2018 om 09:52

   @Leo
   Wat een herkenbaar verhaal. Ik denk dat jouw situatie ook zeker niet uniek is. Onze jongste kon vroeger zonder speen ook echt niet rustig worden. Bij ons hier op het schoolplein van de basisschoolzie ik hulpeloze ouders al heel snel naar de speen grijpen, zo schattig….

  Schrijf een reactie

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.