Kind opvoeden zonder speen
Mama &zo

Alles vertellen tegen je kind!

Vanaf het allereerste moment..

James, vanaf het eerste moment dat jij in mijn armen lag begon ik al tegen jou te kletsen. Ik wilde jou alles vertellen over het leven waarin jij nu ook aan mocht deelnemen. De eerste nachten in het ziekenhuis waren we veel wakker. Ik zei tegen jou dat ik het wel begreep. Je zat zo lekker warm in mama’s buik en nu lag je ineens in een bedje naast mij met een kruikje aan het voeteneind en een mutsje op je hoofd. Toch anders natuurlijk!

Ik vertelde jou hoe trots ik op je was dat je gezond en wel ter wereld was gekomen middels een keizersnee. ‘Dit zal ik later nog weleens aan je uitleggen James’ zei ik. Mama’s lichaam had een operatie doorstaan en daardoor kon ik jou aldus de verpleging niet de hele tijd vasthouden maar de nachten waren van ons. Als de verpleging hen laatste rondje deed dan nam ik je snel op mijn borst. Ik wilde je laten voelen dat ik ervoor je was en ik bedankte jou voor het feit dat jij ons papa en mama had gemaakt.

Een bijzonder moment samen.

Dit kletsen is eigenlijk nooit gestopt. Alles wat er gebeurde of zou gaan gebeuren vertel ik tegen jou. ‘Dat begrijpt hij toch nog niet!’ kreeg ik vaak te horen maar ik was en ben altijd in de veronderstelling geweest dat het goed was om alles te benoemen. Alles te vertellen. Niet zomaar weggaan als het kind lief aan het spelen is maar benoemen dat je even weggaat en zo weer terug komt.

Nu je ouder wordt krijg ik de indruk dat je veel meer begrijpt dan ik in eerste instantie zou denken. Afgelopen week was er een heel mooi moment. Jij kan het je waarschijnlijk niet meer herinneren als je dit nu leest maar mij zal dit moment altijd bij blijven. Je had namelijk rode billetjes, heel vervelend want dat doet natuurlijk pijn als je verschoond moet worden. Deze keer huilde je ook zo vreselijk en je duwde mama’s handen weg.

Ik keek je aan en zei: ‘James, mama ziet dat jij rode billetjes hebt en mama weet dat dit pijn doet bij James maar mama moet jou verschonen anders gaat het nog meer pijn doen. Ik beloof dat ik zo zachtjes mogelijk doe. Het is al bijna klaar!’ 

Er kwam een soort van rust over je heen. Je bleef heel ontspannen en stil liggen. Kreunde een beetje toen ik zachtjes over de rode plek heen ging maar daar bleef het mij. Je liet het toe. Ik had het uitgelegd en jij vond het prima. Je voelde dat ik je begreep. Je voelde dat ik het zo zachtjes mogelijk probeerde te doen. Ik vond dit een heel bijzonder moment. Je vertrouwde mij.

Belangrijk om alles te benoemen.

We praten natuurlijk de hele dag samen, ik een beetje meer als jij en ik merk dat je steeds meer ècht gaat begrijpen. Je weet precies wanneer wat mama gaat doen, wanneer en waarom ik dat doe. Ik had van te voren nooit kunnen denken dat Rust, Regelmaat en Reinheid in combinatie met alles benoemen wat je doet en wat je gaat doen het verschil kon maken.

Ik zou het zelf ook niet leuk vinden als ik zonder iets te zeggen op een kussen wordt gelegd en ineens mijn kleren worden uitgetrokken. Naja misschien vind ik dat nu wel leuk maar ik kan mezelf in ieder geval voorstellen dat het niet fijn is voor een kind om niet te weten wat er gaat gebeuren. Ik vind het daarom ook enorm belangrijk om alles te vertellen aan James.

Wat voor ons vanzelfsprekend is, is dat voor een kind nog totaal niet!

Iedere ochtend als Merijn naar het werk gaat dan vertel ik tegen James dat papa gaat werken. Papa gaat centjes verdienen en wij gaan het weer uitgeven als we straks naar het dorp lopen! 😉 Ik vertel hem dat hij vanmiddag weer thuis komt en aan het einde van de middag vertel ik dat papa weer thuis komt en dan gaat hij hem bij het raam opwachten. Ik vertel hem waar we naar toe gaan, wanneer hij gaat slapen of mag eten.

Ik ging vandaag met mijn moeder en James naar de stad. We gingen met haar auto maar mijn auto moest ik aan de kant zetten zodat we erdoor konden gaan. Ik vergat tegen James te zeggen dat mama zo terug kwam en even de auto aan de kant moest zetten. Dat vond hij natuurlijk niet leuk. Hij dacht dat ik gewoonweg ging. Wat voor ons vanzelfsprekend is is dat voor een kind nog totaal niet zo.

Benoem jij ook alles wat je met je kind gaat doen? Vind je dat net zo belangrijk als ik of hebben jullie een andere methode?

(Visited 141 times, 1 visits today)

Vorig artikel Volgend artikel

You Might Also Like

Geen reacties

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.