Tot wanneer middagslaapje peuter?
Mama &zo

Tot welke leeftijd het middagslaapje van een peuter?

Twee keer per dag slapen.

In het eerste levensjaar van James sliep hij twee keer op een dag. ‘s ochtends werd hij tussen 6:00 en 7:00 uur wakker maar begon om 9:00 uur alweer te gapen. Hij had het toen duidelijk nodig om twee keer per dag te slapen. Na zijn ochtendslaapje aten we fruit, gingen we samen spelen en na de lunch was het tijd voor zijn middagslaapje.

Het twee keer per dag slapen was na zijn eerste jaar niet meer van toepassing. Hij begon steeds vaker te huilen als hij ‘s ochtends naar bed moest of James deed er langer over om ‘s avonds in slaap te vallen. Het ochtendslaapje ging eraf. In het begin had James hier stiekem wat moeite mee maar dat was een kwestie van wennen.

James slaapt nu ‘s ochtends alleen als hij ziek is of als hij enorm vroeg besluit om wakker te worden. Ik leg hem dan na het fruitmoment in bed maar dan slaan we zijn middagslaapje over anders is hij ‘s avonds te wakker om naar bed te gaan. We brengen James ‘s avonds om 19:00 uur naar bed. Dit heeft hij echt nodig want anders kakt hij helemaal in. Als we iets speciaals hebben of we komen later terug van visite dan is het geen probleem dat het wat later wordt. 20:00 uur is het max.

Ik hield mezelf strikt aan zijn slaapschema.

Ik heb mezelf in het begin strikt gehouden aan zijn slaapschema. James heeft bijvoorbeeld nauwelijks in de buggy geslapen. Als ik zag dat hij moe werd, ging hij naar bed en dat voor James prima. Hij was het gewend. Dit zorgde ervoor dat ik vaker aan huis gekluisterd zat omdat hij van mij in zijn bed moest slapen.

Als James het fijn vond om ook in de buggy te slapen was het geen probleem maar dit was niet het geval. Hij kon vaak de rust niet vinden waardoor hij dan oververmoeid raakte en we ‘s avonds langer deden over het naar bed brengen.

De teugels heb ik iets losser gelaten.

James was en is een druk jongetje die net als zijn moeder af en toe over zijn grenzen heen gaat. Wij als ouders moeten deze grenzen bepalen. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik het belangrijk vind dat op tijd zijn rust neemt. De televisie heb ik liever niet aan maar dit heeft hij, vooral eind van de middag, net voor het eten, nodig om even tot rust te komen.

De teugels heb ik iets losser gelaten nu hij wat ouder is en zelf wat meer kan vertellen. Als James moe is wil hij ook graag naar bed. Wat dat betreft kijk ik per dag wat we doen met zijn middagslaapje. James heeft het over het algemeen nodig om ‘s middags te slapen. Vooral nu hij naar de peuterspeelzaal gaat is hij bekaf als hij thuis komt. Maar als we een verjaardag hebben of we gaan een dagje weg, hoeft hij niet meer perse van ‘s middags naar bed.

Hoe doen jullie dit? Slaapt jullie peuter nog steeds iedere middag of slaat hij of zij ook weleens over?

(Visited 327 times, 1 visits today)

Vorig artikel Volgend artikel

You Might Also Like

2 Reacties

 • Reageer Heleen verhoef 7 november 2017 om 07:02

  Hoi!
  Ik herken dit eigenlijk wel, mijn dochter van bijna 3 slaapt (gelukkig) nog iedere middag zo’n 1,5 a 2uur (ook op het kdv) en gaat om 20:00 naar bed. Dit schema werkt helemaal prima voor mij en haar! Ik vind t stiekem heerlijk als zij smiddags nog slaapt, even ‘rust’ voor mama. Ik hoop ook dat ze dit nog een jaartje volhoudt!

 • Reageer gre Luttik 7 november 2017 om 11:35

  Je zegt het zelf al. Als hij moe is wil hij slapen. Maakt niet uit volgens mij waar dat is. Op de bank, of op de grond voor de verwarming. Of met de afstandsbediening onder z’n billen.
  Als jij behoefte aan slaap hebt, bv even na de lunch, gaan jullie lekker samen in een bed liggen als hij dat gezellig vind.
  Ik lag dikwijls met twee slapende peuters gewoon in mijn bed. Niet gaan dwingen. Dan gaan ze slapen als straf zien. Van slapen groei je, slapen bevorderd de opname van voedingsstoffen en regenereerde het lichaam door nieuwe cellen te maken. Het lichaam geeft zelf aan wanneer het daar aan toe is. Finito!

 • Schrijf een reactie

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.