Ik heb de drang om mezelf te bewijzen
Persoonlijk

Ik ben haar partner, geen verzorger

Dit artikel is geschreven door mijn man Merijn, ik ben haar partner, geen verzorger!

Mijn werk kan ik prima combineren met het thuisfront!

Ik werk alweer 1,5 jaar in de oudere zorg. Hier volg ik met veel passie en plezier een opleiding, waar ik over een ruim jaar wil afstuderen als Verzorgende-IG. Het is voor mij prima te combineren met het thuisfront doordat ik wisselende diensten draai kan ik veel mee maken van de ontwikkeling van James en kan ik vaak regelen dat ik mee kan naar een ziekenhuis afspraak voor Lonneke.

Het is soms moeilijk om te zien dat in mijn werkveld bijvoorbeeld een groot aantal handelingen zijn waarmee ik thuis al geconfronteerd ben. Weten hoe een sondevoeding werkt is zelfs een van de vier branche gerichte handelingen die ik moet uitvoeren om mijn diploma te halen.

In dit artikel kun je lezen hoe Lonneke haar sondevoeding periode heeft ervaring. De Humira spuiten die zij heeft gehad voor het huidige medicijn valt op ons werk onder subcutaan injecteren, iets wat pas verder in de opleiding aan de orde komt. Ik word zo nu en dan dus best weleens op de feiten gedrukt als ik dit tegenkom op school of werk. Hier gaat het meestal om mensen ouder dan 60 jaar en Lonneke is nog niet eens op de helft van hun levensjaren. Ik kan niet ontkennen dat ik dat moeilijk vind.

Ik mag Lonneke niet met alles helpen..

Lonneke weet als geen ander hoe haar lichaam op bepaalde medicijnen reageert. Als ik kijk naar het protocol wat ik moet volgen als er bepaalde reacties voorkomen dan is het soms lastig me in te houden als Lonneke ook een soort gelijke reactie heeft.

Sommige ouderen hebben ontzettend veel moeite om hun medicijnen in te nemen. ‘Drie, jeetje wat veel, is dat echt nodig?’ en dan moet ik altijd wel even slikken. Mijn vrouw is de helft jonger en moet er iedere dag 8 slikken, exclusief pijnstilling!

Met een aantal dingen wil Lonneke niet dat ik haar help en eigenlijk kan ik dat ergens ook wel begrijpen. Als Lonneke erg veel last heeft van haar gewrichten is het soms zwaar en onmogelijk om zelf te douche. Wij hebben dan ook nog een fijn bad met een lekkere hoge rand wat het natuurlijk allemaal nóg moeilijker maakt.

Het voelt voor haar niet prettig om haar te laten douche door mij en om die reden doet haar moeder dit dan ook. Dat is voor haar prettiger maar mocht dit om een of andere reden niet lukken dan doe ik het gewoon en dat kan ze dan ook wel accepteren. Maar ze zal het dan eerst ten alle tijden zelf proberen!

Ik ben haar partner, geen verzorger!

Natuurlijk voelt het voor mij absoluut niet hetzelfde als ik Lon help douche of dat ik een cliënt douche op mijn werk. Dat doe ik juist graag voor haar! Dat is juist iets voor mij als partner waar ik haar op dat moment ook echt goed bij kan helpen. Vaak ben ik machteloos als ze pijn heeft dus als ik daadwerkelijk iets kan doen, heel graag.

Gelukkig is Lon een hele sterke vrouw en komen we iedere vervelende situatie weer te boven. Je hoort vaak in dit soort situaties dat de partner zich verliest als verzorger en in sommige gevallen zal dit ook onoverkomelijk zijn maar wij proberen dit ten alle tijden te voorkomen. Praten is the key!

Ik ben haar partner, geen verzorger!

Dit artikel is geschreven door mijn lieve mannetje. Ik begrijp dat het (soms) moeilijk is om een partner te hebben die ziek is. Het is onvoorstelbaar hoe goed jij mij altijd helpt wanneer het nodig is. Je weet precies wat ik wel en niet fijn vindt, je bent niet alleen de liefste papa voor James maar ook zeker mijn allerliefste mannetje van de hele wereld! 

Hebben jullie ervaringen met dit soort situaties? Hoe ervaren jullie dit? Laat het vooral weten in de comments zodat we elkaar kunnen helpen!

(Visited 426 times, 1 visits today)

Vorig artikel Volgend artikel

You Might Also Like

1 reactie

  • Reageer Saskia 30 maart 2016 om 09:51

    Wat mooi dat je man dit heeft geschreven. Ook bijzonder eigenlijk omdat hij zelf in de hulpverlening werkt. Fijn dat hij zo’n grote steun voor je is!

  • Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.