trouwen als twee vrouwen
Persoonlijk

Trouwen als twee vrouwen?!

Het begrip ‘huwelijk’ is pas in 2011 aangepast!

Laat ik voorop stellen dat ik totaal niet bezig ben met trouwens. Het is iets wat ik misschien niet eens meer wil. Ik heb een prachtige bruiloft gehad met een prachtig persoon wat het uiteindelijk niet heeft gered maar waar ik prima op terugkijk. Lisa is ook getrouwd geweest, met een vrouw en ik was benieuwd hoe dat eigenlijk precies zit. Trouwens als twee vrouwen..

Bij invoering van het homohuwelijk is het begrip ‘huwelijk’ veranderd in van Dale’s woordenboek. In 1961 tot 2000 stond het nog in andere woorden vermeld namelijk: De wettelijk geregelde, formeel bekrachtigde levensgemeenschap tussen een man en een vrouw’. Dit is in 2011 PAS aangepast en veranderd in: ‘Bij wet geregelde verbintenis tussen twee personen’.

Er was blijkbaar vraag naar. In de eerste zes maanden na invoering van het homohuwelijk zijn er in Nederland 1900 homoparen getrouwd. Best opvallend trouwens want bijna 16% van deze gehuwde homo’s is al eens getrouwd geweest met iemand van het anders geslacht. Net zoals ik dus..

Ik heb de priester een e-mail gestuurd.

Ik heb de priester die mij heeft getrouwd een e-mail gestuurd. Heel laf, via het account van Lisa. Ik durf het zelf namelijk niet. Omdat het voor mij best belangrijk is om af en toe naar deze kerk te gaan maar wat doe ik daar als onze relatie door hen niet geaccepteerd wordt? Dan ga ik liever naar een andere kerk die dat wel doet.

Streng gelovig ben ik niet maar ik denk daar weleens over na en ik wil James, die gedoopt is, ook kennis laten maken met deze kerk. Eigenlijk heb ik mijn eigen geloof. Ik geloof wel maar ik geloof ook dat het niet uitmaakt dat je een relatie hebt met hetzelfde geslacht en dan match dat geloof ik niet helemaal.

Trouwen als twee vrouwen, wat vind jij?!

Hopelijk krijg ik antwoord op deze e-mail en kan ik afwegen of ik met James naar de kindermis ga of dat ik een andere kerk uitzoekt die dit minder een probleem vinden, die bestaan namelijk ook! Hoe dan ook wil ik niet naar een kerk waar zij een andere mening hebben over wie ik ben en wat ik doe. Dat vind ik egoĆÆstisch van mezelf, dan blijf ik liever thuis maar aan de andere kant wil ik James vrij laten in wat hij gelooft en waar hij later voor kiest, of niet. En dit kan naar mijn mening alleen maar als ik hem daar regelmatig in betrek.

Lesbische stellen scheiden vaker dan mannelijke homo’s. Twee keer zoveel vrouwen als mannen gaan uit elkaar. Bizar toch? De oorzaak is onbekend maar het is natuurlijk wel opvallend. Dat motiveert niet echt om te trouwen kan ik je vertellen šŸ˜‰ Trouwen was altijd iets wat je maar Ć©Ć©n keer doet maar op een of andere manier ga ik hier steeds anders over denken, waarom zou dat maar Ć©Ć©n keer kunnen/moeten/willen?

Gebeld met de Priester. (later bijgevoegd)

We hebben de kerstdagen inmiddels achter de rug en uiteraard schrijf ik in deze periode voorruit. Dit is om die reden later bijgevoegd. Lisa heeft namelijk de Priester gebeld om te vragen of wij wel welkom waren in de kerk samen met James. Daarin werden wij absoluut gerustgesteld want de Priester vertelde ons dat we absoluut welkom waren in de kerk en dat ze zelfs achter onze relatie staan terwijl we twee vrouwen zijn. Het enige waar zij, niet eens op tegen zijn maar niet doen is het huwelijk tussen twee mensen met hetzelfde geslacht. Daar staan zij als kerk niet achter en dat is oke. We kunnen met een gerust hart, hand in hand in de kerk lopen tijdens de kindermis. Dat voelt goed.

Een lastige kwestie en als hier ervaringen mee zijn, hoor ik dat graag! Ik ben benieuwd, laten we geen ruzie maken in de comments over dit onderwerp. Iedereen mag het zijne geloven en je hoeft dat niet te accepteren als je het maar respecteert. Ik hoop dat we zo volwassen met elkaar kunnen omgaan!

Wat vind jij? Trouwen als twee vrouwen, kan dat of niet? laat het weten in de comments en onderbouw deze comments zodat we ervaringen kunnen uitwisselen! Houd het netjes.

(Visited 476 times, 1 visits today)

Vorig artikel Volgend artikel

You Might Also Like

1 reactie

 • Reageer gre Luttik 28 december 2017 om 17:35

  Zullen we wat leuks afspreken?
  Ik ben oud-trouwambtenaar. Heb heel wat homo- en lesbostellen getrouwd.
  Jullie zorgen voor een feestelijke locatie. Je nodigt mij uit ( tegen benzinekosten) en een door jullie uit te zoeken geestelijke, priester, dominee is om het even, die genegen is om jullie een zegen te geven of samen biddend de zegen te vragen. Nee niet voor het altaar in de RK kerk. Helaas.
  Ik kan natuurlijk niet voor jullie trouwakte zorgen. Maar we kunnen er zelf een maken. De geestelijke kan samen met jullie een gebed uitspreken voor jullie gezamenlijke toekomst en ik houd een trouwtoespraak. Jullie zeggen ja. Jullie ondertekenen dan de namaaktrouwacte.
  Daarbij kun je vragen of de notaris bij jullie ceremonie is. Dan tekenen jullie gelijk een samenlevingsovereenkomst in bijzijn van de notaris.
  Is dit een beetje een ideetje? Jullie nodigen de plaatselijke krant uit om het feestje een extra cachet te geven!
  Denk na! En misschien, veel later, wil de priester jullie wel zijn zegen geven in de kerk. Tijden veranderen, he?
  Ik gun het jullie.
  En dan over James. Doe je kind gewoon naar een RK of alg. christelijke school. Daar leert hij genoeg om later een keuze te maken. En je geeft hem toch iets extra mee dat iets toevoegt aan zijn leven. En mooie of spannende bijbelverhalen voorlezen is ook nooit weg. Boeken genoeg over dat onderwerp, toch? Zelfs Disney heeft boeken geproduceerd ver bijbelverhalen.
  Als jij er moeilijk over gaat doen neemt hij dat over. En wat maakt het uit: Hindi, Protestant of Boeddhist. Of je nou uit Amsterdam, Jeruzalem of Bethlehem komt. We zijn kinderen op Een Aarde. Er is een prachtig oud liedje:
  Als alle kinderen op aarde, hand in hand tezamen gaan, dan krijgt het leven veel meer waarde, dan breekt eindelijk de vrede aan.
  Dit liedje is zeker 60 jaar oud. En ng altijd actueel.
  Laat het me maar weten wat je er van vindt. Je hebt mn email.

 • Schrijf een reactie

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.