Welke zindelijkheids methode gebruiken wij?
Mama &zo

Zindelijkheidstrainingen: Welke methode gebruiken wij?

James vindt het interessant om met mama naar het toilet te gaan.

James is twee jaar en bijna vier maanden oud. Hij vindt het ontzettend interessant om met ons mee te gaan naar de wc. James geeft nog net niet het toiletpapier aan zodat ik mijn kont af kan vegen maar doortrekken en even in de pot kijken vindt hij hartstikke leuk.

Het kan een rol spelen dat ik de ziekte van Crohn heb en regelmatig met hem naar het toilet ben gegaan toen hij nog jonger was. Ik vond het onverantwoord om hem alleen in de woonkamer te laten en de box was bij ons al vroeg de woonkamer uit. James is verschillende keren meegesleurd als ik weer een kramp had en moest rennen.

Ik merk aan James dat hij toe is aan een volgende stap. Hij zegt altijd ‘mama poep?’ voordat hij zijn behoefte in zijn pamper doet. Hij voelt blijkbaar heel goed dat hij aandrang heeft. Ik moet zeggen dat dit opvallender is als hij moet poepen dan wanneer hij plast. Dit laat hij nog niet goed blijken.

Het is tijd om een poging te wagen.

Dit zorgt ervoor dat wij de volgende stap willen zetten en James mee te helpen om zindelijk te worden. Ik schreef ooit een artikel over baby zindelijkheids communicatie. Deze methode gaat ervan uit dat de baby’s, hoe klein ook, enige controle hebben over hen bekkenbodemspieren. Wij leren dit vervolgens af door ze pampers aan te doen.

Wij hebben niet gekozen voor deze methode maar vinden het nu wel een mooie tijd om hiermee aan de slag te gaan. Met een open blik en heel veel geduld. James gaat sinds een tijdje naar de peuterspeelzaal en op zaterdag heeft hij ook nog de gym waar hij hard moet sporten.

Er breekt dus een hele andere tijd aan voor James met veel nieuwe indrukken, wat hartstikke leuk is voor James maar ook spanning mee kan brengen. Het is bijvoorbeeld nog een stressvol moment om mama te laten gaan als ik hem breng naar de peuterspeelzaal.

Wij kiezen voor een beloningssysteem.

Ik heb mezelf ingelezen en wij hebben uiteindelijk besloten om toch een beloningsysteem in te schakelen. Iedere keer als James zijn behoefte doet op het potje, krijgt hij een sticker van een diertje op het formulier wat ik hiervoor voor hem heb gemaakt.

Dit is een methode waar ik eigenlijk altijd op tegen was. Ik schreef eerder een artikel over het feit dat je soms je plan moet bijstellen. Je moet doen wat bij je kind past en ik ben van mening dat dit beter bij James past dan zonder beloningsysteem. Hij heeft namelijk veel interesse voor het diertje op zijn pamper. Hij vindt het geweldig om verschoond te worden omdat hij dan zoals hij het zegt: ‘Een vieze muis’ omruild voor een ‘schone leeuw’.

Ik vind het belangrijk dat hij het potje en het zindelijk worden leuker gaat vinden dan zijn pamper die hij nu draagt. Dit lukt naar mijn mening niet door hem te complimenteren als het hem lukt. Hij gaat nu vooral nog met zijn potje spelen en gebruikt hem als helm.

Welke methode hebben jullie uitgekozen?

De boekjes die wij lezen met hem over het konijn op het potje, vindt hij geweldig en heel interessant. Toch legt hij deze link nog niet en ik denk dat dit wel gebeurd als ik dit beloningssysteem inzet.

James is nog jong genoeg dus als het niet lukt is er geen man over boord maar we gaan er rustig en ontspannen mee om en het op deze manier proberen. Geheel vrijblijvend want het is niet zo dat ik vanaf nu eis dat hij de gehele dag op het potje moet zitten maar laten we binnen met 1x per dag even kijken of het lukt.

Wanneer zijn jullie begonnen met zindelijkheids ‘training’. Ik vind training trouwens zo’n gek woord, je helpt je kind maar traint hem toch niet? Maar goed, ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!

(Visited 124 times, 1 visits today)

Vorig artikel Volgend artikel

You Might Also Like

1 reactie

 • Reageer gre Luttik 21 september 2017 om 17:00

  Mijn oudste zoon zat al bijna op de kleuterschool toen hij uiteindelijk vond dat piepen op de wc toch wel makkelijk was. Mijn jongste zoon was veel en veel eerder met deze vaardigheden.
  Gevolg oudste zoon: al vroeg bloedverlies door aambeien die hij pas drie jaar geleden heeft laten verwijderen. Dat wil niet zeggen dat je zo vroeg al bij jouw kind moet gaan trainen. Trainen is dwang. Wat schiet je daar nou mee op. Maar ik heb wel de vraag aan jou: je nam James mee naar het toilet als jij moest poepen. Welke indruk heeft dat bij hem achtergelaten?
  Is dat eens gevolgd door een snel vertrek van jou naar het ziekenhuis bv?
  Nou zijn honden niet te vergelijken met mensen maar primaire reacties kunnen overeen komen.
  Als ik een opvlamming heb van de colitis dan gaat mijn jongste hond uit zichzelf mee naar d wc.
  De oudste staat voor de deur te wachten! Beiden hebben meegemaakt, meermaals, dat frequent toiletbezoek kan uitlopen op sirenes en afvoer van het baasje.
  Laat jouw James gewoon meegaan Nasr de wc en zeg tegen hem dat alles goed is gegaan. Want misschien heeft hij een klein stemmetje in zijn koppie dat zegt: oeps, ik moet de boel wel in de gaten houden. En niks dwingen met potjes enz. Dan maar een poosje nog luiers betalen.
  Ik had er twee tegelijk in de luiers, he?

 • Schrijf een reactie

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.