ervaring de ziekte van crohn
Persoonlijk

Ervaring Carpaal tunnelsyndroom

Dit artikel is geschreven door mijn moeder Monique. Zij vertelt haar ervaring over het Carpaal tunnelsyndroom. 

Jezelf aanleren om geen pijn te voelen.

Het is zeker meer dan 15 jaar geleden dat ik ging merken dat ik last had van mijn hand. Het is begonnen met pijn in mijn handen tijdens telefoongesprekken. Eerst dacht ik dat mijn hand sliep want als ik mijn hand een aantal keer op en neer bewoog ging het weer over. Steeds vaker kreeg ik er last van en daarna volgde een tijd dat ik ook ‘s nachts veel last kreeg en hier wakker van werd.
In deze tijd was het druk, een eigen zaak en 4 jonge dus ik ging maar gewoon door. Op een geven moment ga je jezelf dingen aanleren om minder pijn te voelen.

Op vakantie werd het erger, het komt altijd onverwachts!

Het werd zomer en we gingen het hele gezin in onze bus op vakantie. Heerlijk, want zo konden we veel meenemen. We hadden een tent gekocht en die was ruim genoeg voor 6 mensen. Jos en ik sliepen op een luchtbed. Ook in die tent werd ik wakker van de pijn in mijn pols en hand en de pijn trok door naar mijn elleboog. Slapen werd steeds moeilijker. Wat was ik blij toen ons luchtbed lek bleek te zijn! We reden met z’n alle naar een heel groot warenhuis, mijn man keek naar nieuw luchtbed maar ik wilde perse een stretcher.

‘Dat past niet meid’ zei mijn man maar ik heb hem toch weten te overtuigen. We kochten twee bedden. Bij de tent aangekomen paste het natuurlijk niet. Ik pakte een schaar en begon te knippen zodat het wel zou passen. Ik besefte later pas dat ik er alles voor over had om ‘s nachts te kunnen bungelen met mijn handen langs het bed en dat kan natuurlijk niet bij een luchtbed.

Operatie aan twee handen, links was eerst.

Thuis aangekomen ben ik naar de huisarts gegaan die me doorstuurde naar de specialist. Er werden testen gedaan en de diagnose was: ‘Carpaal tunnelsyndroom’. Dit houdt in dat de zenuw in je pols te strak zit en beklemming het gevolg is. Mijn linkerhand was erger dan rechts dus daar werd ik het eerst aan geholpen.

Het gebeurde onder plaatselijke verdoving en de ingreep duurde niet zolang. Ik mocht gelukkig direct naar huis maar toen begon het eigenlijk pas echt. Je beseft dan dat je echt niks kan en mag met die hand en dat is ontzettend vervelend met 4 kinderen.

In die tijd hielp mijn moeder en man mij met de dagelijkse klusjes. Na een paar weken was de pijn weg en had ik mijn nachtrust weer terug. Ik hoefde na een lange tijd niet meer te bungelen langst mijn bed, heerlijk. Een paar maanden later was rechts pas aan de beurt en dit verliep hetzelfde. Ik heb hierna nooit meer last gehad van deze klachten!

Is het erfelijk?

Ik weet niet of het erfelijk kan zijn maar een broer en twee zussen van mij hebben dit exact hetzelfde gehad! Heb jij ook ervaring met deze aandoening? Het carpaal tunnelsyndroom. Laat het vooral weten in de reacties. Ik ben benieuwd hoe het jullie is vergaan. Oh ja, weten jullie toevallig of het erfelijk kan zijn?

Wil je meer lezen van Monique? Neem dan een kijkje op vanallesenblogwat!

(Visited 404 times, 1 visits today)

Vorig artikel Volgend artikel

You Might Also Like

1 reactie

  • Reageer Marlous 14 april 2017 om 17:30

    Hier ook carpaak tunnel syndroom aan beide kanten. Link geopereerd. Helaas nu nog meer klachten dan voor de operatie dus rechts nog niet laten doen. Slaap nu met spalken en overdag gebruik ik ze ook als ik veel last heb. Krijg nu fysio, maar ook dat helpt niet helaas. Nu nadenken om toch weer voor operatie te gaan, maar dan bij een plastisch chirurg die gespecialiseerd is in handen

  • Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.