Wandel je hoofd leeg
Persoonlijk

Wandel je hoofd leeg!

Ieder seizoen heeft zijn charmes.

De zomer eindigt en de herfst is begonnen. De kleurrijke bladeren vallen langzaam van de bomen. Het bos ligt er vol mee en dat is vaak een prachtig gezicht. De herfst staat er ook om bekend dat er depressieve gevoelens naar boven kunnen komen.

Het wordt eerder donker, de dagen korter, de temperatuur daalt en het ziet er somber uit als je vanaf je bank naar buiten kijkt. Ik heb hier nooit last van gehad hoewel ik altijd een liefhebber ben geweest van de zomer. Nu ik een kind heb, mis ik de zomer nog een beetje extra. Het is zo fijn om wakker te worden van de zon die door je slaapkamerraam schijnt, de deuren in de ochtend meteen open kunnen om vervolgens de hele dag lekker buiten te kunnen spelen.

Ieder seizoen heeft zijn charmes en de winterdagen staan natuurlijk bekend om de feestdagen. Gezellig met je familie, sfeervol maar ook vaak koud, heel koud. Dit zorgt er bij mij voor dat ik minder trek heb in een lange wandeling en wat is nu leuk aan een speeltuintje als de speeltoestellen ijskoud aanvoelen? Niks toch!

De grootste vijand van de hersenen is routine.

Wij moeders moeten leuke activiteiten verzinnen die je peuter binnen kunt doen en de dagen worden intensiever omdat je nu geen stuk kan wandelen als het dagenlang regent. De knutselspullen worden van zolder gehaald en de tenten worden in de kamer opgebouwd zodat de kinderen kunnen spelen.

De grootste vijand van de hersenen is routine. Doordat je iedere dag dezelfde dingen doet en beland in een sleur, vallen we in een soort depressie. Je hersenen worden trager en je bent wellicht een stuk minder actief als in de zomer waarin je vrolijk wakker wordt door de zon.

De meeste zelfmoordpogingen worden gepleegd in de zomer.

Mensen denken vaak dat er in de winter de meeste zelfmoorden wordt gepleegd. Het tegendeel is waar. Onderzoek heeft uitgewezen dat de meeste zelfdodingen juist worden gepleegd in de zomer. Men zegt: ‘Als je de kille winterdagen hebt overleefd en in de zomer nog niet blij bent, zegt het hen genoeg’

Bewegen is goed voor ieder mens. Een half uur per dag wandelen is goed voor je lichaam. Je hart en longen worden sterker, je geheugen wordt beter en het is goed voor je humeur.

Wandel je hoofd leeg!

Een studie heeft uitgewezen dat mensen die 90 minuten in de natuur lopen, minder last hebben van malende gedachtes. ‘Even een frisse neus halen’ dit is belangrijk voor zowel lichaam als geest. Ik probeer iedere dag een stukje te wandelen met James en sinds kort zoeken we een gaatje om iedere week naar het bos te gaan met Max, de hond.

James kan op deze manier lekker uitrazen, rennen en kabouters zoeken, Max doet zijn behoeftes en wij wandelen ons hoofd leeg. Mijn ervaring met wandelen is dat je vaak over hele andere dingen praat. Het lijkt wel alsof je thuis minder tijd maakt voor een goed gesprek.

Ik belangrijk om iedere dag een frisse neus te halen maar met die regen is dat haast niet te doen. Een middag met zijn kaplaarzen in de plassen stampen is leuk maar niet voor iedere dag. Als ik een drukke dag heb gehad op het werk en daarna nog bezig ben om artikelen te schrijven werkt een boswandeling heel rustgevend.

Wandel jij ook je hoofd leeg? Even weg uit de dagelijkse sleur, een stuk wandelen in stilte of juist een goed gesprek voeren?! Laat weten in de comments!

(Visited 149 times, 1 visits today)

Vorig artikel Volgend artikel

You Might Also Like

1 reactie

  • Reageer gre Luttik 14 september 2017 om 07:39

    Wandelen in het bos! Dan moet er wel een bos zijn. Je hebt geluk als je niet een uur moet autorijden voor een bos. En dan moet er energie zijn in je lijf. Ook dat nog. En niet worden geplaagd door de ellende van een vechtscheiding met op de achtergrond in je hoofd dat stemmetje dat je alles gaat verliezen en niet weet waar je terecht zult komen. Natturlijk heb je gelijk, Lonneke. Maar mij ontbreekt de kracht om iets leuks te doen. En daardoor raak ik steeds verder in de put. Aan de buitenkant niks te zien maar van binnen! En dan mijn gezicht ook nog eens ontsierd door eczeem rosacea dat ontstaat door de immuunsuppressors. En op een groot oppervlak van decolleté behandeld met stikstof voor “rare” plekjes………..plus de colitis, plus de reuma plus nauwelijks steun van mijn kinderen. Misschien maar goed dat er geen bomen in de buurt zijn……….

  • Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.