baby en je smartphone?
Gastblogs

Je baby laten spelen met je smartphone?

Dit artikel is geschreven door Joep in samenwerking met iPhone cases. 

Baby en je smartphone, doen of niet?

Je zult er als kersverse ouder al snel mee te maken krijgen. Je baby heeft opvallend veel interesse in je smartphone. Zelfs voor pasgeboren baby’s waarvan het zicht nog niet helemaal ontwikkeld is, is een telefoon uitermate interessant. Je baby en je smartphone. Doen of niet? Het geeft licht, toont felle kleuren en bewegingen en er komt ook nog eens geluid uit. Een moderne telefoon bevalt alle ingrediënten om de zintuigen van je kleine spruit flink te prikkelen.

Kinderen laten wennen aan een beeldscherm?

In de praktijk kom je er als ouder al snel achter dat een telefoon ook prima dienst kan doen als troostmiddel op de momenten waarop je baby even niet zo lekker in zijn velletje zit. De keerzijde is dat het afnemen van dit stukje ‘speelgoed’ je meestal niet in dank wordt afgenomen.

Het is ook maar de vraag of het wel zo verstandig is om kinderen al op zeer jonge leeftijd aan beeldschermen te laten wennen.

Een smartphone hoes is belangrijk!

Naarmate je kleine zich verder ontwikkelt komt het moment dat het niet meer zo fijn voelt om je telefoon uit handen te geven. De vaardigheid om dingen vast te pakken en ermee te gooien kan de levensduur van je dure smartphone behoorlijk in de weg staan. Het verpakken van je telefoon in een leuk iphone hoesje kan daarbij behoorlijk wat leed besparen.

Als de hersenen van je baby zich verder ontwikkelen en de fijne motoriek in staat is om kleine bewegingen goed te coördineren kan een smartphone zijn steentje bij gaan dragen aan de ontwikkeling van een kind. Er zijn tal van apps beschikbaar die de ontwikkeling van een baby of dreumes stimuleren. Ik licht hieronder een paar populaire apps toe.

Sound Touch. 

De app Sound Touch laat kinderen ontdekken welke geluiden er horen bij de afgebeelde plaatjes. Om het verband duidelijker te maken wordt er tijdens het afspelen van het geluid een foto van het dier of voorwerp getoond. De geluiden in de app zijn onderverdeeld in 6 soundboards die variëren van huisdieren en vervoersmiddelen tot muziekinstrumenten. Door met je telefoon te schudden worden de plaatjes op een nieuwe plek neergezet.

De app Sound Touch is verkrijgbaar voor Android en IOS. Er is ook een gratis variant beschikbaar. Deze is beperkt tot 2 van de 6 soundboards. 

Babyrammelaar en de boerderij 

Tover je iphone om in een interactieve rammelaar met de app ‘Babyrammelaar en de boerderij’. De app bevat diverse dierengeluiden die worden geactiveerd bij het heen en weeg bewegen (rammelen) van het toestel. Dit maakt deze app leuk en leerzaam voor kinderen vanaf 6 maanden. Wanneer het scherm wordt aangeraakt worden er extra effecten geactiveerd zodat je baby genoeg kan ontdekken. Goede bescherming is bij het gebruik van deze app absoluut noodzakelijk om schade te voorkomen! Door te kiezen voor een iphone hoesje die tegen een stootje kan, kan vervelende schade eenvoudig worden voorkomen.

De app babyrammelaar en de boerderij is verkrijgbaar voor Android en IOS. 

Hoe denk jij hierover?

Joep, bedankt voor het delen van dit artikel. De mening zijn sterk verveeld over baby’s die tv kijken of met een tablet spelen. Laat jij je baby met je smartphone spelen? Ik probeer mijn kleine man hier nog even voor te behoeden.

In deze tijd ontkom je er niet aan dat onze kinderen opgroeien met de vele verschillende schermen. Ik probeer dit tot dus ver nog even af te remmen en hem zolang mogelijk te laten spelen met zijn speelgoed. En het liefst met zo min mogelijk geluid!

 

Laat jij je baby spelen met je smartphone? Hoe vaak is jullie telefoonscherm al gevallen doordat je kind er onverwachts mee rondliep? Ik ben erg benieuwd of jullie deze apps kennen en al toepassen?!

(Visited 899 times, 1 visits today)

Vorig artikel Volgend artikel

You Might Also Like

2 Reacties

 • Reageer Mathiske's mama blog 31 maart 2016 om 09:18

  Ik vind dat een kindje zo klein dat nog niet nodig heeft. Emily is 9 maanden en kijkt geen tv, mag soms met opa op de tablet Nijntje lezen, maar ik kan zien dat ze dat nog niet snapt. Met mijn telefoon maken we alleen selfies, dat vind ze wel leuk, net als een spiegel. Er bestaat zoveel speelgoed en kindjes spelen tegenwoordig als zo lastig zonder een beeldscherm dat wij proberen we zo lang mogelijk mee te wachten

  • Reageer Lonnekedewin 31 maart 2016 om 12:05

   Precies, dat doen wij ook! D’r komen nog genoeg tijden aan dat we ze weg moeten slaan achter die dingen!

  Schrijf een reactie

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.