kinderbijslag
Mama &zo

Kinderbijslag, wat doe jij ermee?

Ik heb ooit een artikel geschreven genaamd: ‘Een kind is duurder dan een Ferrari’ en daar kreeg ik een aantal reacties op dat je niet alles nieuw hoeft te kopen. Dat klopt maar je moet wel over genoeg middelen beschikken om je kind te onderhouden. Kinderbijslag, wat doe jij ermee? 

In Nederland is het momenteel zo dat je kinderbijslag krijgt. Dit is om ons als ouders tegemoet te komen in de kosten die je maakt voor je kind maar waar gaat het geld eigenlijk precies naar toe?

Bedrag in euro per kwartaal
Leeftijd                    0 t/m 5 jaar             6 t/m 11 jaar             12 t/m 17 jaar
Per kind                   € 191,65                    € 232,71                     € 273,78

Wij vallen met onze kleine man uiteraard in de eerste ‘categorie’ maar wat doen wij nou precies met kinderbijslag of beter gezegd wat hoor je hier eigenlijk mee te doen?

Ik denk niet dat er een goed of fout antwoord is. Je hebt als ouders de grote verantwoordelijke taak om goed voor je kind te zorgen en dit brengt ook een stukje financiën met zich mee. Als je het geld genoeg hebt en je gebruikt de kinderbijslag om op te zuipen in de kroeg dan moet je dat zelf weten!

Wij hebben het prima als gezinnetje, niet extreem breed maar ook zeker niet slecht, we zouden James niet alles kunnen geven wat hij zou willen maar hij komt absoluut niks te kort.

In mijn zwangerschap was ik eigenlijk niet zo bezig met hoe duur het allemaal zou worden als je kinderen hebt en hoewel ik wist dat er kinderbijslag bestond was ik toch verast toen het plots op onze rekening stond.

We hebben het er even over gehad want er zijn natuurlijk meerdere mogelijkheden om het geld te besteden. Dit kan zijn: Sparen voor later, speelgoed kopen, eten/drinken pampers kopen of je slaat eens in de zoveel tijd een hoop kleding in!

James zijn kinderbijslag komt eigenlijk gewoon op de ‘grote hoop’ terecht. We kopen kleding wanneer James het nodig heeft en wachten daarvoor niet perse op de kinderbijslag. We hebben onlangs een spaarrekening geopend waar wij maandelijks een bepaald bedrag op storten waarover hij mag beschikken als hij 18 is om hem een beetje op weg te helpen met het ‘grote mensen’ leven.

Eten en drinken wordt steeds makkelijker nu hij ouder wordt. Hij eet gewoon met de pot mee en dat scheelt een hoop met al die blikken melk die we moesten inslaan. Pampers kopen we gewoon wanneer ze dreigen op te gaan en speelgoed sluipt er op een of andere manier toch wel in.

Er zijn echter wel twee maanden waar de kinderbijslag voor een heel groot gedeelte op gaat aan James zijn garderobe. In de maanden april en oktober zoek ik James zijn kledingkast uit en berg ik de winter/zomer kleding op en dan ga ik op pad op zijn garderobe aan te vullen!

Het is natuurlijk zo dat het nu allemaal nog best meevalt met de kosten. James is toevallig een vroege jonge die al (goed) kan lopen waardoor we ook eerder goede schoenen nodig hadden. Als hij groter wordt is dit natuurlijk alleen nog maar meer!

Ik ben erg benieuwd wat jullie deden of doen met de kinderbijslag. Waar gebruik jij het voor? Speelgoed, kleding of sparen? Of komt alles op de grote hoop terecht?

(Visited 228 times, 1 visits today)

Vorig artikel Volgend artikel

You Might Also Like

Geen reacties

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.