Mama &zo

Is muziek belangrijk in de opvoeding?

Klassiek was niet stoer om te luisteren.

In deze tijd kun je nauwelijks nog zonder muziek. Je hoort het overal op de radio, tv en eventueel op je werk. Er zijn zelfs verschillende programma’s te zien die draaien om muziek, dans en zang. Ik vind het heerlijk om af en toe naar muziek te luisteren maar het is wel veranderd namate ik ouder ben geworden.

In mijn jeugdjaren heb ik heel wat uren doorgebracht met het openbaar vervoer. Het was voor mij absoluut geen optie om zonder muziek in de bus of trein te zitten. Muziek had ik altijd bij en in mijn oren, waar ik ook was. Er was geen specifieke muziek waar ik van hield, nou ja, het was alles behalve klassiek en rock maar verder kon ik overal naar luisteren.

Ik moet hier bij vermelden dat klassiek gewoon absoluut niet stoer was om te luisteren. Je bent dan op een leeftijd waarin je beïnvloedbaar bent door de mensen om je heen, klasgenoten bijvoorbeeld. Als jouw muzieksmaak anders was of je kende het nummer niet, viel je buiten de groep. Ik trok mezelf dat kennelijk aan en vond klassieke muziek dus ook stom, net zoals de rest, lekker veilig!

Mijn ‘muzikale’ opvoeding.

Mijn wilde haren lijken wat te zijn verdwenen want inmiddels leef ik best een burgerlijk bestaan. Het komt nu steeds vaker voor dat ik de radio uitzet in de auto en even geniet van de stilte. Burgerlijk en ouderwets he? Lisa luistert het liefst overal en altijd muziek en ik vind het gezellig om mee te zingen, ehm blèren en daarvan te genieten maar af en toe de radio uit vind ik ook prettig.

Een muzikale opvoeding heb ik totaal niet gehad, hoewel ik vroeger wel in een koor heb gezongen. Het is onvoorstelbaar maar waar. Ik zat op muziekles samen met een vriendinnetje. Ik kon geen noot raken maar het was altijd erg gezellig. Je moet samen werken om er een mooi geheel van te maken en dat is goed voor je ontwikkeling.

Je kreeg op het einde van de muziekles een instrument en als de ouders binnenkwamen lopen om ons op te halen, lieten wij nog een nummer horen wat we dat uur hadden geleerd. Het heeft niet lang geduurd hoor, die muziekles. Ik was een meisje die graag met sporten bezig was maar ik wilde alles proberen. Ik was nieuwsgierig naar wat er allemaal nog meer was buiten sport!

Mariorette, atletiek, muziekles, voetbal, tennis, streetdance, ik heb alles geprobeerd. Mijn hart lag uiteindelijk bij sporten maar dat betekent niet dat ik muziekles saai vond. Ik had het gewoon te druk, ik moest keuzes maken omdat ik alles leuk vond en uiteindelijk heb ik muziek geskipt.

Muziek draagt bij voor de taalontwikkeling van je kind!

Mijn broer kon wel goed pianospelen, ook hij heeft onder muziekles gezeten en dat ging verder dan wat ik deed. Hij speelde echt een instrument en leerde noten te lezen. Een lange tijd heeft er een groot Orgel gestaan in onze woonkamer. Dit bracht een hele hoop gezelligheid want met Sinterklaas werd er op het Orgel een liedje gespeeld in plaats van een standaard CD.

Hoe je kind zich muzikaal ontwikkeld, ligt voornamelijk aan de ouders. Iedereen wordt geboren met een gevoel voor muziek. Door vroeg te beginnen met muziek, door het zingen van kinderliedjes, rijmen of ritmes slaan, stimuleer je zijn muzikaliteit.

Door de dagelijkse sleur en gebrek aan tijd komt het vaak voor dat ouders minder zingen voor hen kind van vroeger. Bij mij is dat niet anders. Toen James nog een baby was, zong ik ontzettend veel voor hem, het klonk niet mooi maar hij viel daardoor in slaap. Daarna is dat een beetje afgezwakt tot nu. Op de peuterspeelzaal hoort hij nu verschillende liedjes waardoor ik probeer om dit thuis ook voort te zetten.

Dansen doet hij af en toe maar daar ligt zijn interesse niet, of nog niet, want wat niet is kan natuurlijk nog komen maar liedjes luisteren vind hij geweldig. Het is een bijdrage aan zijn taalontwikkeling en het stimuleert het gehoor. Muziek heeft alles te maken met een bepaald gevoel en een kind leert op deze manier beter zijn of haar gevoelens te uiten.

Vind jij muziek belangrijk in de opvoeding? Wil je er meer aan doen dan dat je nu doet? Of ben je er juist heel veel mee bezig? Ik ben benieuwd!

(Visited 129 times, 1 visits today)

Vorig artikel Volgend artikel

You Might Also Like

1 reactie

  • Reageer Denise - Follow my footprints 30 september 2017 om 08:25

    Haha, als ik zing op de fiets roepen er altijd 2 dat ik op moet houden. Dat die ik dus niet zo vaak meer, maar soms -uit school- gaat het vanzelf.
    Mijn kinderen krijgen veel van muziek mee als ze bij hun vader zijn. Hij treedt best vaak op en oefent thuis veel (gitaar). Ik werd daar wel eens gek van. Mijn zoontje ook, maar ze krijgen er zo toch wat van mee.

  • Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.