De feestdagen en kleinkinderen
Persoonlijk

Feestdagen met kinderen en kleinkinderen, oma vertelt!

Het valt niet mee om alle cadeautjes te verstoppen in huis.

Ik merk aan mezelf dat ik ieder jaar enorm uitkijk naar de feestdagen. Hoe komt dat toch? Toen ik een aantal maanden geleden op het strand lag moest ik er niet aan denken. Het heeft met de jaargetij te maken denk ik want ik ben nu helemaal in de stemming.

De winkels die er alles aan doen om het gezellig te maken, versieringen in de stad en het wordt sneller donker dus de kachel steken we iedere avond aan. Allemaal gezellige dingen. Vroeger waren we al maanden bezig om cadeautjes in te kopen want voor vier kinderen valt dat niet mee en zeker niet om alles te verstoppen in huis.

De Sinterklaasavonden waren geweldig en de kinderen waren altijd blij met hetgeen ze kregen. Nog even spelen met het laatste cadeau en dan gingen ze heerlijk slapen. De kerst had ook zijn charmes. Ieder kind had een eigen kerstboompje op zijn of haar kamer.

Nu vieren wij Sinterklaas bij onze kinderen en kleinkinderen.

Nu de kinderen allemaal de deur uit zijn en wij eigenlijk nergens meer voor hoeve zorgen mer ik dat ik net zo enthousiast ben als vroeger. Eens per week pas ik op een van mijn kleinkinderen en dan zorg ik altijd voor een een activiteit die te maken heeft met de jaargetijden of feestdagen.

Ik geniet net zo als vroeger om dit met de kleinkinderen te delen. Zingen, dansen, voorlezen en nog veel meer. Dit jaar zijn we thuis druk met Sinterklaas. Ieder jaar spelen de kinderen met vrienden voor bedrijven en doen huisbezoeken. De club blijft dan eten, borrelen en slapen. Het is druk maar reuze gezellig.

Het is leuk om deze fase te beleven bij onze kinderen. En een stuk gemakkelijker. Geen geregel met eten en drinken maar gewoon gezellig met elkaar genieten van de snoetjes die er nog in geloven. Tja, wij hebben nu al kleinkinderen die niet meer geloven en ook dàt is een leuke tijd.

Ik besef ieder jaar dat ons gezin niet compleet is.

Kerst is een ander verhaal. Ieder jaar komt iedereen bij ons thuis. Het is een heel gepuzzel maar ze vinden het zelf ook reuze gezellig om bij elkaar te zijn. Twee tafels in de huiskamer, zorgen voor voldoende speel mogelijkheden voor iedere leeftijd en tussendoor kletsen, drinken en eten.

Ik geniet met volle teugen van en zorg, zoals de kinderen altijd zeggen, dat het huis is ontploft aan het eind van de dag. Maar de kleinkinderen vinden het zo leuk als van alles licht geeft. Mijn kerstdorp groeit daardoor ieder jaar en zelfs de trein van vroeger staat erbij en roept bij de kinderen herinneringen op.

De traditie om ieder jaar met elkaar een spel te spelen is in deze tijd moeilijker geworden. De zeven kleinkinderen dwingen nogal wat aandacht af. Jaren geleden deden we de hele dag bordspelletjes met elkaar, nu zorgen we voor een leuk spel voor de kinderen terwijl wij als volwassenen een potje kaarten.

Ik besef ieder jaar opnieuw dat het gezin niet compleet is omdat onze zoon en schoondochter uit Amerika niet overal bij kunnen zijn. En zeker nu er volgend jaar een kleintje bij komt, vinden Jos en ik dit ontzettend zwaar. Maar we verheugen ons op April om ons achtste kleinkind te gaan bewonderen en dat verzacht een beetje.

Kortom, ik kan niet wachten tot het Sinterklaas is en daarna de boom in huis wordt opgetuigd. Dan kan het genieten beginnen. Alles is familie!

(Visited 268 times, 1 visits today)

Vorig artikel Volgend artikel

You Might Also Like

Geen reacties

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.