Onzeker zijn
Persoonlijk

Ik ben onzeker over mijn lichaam.

Ik besloot mijn haren af te knippen.

Bijna iedereen die in de puberteit zit heeft struggles met zichzelf. Je gaat jezelf vergelijken met andere kinderen uit je klas en twijfelt aan jezelf. Zie ik er goed uit? Ben ik wel leuk genoeg? Ben ik niet te dik? Ben ik te dun? Dit zijn allemaal vragen die je jezelf dan kunt afvragen. Onzekerheid is vreselijk.

Ik besloot om eind groep acht mijn haren af te knippen. Ik wilde een keer wat anders en ik koos voor een middelbare school waar niemand van mijn groep acht- klas heen ging. Een nieuwe start, daar ging ik voor. Niet omdat ik gepest was. Ik had een toptijd op de basisschool maar ik wilde gewoon een nieuwe uitdaging.

Ik was anders dan klasgenootjes.

Nèt voor de zomervakantie kreeg ik mijn intake waar ik mijn klas te zien kreeg. Ik kwam er meteen achter dat ik een ander meisjes was. Anders dan de rest. Wijde broeken, kort haar en geen make- up, in tegenstelling tot de rest van mijn klas.

Tussen de lesuren door werd ik uitgescholden voor ‘jongen’ door derdejaarsleerlingen. Ik begreep dat niet want ze zagen dus wèl dat ik een meisje was, anders zouden ze mij niet hebben uitgescholden voor jongen. Thuis vertelde ik hier niks over. Het maakte mij niks uit wat andere van mij vonden. Ik negeerde het gewoon, dan hield het vanzelf op.

Mijn leraar geloofde niet dat ik een meisje was.

Toen ik een keer met een groepje meiden te laat de les in kwam bij tekenen. Dacht de leraar dat ik een jongen was. Hij pakte mijn gezicht vast tussen zijn handen en zei: ‘Jij heet geen Lonneke, dat kan niet. Je hebt een jongensgezicht!’. Bijna de hele klas probeerde deze man ervan te overtuigen dat ik echt een meisje was en ik niet loog over mijn naam. Net voordat hij mij eruit wilde sturen om naar de conrector te gaan, besloot hij mij te geloven. En oh wat was ik graag naar de conrector gegaan hiervoor!

De hele klas was hiervan ontdaan. Best slecht van die leraar om dat zo publiekelijk te doen maar goed, hij wilde waarschijnlijk leuk doen voor zijn klas. Ik lachte het weg en gooide er nog wat extra zelfspot- grapjes bij. Dit verhaal verwaterde weer dus echt gepest ben ik nooit. Althans, dat heb ik zelf niet zo ervaren.

Hij had gelijk, ik ben lelijk.

Eenmaal thuisgekomen keek ik in de spiegel en ik moest hem toch wel ergens gelijk geven. Ik zag er ook uit als een jongen. Ik besloot mijn haren te laten groeien. Die zelfspot is overigens wel mijn redding geweest. Als ik hier ‘zielig’ over ging doen en liet merken dat ik gekwetst was dan zou ik hoogstwaarschijnlijk wel gepest zijn geweest.

Gelukkig kon ik dit verbloemen. Leuk vond ik het niet maar ik had mijn mondje wel klaar. Moet ook wel met drie oudere broers om je heen. Ik moest al jong ‘vechten’ om er tussendoor te komen thuis. Mijn moeder zei dan weleens: ‘En nu mag Lonneke vertellen!’.

Ik ben onzeker over mijn lichaam.

Tja, toen Merijn in beeld kwam werd ik nog meer onzeker. Ik was smoorverliefd en wilde dat hij mij ook leuk bleef vinden. Ik had overigens weer lange haren in deze tijd anders had het helemaal geen kans gehad 😉

Een probleempje. Zijn beste vriend vond mij dik en ondanks dat Merijn beweerde dat hij dit niet zo vond, werd ik daar onzeker van. Het maakte mij voor het eerst uit wat iemand anders van mij dacht. Vreselijk. Wat verliefdheid en/of de leeftijd wel niet allemaal met je kan doen.

Samen op vakantie. Ik verbloemde mijn buik, zie foto. Ik weet nog goed dat ik op dat moment in de veronderstelling was dat ik veel te zwaar was. Terwijl ik nu denk? Geef mij alsjeblieft dat lichaam terug dan zal ik nooit meer zeuren!

Inmiddels zijn we 25 kilo, 18 straie op mijn buik, een dubbele onderkin en wat ontstekingsbulten verder en daar word ik niet zekerder van. Zelfs nu, na 8 jaar een relatie te hebben, voel ik me hier onzeker over. Ik vind het vreselijk als ik in de spiegel kijk en mensen die beweren dat het meevalt, liegen in mijn ogen.

Ik krijg vaak e-mails van mensen die mijn leven & familie ook wel zouden willen en ondanks ik blij ben met het leven dat ik leid, wil ik het niet mooier maken dan het is.

Iedereen hoe stoer je ook kunt overkomen heeft zijn of haar onzekerheden.

(Visited 623 times, 1 visits today)

Vorig artikel Volgend artikel

You Might Also Like

Geen reacties

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.