Mijn peuter heeft huiswerk
Mama &zo

Mijn peuter heeft huiswerk!

James vindt kinderen interessant.

James zit enkele weken op de peuterspeelzaal. Ik schreef hem een half jaar geleden in omdat ik bang was voor wachttijden. Dit viel gelukkig mee. James kon meteen van start toen hij twee jaar werd. James is nét voor de zomervakantie jarig hierdoor leek het ons geen goed plan om hem hiervoor al te laten wennen. Als we dit wel hadden gedaan, moest hij twee keer wennen en dat vond ik sneu. De stap om naar de peuterspeelzaal te gaan is al groot genoeg.

Alles vertelde ons dat James toe was aan ‘schooltje’. Een nieuwe uitdaging en kinderen om zich heen. Het is voor James belangrijk om met andere kinderen te spelen. Hij heeft één neef van zijn eigen leeftijd maar verder is iedereen een stuk ouder in onze familie en vriendenkring.

Kinderen vindt James geweldig. Hij kan uren kijken naar hoe andere kinderen spelen. Hij leert hiervan en later zien wij dat hij het toepast als hij alleen is. Een glijbaan waar James over twijfelt, probeert hij eerder als hij ziet dat andere kinderen het ook doen.

Intense zielige krokodillen tranen.

De eerste keer naar ‘schooltje’ was spannend voor zowel mama als James kan ik je vertellen. Het verliep prima want James ging, iets wat onzeker, maar meteen spelen. Hij stond zwaaiend voor het raam toen ik wegliep. Ik was gewaarschuwd door moeders in mijn omgeving dus ik was voorbereid op een drama- afscheid met dikke krokodillen tranen en een pruillip. Dit bleef uit en dus was het voor mij gemakkelijker om de uren door te komen.

James was gesloopt toen ik hem kwam ophalen. De indrukken voor een kind van die leeftijd is gigantisch. Je kunt het vergelijken met een volwassenen die start bij een nieuwe baan. Je krijgt zoveel informatie, prikkels en nieuwe indrukken dat je vaak blij bent als je ’s avonds op de bank ligt. Wij kunnen dit beter relativeren dan een peuter van twee.

Hij had moeite met slapen die middag. De tweede keer naar school ging het dan ook moeilijker. James liep vrolijk naar binnen en ging meteen spelen terwijl hij mij goed in de gaten hield. Ik heb een kwartier met hem mee gekeken en gespeeld en toen ik James vertelde dat mama naar huis ging en hem straks weer kom ophalen, kwamen die intense zielige krokodillen tranen. Vreselijk!

James zit met alle kinderen in de kring.

Het is een normaal proces. Er zijn nauwelijks kinderen van die leeftijd die geen moeite hebben met het afscheid op schooltje. James moet wennen aan het feit dat mama er even niet is en hij moet leren beseffen dat ik hem altijd weer kom ophalen. Ik zie genoeg kinderen voor het raam staan met dezelfde krokodillen tranen, ook kinderen die wat ouder zijn dan James.

De laatste keer ben ik om het hoekje blijven kijken. Ik zag dat hij na vijf minuten alweer ging spelen met zijn auto’s. De juffrouw van James stak haar duim op en op deze manier kon ik met een gerust hart vertrekken. In de uren dat ik alleen ben gaan ook steeds beter. De eerste paar keer heb ik na een uur even gebeld naar zijn schooltje om te vragen hoe het ging met James. Dit is nu niet meer nodig.

Het is heerlijk om te zien dat je kind het naar zijn zin heeft. Als ik hem ga ophalen sta ik altijd even om het hoekje te kijken wat hij aan het doen is. James zit gezellig in de kring net zoals de andere kinderen. Heel schattig om te zien. James laat vol trots zijn tekening zien en de inhoud van zijn broodtrommel die helemaal leeg is.

Mijn peuter heeft huiswerk meegekregen!

Deze keer kreeg hij ook een brief mee met huiswerk. Het thema is ‘Herfst’. Hij moest verschillende spullen uit het bos meenemen naar schooltje om hier uiteindelijk iets moois van te kunnen maken met de andere kinderen. James kreeg ook een formulier woorden: Eikel, dennenappel, egel, laarzen, kastanje etc. We kregen als tip mee om dit te oefenen thuis zodat hij op schooltje hierover kan vertellen.

Onze peuter krijgt huiswerk mee. Op deze manier worden wij als ouders betrokken bij wat er precies op school gebeurd. Het voelt voor ons prettig om James te kunnen helpen zodat hij zich zekerder voelt als hij op school is. Hij kent de plaatjes en de woorden en het is altijd fijn om mee te kunnen praten.

James is helaas de afgelopen twee keer niet kunnen gaan omdat hij als een dood vogeltje bij ons op de bank lag. Jeetje, wat is ons mannetje ziek geweest. Gelukkig is hij inmiddels opgeknapt en is de eerste schooldag voor James achter de rug.

De juffrouw vertelde ons dat James, voordat hij ziek werd, bezig was om met andere kinderen te spelen. Nu hij ziek is geweest is moet hij weer van vooraf aan beginnen. Dat is sneu want hij was op de goede weg. James is wat onzekerder nu hij een tijdje uit de running was maar dat komt vast weer goed!

Hoe vindt jij het dat je kind al zo vroeg huiswerk krijgt? Goed of vindt je ze hiervoor nog te jong?

(Visited 193 times, 1 visits today)

Vorig artikel Volgend artikel

You Might Also Like

2 Reacties

  • Reageer gre Luttik 2 oktober 2017 om 09:53

    Dat verzamelen van herfstspullen was 30 jaar geleden ook al op de crèche. Maar een egel zou ik mijn kind niet laten meenemen. Hoe verzinnen ze het! Heeft iemand van die leidsters wel eens een egel in de handen gehad? Vlooien, stekels, au! En als je pech hebt allemaal rode vlekjes op je huid. En dan de stress voor die egel! Het volgende is een eekhoorn? Hup met z’n allen de boom in?

  • Reageer Stephanie 2 oktober 2017 om 16:54

    Het is wel wat vroeg voor huiswerk, maar het klinkt niet al te serieus/verplicht. In ieder geval een goede reden om lekker een boswandeling te maken!

  • Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.