Afvallen met IBD
Persoonlijk

Afvallen met IBD, mijn ervaring.

Ik ga weer een poging wagen.

Oké lezers. Het is zo ver. Ik ga de zoveelste poging wagen om af te vallen. De vorige keren ben ik begonnen op maandag. Deze keer op donderdag dus misschien werpt dat zijn vruchten af. De doorslag tot daadwerkelijk afvallen want deze poging moet (wederom) écht lukken!

Het is nodig dat is een ding wat zeker is. In dit artikel vertel ik hoe ik dit ga vormgeven. Ehm, we want Lisa doet ook mee. Afvallendoejesamen. Het is fijn om dit moeilijke proces aan te gaan met iemand die je kunt vertrouwen. Je wil immers niet dat jouw vetpercentages in je vriendengroep een hot item wordt natuurlijk.

Afvallen met je partner.

Afvallen met je partner heeft zo zijn voor en nadelen. Je kunt jezelf optrekken aan de ander, elkaar uit de put halen maar het kan ook extra frustrerend zijn als het bij je partner wel lukt en bij jezelf niet.

Lisa en ik zijn nu een dik half jaar samen. Buiten dat dit super schattig is, is dit onze eerste poging tot afvallen die we samen aangaan. Ik denk dat dit in ons voordeel werkt. We kunnen elkaar stimuleren om door te zetten, daarnaast vinden we sporten beide leuk en het avondmaal hoeven we niet te splitsen omdat de een juist meer moet eten. Ik zie het tot zo ver positief in, máááár dit is pas de vierde dag!

Afvallen met IBD.

Als IBD-er loop je met afvallen tegen wat problemen aan. Medicijnen spelen een grote rol. Als je iedere dag aan een hoge dosis Prednison gebonden zit, wordt het afvallen moeilijker. Je houdt dan meer vocht vast en dat is te zien, niet alleen in je gezicht maar ook op de weegschaal.

In mijn beginjaren als IBD-er zat ik dagelijks aan een hoge dosis Prednison. In zat ik huilend aan mijn vierde boterham. Dit was de laatste maar ik had zo ontzettend veel honger terwijl ik al vier boterhammen achter mijn kiezen had. Kortom, het is een vreselijk medicijn.

Sporten met Prednison moet altijd in overleg met je arts. Je botten wordt zwakker en je hebt meer kans op botbreuken en dergelijke. Bewegen is een must als je gaat afvallen dus kalktabletten zijn dan een goed begin.

Bewust zijn van wat je eet en drinkt.

Als IBD-er is het extra belangrijk om de juiste hoeveelheid voedingsstoffen binnen te krijgen. Een actieve periode kan ervoor zorgen dat je juist veel afvalt in een korte tijd omdat je gewoonweg niet kunt eten. Dit is dan te pijnlijk of omdat je zoveel naar het toilet moet dat de voedingsstoffen die je inneemt niet goed genoeg worden opgenomen.

Ondanks we jaren hebben gedaan om de kilo’s erbij te krijgen willen we deze het liefst binnen een dag weer kwijt. Helaas is dat niet de realiteit en dat vereist geduld en doorzettingsvermogen.

Mijn ervaring is dat een bepaald dieet niet goed werkt voor mij op de langere termijn. We moeten onze levensstijl omgooien en dit moet op een manier dat dit in principe voor altijd vol te houden is. Dit houdt in om ‘gewoon’ gezond te eten. Overdag twee liter water drinken en komkommers en wortels naar binnen kachelen. Nee, dat is gekheid.

De eerste stap naar succes op de weegschaal is bewust worden van wat je eet.

Heb jij ervaring met afvallen? Laat het weten in de comments dan kunnen we ervaringen met elkaar delen. Waar liep jij tegenaan?

(Visited 433 times, 1 visits today)

Vorig artikel Volgend artikel

You Might Also Like

2 Reacties

 • Reageer Romeyns Candy 23 oktober 2017 om 09:25

  Heel veel succes Lonneke

 • Reageer Pia de Boer 23 oktober 2017 om 10:22

  Hoi, ik ben ook ziek en ben ook aan het afvallen. Ik heb een goed dieet gevonden, die ook door artsen wordt ondersteund. Het Koolhydraatarm dieet… Nou doe ik meer koolhydraat beperkt en niet arm, maar het werkt.
  Door lymfoedeem gaat het niet snel, maar het gaat wel.
  Wil je meer weten? Er zijn groepen op facebook over dit dieet en vorige week dinsdag was er een programma op tv 1 : De dokters van morgen, waarin een huisarts een heel dorp op dit dieet zet, en wat daarvan de uitwerking is.. Erg interessant. Heel veel succes bij je strijd tegen het overgewicht.

 • Schrijf een reactie

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.