Mijn diagnose is veranderd
Gastblogs

De diagnose is veranderd

Bijna drie jaar geleden kreeg ik mijn eerste diagnose genaamd: ‘Politis Ulcerosa’ en ik zeg eerste omdat deze een paar maanden later is aangepast in: ‘Colitis Ulcerosa’. De diagnose is veranderd! 

Een aantal maanden voor de diagnose had ik vage klachten. Ik besteedde er eerst geen aandacht aan want de klachten waren nog te overzien. Een paar keer per dag had ik last van een steekje in mijn buik, rechts onderin. In die weken erna werd dit steekje een steek en kreeg ik er steeds vaker last van.

Uiteindelijk ben ik naar de huisarts gegaan en hij dacht aan een beginnende blindedarmontsteking zijn. Hij raadde mij aan om naar de chirurg te gaan om uit te zoeken of dit écht het geval was.
Nou, daar had ik helemaal geen tijd voor. Ik was net met een stage begonnen en zat hier niet echt op te wachten. Bovendien waren de klachten nog niet zo hinderlijk dat ik niet meer kon stage lopen of werken.

Helaas was dit voor korte duur want niet veel later werden de klachten toch wat vervelender. Ik kreeg meer en vaker pijn dus ging ik voor de zekerheid toch maar even naar de chirurg. Deze kon niks vinden wat leek op een appendix, maar omdat mijn klachten toch al een tijdje aanwezig waren en het er niet beter op werd, was het verstandig om een paar kleine onderzoekjes te krijgen bij de gynaecoloog.
Gelukkig kon dit allemaal op dezelfde dag en werd er uiteindelijk niets aparts gevonden. Ik kreeg een recept mee om de pijn wat te verwachten.
We hadden afgesproken het even aan te kijken en een paar weken later op controle te komen. Mocht de pijn nog niet over zijn was het misschien toch verstandig om een kijkoperatie te doen.

Ondertussen werd de pijn zo vervelend dat ik eigenlijk mijn broeken niet meer dicht kon doen, dit drukte erg op die pijnplek en pijnstillers hielpen hier niet tegen.
Nou weer terug naar de gynaecoloog, dit keer had ik iemand meegenomen. Ik ben namelijk niet echt een ster in het ‘eisen’ dat er nu direct iets gedaan moest worden omdat mijn klachten inmiddels een behoorlijke invloed hadden op mijn dagelijks functioneren was dit wel nodig.

Goed, terug naar de controle. Er was op zijn gebied niks aan de hand of beter gezegd: in mijn gebied ;-). Ik kon volgens hem beter naar een MDL- arts gaan. Tussen neus en lippen door vertelde ik hem dat ik (volgens mij) ook al een tijdje wat bloed bij mijn ontlasting had. Deze gynaecoloog maakte vervolgens een verwijsbrief en ik zou gebeld worden voor een afspraak.
Dit kon volgens de beoordeling van de betreffende arts nog twee a drie dagen duren. Het had geen haast maar echt blij was ik daar natuurlijk niet meer. Maarja, wat moet je anders?

De pijn was in die weken zo erg geworden dat ik er bijna niet meer van kon slapen. Een paar dagen later, ik weet het nog als de dag van gisteren, op een vrijdagnacht ging ik naar het toilet en kwam er niks anders uit dan bloed. Ik schrok echt kapot!
Mijn vriend heeft me kunnen overtuigen dat we beter naar de spoed konden gaan, want dit was niet normaal en het bleek ook niet normaal te zijn want de dienstdoende arts liet al doorschemeren dat hij aan Crohn of Colitis dacht.
Ik heb toen een antibioticakuur en hele fijne pijnstillers gekregen plus een verwijzing naar een ander ziekenhuis en deze keer met spoed!

Begin die week ben ik voor het eerst naar mijn huidige arts gegaan en een adag later kreeg ik een coloscopie. Daar kwam mijn eerste diagnose PU (Proctitis Ulcerosa). Ik kreeg een doosje zetpillen mee en opknappen maar! Nou, niet dus. Helaas! Het ging die dagen alleen maar slechter. Ieder slokje drinken kwam er direct weer uit en eten lukte helemaal niet meer.
Na telefonisch contact met ziekenhuis, bleek ik er ook nog een parasiet bij te hebben (de uitslag van deze test kwam namelijk wat later). Hier óók nog een kuurtje voor gekregen en dit heeft me echt goed ziek gemaakt.

Om een lang verhaal kort te maken, ik ben een hele tijd behoorlijk ziek geweest. Een tijdje later ben ik weer begonnen met een paar uurtjes stage per week. Dit viel me ontzettend tegen. Daarnaast bleven de klachten te lang aanhouden aldus de arts. Bij PU had ik namelijk veel sneller moeten opknappen.
Om deze reden kreeg ik dus nóg een coloscopie..

En ja hoor, deze gaf aan dat de ontsteking zich had uitgebreid naar de dikke darm oftewel Colitis Ulcerosa. De diagnose is veranderd, dat was best even slikken als ik eerlijk ben!
De medicatie is aangepast en nu drie jaar later is dit al een paar keer veranderd maar hoe dat precies zit, leg ik jullie later uit!

De diagnose is veranderd – Geschreven door Tamar.

(Visited 509 times, 1 visits today)

Vorig artikel Volgend artikel

You Might Also Like

Geen reacties

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.