Ben jij altijd consequent in de opvoeding?
Mama &zo

Ben jij altijd consequent in de opvoeding?

Samen boodschappen doen!

Ik was laatst in het winkelcentrum om een boodschap te doen samen met James. We liepen hand in hand naar alle sinterklaas en kerstversiering te kijken terwijl we een boodschappenwagentje aan het zoeken waren. Halve wegen onze route zag James een leuke Koekiemonster auto. Je weet wel, zo’n auto die een paar seconde op en neer beweegt als je er een centje in gooit. Gelukkig weet James nog niet dat het zo werkt 😉 en is het voldoende om er even in te zitten en aan het stuur te rammen.

Ik liet hem even spelen maar dan is het tijd om even een boodschap te gaan doen. We doen nu voortaan wekelijkse boodschappen. Ideaal als je het mij vraagt! Nu moet ik wel zeggen dat we dan eens per week nog een keer naar de supermarkt gaan om wat vers brood te kopen. Hoewel het prima is om het uit de vriezer te halen en dat doen we ook al vaak, vind ik het fijner om eens per week nog een vers brood in huis te hebben!

Consequent zijn helpt?

Maar goed, James vond die Koekiemonster auto een stuk leuker als op zoek gaan naar een winkelwagentje. Logisch en aangezien zijn vocabulaire nog niet beschikt over voldoende woorden om duidelijk te maken dat hij absoluut nog niet uit die auto wil, liet hij merken met boze geluiden en de welbekende hakken in het zand. Ik pakte zijn handjes vast en zei: ‘James, wij gaan nu boodschappen doen en als we klaar zijn mag jij nog even in de auto’. Nou, dat ging heel simpel. Hij liep meteen mee!

James is trouwens echt een sjansbal in de supermarkt. Als een koning met een bigsmile zit hij naar iedereen te lachen terwijl hij in het winkelwagentje zit (met name kassameisjes). Laatst had hij contact gezocht met een oudere man. James keek steeds langs mij af naar de man die achter mij liep. Dan weer de ene kant dan weer de andere kant, een soort kiekeboe. Die man was zich van geen kwaad bewust en deed gewoon zijn boodschappen tot dat hij in de gaten keek dat mijn zoon wel lol had om steeds naar hem te kijken.

Je hebt van die mensen die dan extra chagrijnig gaan kijken tegen een kind, like wtf? Maar deze man die ging het spelletje meespelen en terwijl ik mijn wekelijkse boodschappen aan het uit zoeken was, deed mijn zoon kiekeboe met een vreemde man. Ik liep niks vermoedend een andere gang om het fruit in te laden. ‘NEE NEE NEE!’ James werd boos omdat ik weg liep van die man en zijn spelletje stopte. Jep we zitten in de, ‘ik zeg nee maar ben nog lang geen twee!’ fase.

Ik wil dat James op mij kan bouwen en vertrouwen.

Oké, de boodschappen binnen en we liepen samen met het karretje naar de auto om alles op te bergen. Ik zag dat er letterlijk naast mijn auto een rij winkelwagentjes stonden van de supermarkt waar ik boodschappen deed. Ik had dus binnen 5 minuten thuis kunnen zijn maar ja, ik had James nog beloofd dat hij nog even in de Koekiemonster auto mocht zitten. Het schoot door me heen om gewoon naar huis te rijden, het was koud en hij zou het toch nog niet begrijpen.. toch? Uiteindelijk ben ik toch maar naar die Koekiemonster auto gelopen want ja ik had het beloofd. Ik vind het belangrijk dat hij mij kan vertrouwen en leert dat als ik zeg dat iets wel of niet mag, ik mijn woord houd.

Een tijdje gelegen hielden we de glazen hoog, de glazen waxinelichtjes zover mogelijk naar achtere en ook een mooie plant in huis was geen optie. Althans, dat dacht ik. Op een gegeven moment was ik het zat, er moest wat sfeer komen in huis en ik wilde niet steeds alles moeten verzetten. Het blijkt nu dat het ook helemaal niet nodig is. James begrijpt prima wat wel en niet mag. Hij is het niet altijd met me eens hoor en hij wil het ook nog weleens proberen om toch die ene kaars van de vensterbank te trekken maar dat hoort vast bij zijn leeftijd! 😉 Ik zeg nee maar ben nog lang geen twee!

Ben jij altijd consequent in de opvoeding?

Beloof jij wel iets aan je kind waar je later spijt van hebt? En ben jij altijd even consequent? Het consequent zijn gaat me tot nu toe redelijk makkelijk af maar goed hij is natuurlijk pas 1,5 dus ik ben benieuwd wat me allemaal nog te wachten staat wat dat betreft. Huilen en krijsen in de supermarkt om een koekje. Lukt het dan nog steeds om consequent te blijven of geef je dan toch maar toe om de lieve vrede te bewaren? Ben jij consequent of vind je het lastig? Let me know, ik ben benieuwd.

 

(Visited 185 times, 1 visits today)

Vorig artikel Volgend artikel

You Might Also Like

Geen reacties

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.