complimenten geven aan je kind
Mama &zo

Zeg jij tegen je kind dat je van hem houdt?

Zeg jij tegen je kind dat je hem van houdt? Ik wel en best vaak ook! Ik vind het belangrijk om James op te laten groeien tot een zelfverzekerd jongetje en ik denk dat als ik laat merken dat ik hem lief heb en complimenteer als hij iets goed of knaps heeft gedaan dat ik dat versterk. Dat hoop ik in ieder geval wel.. Zeg jij tegen je kind dat je van hem houdt? 

Je kind is je alles, dat is gewoon zo. Althans in de meeste ‘gezonde’ gevallen wel. Bij mij natuurlijk ook. Ik ben stapelgek op James en zou mijn geen leven meer zonder hem kunnen voorstellen.

Als je net bevallen bent wil je het liefst de hele wereld laten weten hoe mooi en lief hij/zij wel niet is. Ik weet nog dat ik, op de dag dat wij naar huis mochten met James, tegen minstens 10 mensen die ik tegen kwam op weg naar buiten vertelde hoe lief hij wel niet was en dat ik de knapste baby van de hele wereld heb gemaakt!

Ik kon het niet laten, ik was zó trots op mijn mooie lieve mannetje en dat is natuurlijk helemaal niks veranderd met nu. Tja, ik schreeuw het niet meer van de daken maar het straalt vast nog steeds van mijn gezicht af. Althans, dat krijg ik wel vaak te horen!

Het is best moeilijk om dan niet (alleen maar) over je kind te praten als je ergens op visite bent. Ik ben de hele dag samen met James en zie iedere kleine ontwikkeling van zijn leven. Blijkbaar heb ik (en vele met mij) de behoefte om dit met veel mensen te delen maar toen ik nog geen kinderen had vond ik het juist irritant als iemand alleen maar over ‘de kinderen’ praatte. Ik bedoel, je hebt toch verder ook nog wel een leven? Nee dus! Oeps, ik doe nu precies hetzelfde.

Ik probeer er wel op te letten maar het is lastig. Als je kinderen hebt is dat vaak het grootste deel van je leven en vooral nu hij nog zo klein en kwetsbaar en lief en leuk en knap en.. oke, ik stop al!

Ik vind het belangrijk dat James later wat zelfvertrouwen krijgt, niet arrogant, maar een beetje zelfvertrouwen is natuurlijk nooit weg en daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen als het aan mij ligt.

Als James iets doet wat ik knap vind, dan vertel ik hem dat het goed is wat hij doet en dan gaat nu eigenlijk vanzelf. We lezen bijvoorbeeld vaak een boekje waar verschillende diertjes in staan, in het begin kijkt hij naar mijn gezicht als ik als een achterlijke een varken of een koe na doe en daarna ga ik het diertje aaien. James heeft dit opgepikt en aait zo af en toe ook het plaatje van de koe of het varken, dan vertel zeg ik automatisch: ‘Aah, wat een lieve koe. Dat kan jij goed, een koe aaien!’

Daarentegen ben ik nu ook bezig met ‘James, dat mag niet. Dat is van mama’ Dat is een stuk moeilijk als hij mij dan met van die lieve boefjes ogen aankijkt maar dat is natuurlijk wel nodig. Hij begrijpt er nu nog helemaal niks van maar je kan er maar niet vroeg genoeg mee beginnen!

En tussendoor vertel ik hem een aantal keer dat ik hem lief vind. Het gebeurt onbewust, mijn moeder vertelde me namelijk dat ze het mij vaak hoorde zeggen terwijl ik daar helemaal niet bewust van ben.

Hoe ga jij daarmee om? Vertel jij ook iedere dag tegen je baby/kind dat hij zo ongelofelijk lief is? Geef je hem ook complimenten?

(Visited 162 times, 1 visits today)

Vorig artikel Volgend artikel

You Might Also Like

1 reactie

  • Reageer Saskia 24 maart 2016 om 16:01

    Ja, ik zeg dat elke dag wel en vind het belangrijk dat mijn kindjes het weten. Ook complimentjes geef ik uiteraard, maar wel als ik het ook echt meen.

  • Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.