Je huis babyproof maken
Mama &zo

Je huis babyproof maken is belangrijk!

Jouw kind vindt jouw spullen interessanter dan zijn eigen speelgoed!

Zodra jouw kind een beetje begint te kruipen is er niks meer veilig in je huis. Dingen waar je waarde aanhecht kun je maar beter zo hoog mogelijk neerzetten of helemaal verbannen uit je woonkamer. Je baby, dreumes of peuter vindt jouw spullen namelijk een stuk interessanter dan zijn eigen speelgoed.

Je huis babyproof maken is het halve werk. Je kunt een hoop ongelukken voorkomen als je je huis babyproof maakt. Het is wel zo dat ondanks het feit dat wij het zo veilig mogelijk maken in huis we nog steeds James verbieden om aan een stopcontact te komen, aan een trekhekje trekken of de spullen in de woonkamer te verplaatsen. Hij moet, ondanks de beveiligingen, weten dat het niet mag en gevaarlijk is.

In het begin lukt dit nog niet goed. Je kind vindt het gewoon interessant en hij of zij begrijpt nog niet dat het gevaarlijk is. Ik denk dat je hier het beste consequent mee kan beginnen zodra een kindje 1 jaar is. Dan kun je het wat beter uitleggen!

Het eerste wat belangrijk is om te doen, de stopcontacten afsluiten met beschermdopjes. Wij hebben stopcontactbeveiligers zodat je het nog wel kunt gebruiken maar het veilig is voor James.

James is nu op een leeftijd dat hij heel goed weet wat wel en niet mag maar dat betekent niet dat hij nog iets doet wat niet mag. Het is immers een kind, een dreumes, een bijna peuter en een ongelofelijk boefje!

Zodra James op de eerste verdieping komt, loopt hij meteen naar de babyfoon die hij eruit haalt om het vervolgens weer terug te duwen. Dit lukt hem gelukkig (nog) niet maar dit stopcontact hebben we voor de zekerheid nu maar weggemoffelt zodat James er niet mee bij kan. Op een of andere manier voelt dat toch prettiger!

Voorkom dat je met je broek op half elf je kind van de trap moet halen!

Traphekjes zijn ook geen overbodige luxe. Wij hebben momenteel drie traphekjes. Twee op de eerste verdieping en eentje op de zolder. Ik zou niet weten hoe je goed kan functioneren zonder traphekje en een baby!

Die trekhekjes zijn leuk en aardig maar je moet ze absoluut niet vergeten dicht te doen. Het is bij ons al weleens voorgekomen dat James de deur open doet en gewoon naar boven loopt. Gelukkig kwamen wij daar op tijd achter maar alsnog wel iets om even bewust van te zijn!

Ik zou graag nog op de beneden verdieping een traphekje willen. Normaal gesproken komen we nooit op de gang maar daar zit wel het toilet en aangezien James niet graag alleen blijft in de woonkamer en altijd dus gezellig in de gang ‘speelt’ is het wel handig als daar ook een traphekje zit. Ik moet geregeld met mijn broek of half elf mijn dreumes van de trap halen, niet erg charmant en zeker niet relaxed!

Wij hebben het geluk gehad dat James nooit echt spullen in zijn mond heeft gedaan. Hier staan baby’s en dreumesjes toch wel om bekent. Een mond vol met zand, want ja, zand uit de zandbank moet je natuurlijk even proeven en andere kleine dingen die je rond laat slingeren. Zodra je een kind hebt zijn dit allemaal dingen waar je op moet letten!

James klom verschillende keren uit zijn ledikant. Dit was echt schrikken er had van alles kunnen gebeuren als hij op zijn hoofd terecht kwam. Inmiddels slaapt hij in een peuterbed, waar hij zich inclusief slaapzak, makkelijker uit kan laten glijden zonder zich te bezeren.

Je huis babyproof maken is belangrijk!

Ik check altijd James zijn bed voordat hij gaat slapen. Als ik bezig ben om de was in te ruimen of even aan het douche ben terwijl hij (uiteraard met deur open) op de eerste verdieping speelt, gooit hij zo nu en dan wat in zijn bed. Zo van: ‘Ha, dat zien ze nooit en dan kan ik daar vannacht mooi mee spelen!’

Hoekbeschermer. Ik moet toegeven dat wij dit niet hebben maar het wellicht wel handig is om aan te schaffen. Ik trek vaak mijn tenen krom om als hij nèt de dicht bij die scherpen punten bij de tafel komt. Zeker een dingetje om naar te kijken als je een kindje hebt gekregen!

Een babyfoon. Ik denk dat iedere ouder dit wel heeft, toch? Wij hebben een variant met een camera erbij waardoor we hem gemakkelijker in de gaten kunnen houden. In het begin vond ik dit vooral fijn i.v.m wiegendood en verslikken etc. Daarbij is het ook ontzettend schattig om te zien wat je kind doet zodra het in bed ligt.

Wij zien James regelmatig nog even tegen zijn knuffels kletsen of hij speelt nog even met het plaatje was op zijn bedbed staat en hij vervolgens andersom in bed ligt.

Een koolstofmonoxidemeter en rookmelder is ook echt een must om in het huis regelmatig te monteren. De koolstofmonoxidemeter is minstens zo belangrijk, helaas vergeten veel mensen dit wat ontzettend gevaarlijk is. Koolstofmonoxidevergifting is namelijk dodelijk. Het gas is kleur-, geur- en smaakloos waardoor je het meestal niet merkt als het in je bloed komt.

Kortom, een je huis babyproof maken is super belangrijk. Mis ik nog punten en heb jij nog een goede aanvulling? Laat het weten in de comments zodat we elkaar kunnen helpen!

(Visited 133 times, 1 visits today)

Vorig artikel Volgend artikel

You Might Also Like

Geen reacties

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.