Tinnitus- patiënten ervaring
Gastblogs

Ervaring Tinnitus- patiënt – Gastblog

Ik e-mail graag met Lonneke en inmiddels weten we best veel over elkanders leven. Dit meisje wiens leven zó gedomineerd wordt door ziekte, pijn, ziekenhuis, onderzoeken en sondes etc.. Dit meisje weet toch zóveel geluk te putten uit haar leven en haar kindje en weet dat bovendien zo treffend onder woorden te brengen in haar blogs en vlogs dat ik mezelf soms schaam om m’n eigen gezeur om de klachten en pijntjes die ik weleens heb. Maar Lonneke heeft me ervan overtuigd dat ik geen zeur ben en dat het weleens goed zou zijn als anderen weten wat Tinnitus voor een mens kan betekenen.. Ervaring Tinnitus patiënt. 

Tinnitus, misschien beter bekend als oorsuizen, kan voorkomen in vele vormen en het is ook niet bij iedereen even heftig. Met Google is er genoeg informatie te vinden dus ik ga hier geen college geven over wat Tinnitus feitelijk is. Waar ik wel op in wil gaan is wat het betekent voor de mensen die eraan lijden en geloof me.. het woord ‘lijden’ is bij veel patiënten ook echt van toepassing.

Zelf heb ik er best vaak last van en ik lig ook nachten wakker. Op mijn nachtkastje ligt altijd mijn MP3-speler paraat en luister ik als ik last heb van het suizen naar hele zachte en rustige muziek, dat maakt me dan meestal wel rustiger en slaperig.
Het ergste vind ik dat het lawaai me zo moe maakt en ik daarvoor ook onzeker ben in het verkeer.

Ik was noot een sportman maar toch wel actief. Ik wandel tweemaal per week zo’n 2 á 3 uur alleen en de andere dagen toch minimaal een uur samen met mijn vrouw. Maar de Tinnitus maakt me ook in het bewegen onzeker en onhandig, niet echt duizelig maar soms is de coördinatie even zoek en ik durf dan ook geen trappen meer te lopen zonder mezelf goed vast te houden.

Vorig jaar heeft een Tinnitus-patiënte om euthanasie gevraagd en heeft dat ook gekregen, het fantoomgeluid dat zij hoorde was gekmakend en voor haar een reden om uit het leven te willen stappen. TV-West maakte een documentaire over haar en ik kan iedereen die geïnteresseerd is aanbevelen om op deze link te klikken.

Na haar dood kreeg de Tinnitus-kliniek en haar familie veel kritiek over zich heen. Kritiek van mensen die thuis comfortabel op de bank zaten en geen benul hadden van wat Tinnitus betekent maar die wél zo nodig een mening moesten hebben!
Ik heb gelukkig nog steeds zin in het leven maar begrijp zó goed wat deze vrouw bewoog tot de moeilijke beslissing om uit het leven te stappen.

Ik speelde van m’n 17e tot m’n 21e in een band en vermoedelijk is bij mij de gehoorbeschadiging in die periode ontstaan. Gelukkig had ik er nooit last van hoewel ik vaker dan anderen zei: ‘Wat zeg je?’. Pas op mijn 58e begon het oorsuizen en inmiddels is dat 24 uur per dag en 7 dagen per week een hels lawaai van heel veel hoge sis- en piepgeluiden in beide oren, alsof er een stoomketel stoom afblaast in mijn oren.

Ja, het geluid wordt steeds luider en ik hoop dat ik binnenkort in aanmerking kom voor een Tinnitus-maskeerder, een soort gehoorapparaatje dat ook geluiden maakt waarmee de hersenen worden ‘gefopt’ en waardoor het sissen minder erg lijkt. Die apparaatjes hebben overigens niet bij iedere Tinnitus-patiënt het beoogde effect maar ik hoop echt dat het bij mij wel het gewenste resultaat geeft want ik ben steeds vaker wanhopig.

CSD.

(Visited 454 times, 1 visits today)

Vorig artikel Volgend artikel

You Might Also Like

1 reactie

  • Reageer Monique 30 december 2015 om 10:31

    Ik had nog nooit van het woord gehoord en het lijkt me vreselijk om elke dag zo n last te hebben van sissen en suizen! Gelukkig heb jij nog zin in het leven en hoop ik van harte dat je snel geholpen wordt en het positief afloopt!! Groetjes moeder van Lonneke

  • Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.