tropenjaren
Mama &zo

Een kind is duurder dan een Ferrari!

Een kind heeft alleen maar liefde nodig. Een beetje naïef!

Een kind is duurder dan een Ferrari. De duurste maand van het jaar is bijna aangebroken en dat heeft invloed op je portemonnee. Ik ben altijd de eerste die riep: ‘Een kind heeft alleen maar liefde nodig’ als mensen om mij heen het ‘excuus’ hadden om geen kinderen op de wereld te zetten omdat er niet (genoeg) geld binnen kwam.

Super naïef natuurlijk want een kind moet regelmatig een schone pamper aan, de blikken melk vliegen als kool over de toonbank en dan hebben we het nog niet over de garderobe van meneer die onderhand iedere maand vernieuwd moet worden.

Ik zag laatst toen ik ging wandelen met James aan de overkant van de weg een moeder lopen met haar kind van een jaar of zes. De haren waren vluchtig in een staart gepropt, een losse trui vol met vlekken, de bekende grijze joggingbroek en niet te vergeten knalgele gaten- Crocs mét sokken.

Ik draag al jaren dezelfde kleding terwijl James er hip uitziet.

Niks tegen Crocs hoor. Het is handig als je in de zorg werkt, als je thuis bent of jonger bent dan 10 jaar maar daarbuiten, liever niet. Een grijze joggingbroek zit heerlijk, blauwe en zwarte trouwens ook als je thuis lekker onderuit zit met een bak chips en Cola.

Toen ik ‘thuis’ kwam zei ik tegen mijn moeder: ‘Als ik er zo ooit bij ga lopen, wil je mij dan herinneren aan dit moment’. Nu we een tijd verder zijn begrijp ik de onverzorgde moeder iets beter.

James vindt het tegenwoordig supervet om in een spiegel te kijken en dus ben ik ook genoodzaakt om naar mezelf te kijken. Ik zag ineens dat ik ook al jaren dezelfde kleding draag terwijl James er helemaal hip uitziet.

Als moeder wil je dat je kind er goed uitziet. James heeft nu nooit meer een joggingbroekje aan of iets. Hij draagt iedere dag nette kleding lees: Spijkerbroek met een trui, blouse of T-shirt en zijn haren zitten in een scheiding. Ik loop daarentegen de hele dag met een T-shirt aan waar minstens drie vlekken kots op zit.

Sinterklaas cadeautjes kopen.

Ik heb geen geld voor een nieuwe garderobe. Al het geld gaat naar James. Pampers, blikkenmelk, eten, kleding, billendoekjes, vitamines en speelgoed. En als je vijf maanden bent dan is rustig liggen in de bos met misschien een leuk fleurig knuffeltje niet meer genoeg. Een boek die liedjes zingt of een bal die licht geeft is veel interessanter om mee te spelen.

James vindt het ook heel leuk om tijdschriften te verscheuren en het liefst door de hele kamer te verspreiden. Maar ja, dat is een beetje vreemd voor Sinterklaas om zoiets te geven aan een kind van 6 maanden jong.

Sinterklaas heeft mij gevraagd of ik een aantal cadeautjes wil voorschieten. Ik snap dat wel, het is best duur en er komen per jaar veel kinderen bij. Ik ben de beroerdste niet en ging opzoek naar cadeautjes voor James.

Je kunt het zo duur maken als je zelf wil.

Ik keek op internet en deed zo’n 6 cadeautjes in de winkelmand. ’s Avonds overlegt met Merijn en alles wat prima. We kochten 6 cadeautjes voor 78,- euro. Jeetje, hoe hebben mijn ouders dat vroeger gedaan? Wij waren met vier kinderen en ik kan me herinneren dat iedereen een zak vol cadeautjes kreeg.

We pakken ook een aantal dingen in die James nog heeft liggen. Dat heeft hij vast niet door en als hij het wel door heeft hebben wij het geluk dat hij nog niet kan praten! 😉 Je wil als ouder zijnde, hoe jong je kind ook is, toch cadeautjes geven voor Sinterklaas. De baby in kwestie maakt het niks uit maar het is je eigen gevoel vaak. Het hoort er gewoon bij.

Het is voor een groot deel zeker naïef om te denken dat liefde het enigste is wat een kind nodig heeft. Ik denk niet dat James het een strak plan vindt als ik hem niet meer verschoon en hem de hele tijd kusjes geef. Het hoeft echter niet zo duur te zijn want je kunt natuurlijk ook op tweedehands winkels kijken.

Inmiddels gaan wij ieder jaar naar de speelgoedmarkt waar wij dan grote inkopen doen voor dat jaar Sinterklaas. Dit leggen wij op zolder en komt pas weer naar beneden als het zo ver is. Extra leuk want je weet vaak zelf niet meer wat je hebt gekocht voor je kind.

(Visited 258 times, 1 visits today)

Vorig artikel Volgend artikel

You Might Also Like

1 reactie

  • Reageer Joyce Valk 25 november 2015 om 07:29

    Leuk stukje, Lonneke. Het heeft mij inmiddels al 2 ferrari’s gekost. Maar liefde is toch het allerbelangrijkste. Ik zou die gasten van mij echt niet willen inruilen voor een dure auto.

  • Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.