medische detectiehonden sporen darmkanker op
De ziekte van crohn &zo, Persoonlijk

Medische detectiehonden sporen darmkanker op?!

Honden ruiken wel 100x beter dan onze beste apparatuur!

Voor veel mensen zijn honden geweldige huisdieren en kunnen daarom een grote aanvulling zijn voor het gezin. Dat is niet alles, ze kunnen zoveel meer dan je van te voren zou denken!

We hebben allemaal weleens gehoord van blindengeleidehonden of drugshonden maar er zijn tegenwoordig ook buddyhonden en assistentiehonden. Zij leren bijvoorbeeld om kinderen te steunen en hen angsten te laten overwinnen. Ook zijn honden er tegenwoordig op getraind om hun baasje uit een nachtmerrie te halen! Bizar toch?

Het is algemeen bekent dat honden een sterk reukvermogen hebben. Ze kunnen wel 100x beter ruiken dan mensen èn dan onze apparatuur. Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat de viervoeters verschillende kankersoorten kunnen opsporen. Zo ontdekten Zweedse onderzoekers dat honden baarmoederhalskanker kunnen ruiken!

Medische detectivehonden sporen darmkanker op!

De medische detectiehonden worden spelenderwijs getraind. Ze koppelen namelijk de geur van hun favoriete speeltje aan de geur van kankercellen. De honden zijn dus in de veronderstelling dat ze hun favoriete speeltje aan het zoeken zijn!

Ze testen deze honden in een afgesloten ruimte met een ronde tafel in het midden. Aan die tafel hangen ze verschillende potjes ontlasting. De hond wordt vervolgens naar binnen gestuurd, loopt een rondje om de tafel heen en gaat vervolgens ziten bij het ontlastingpotje waar kankercellen in te vinden zijn.

Medische detectiehonden zijn dus in staat om op basis van geur, darmkanker op de sporen. Dit blijkt uit een onderzoek van het VUmc en KNGF geleidehonden. De opgeleide honden zouden in ruim 90% van de gevallen de juiste ontlastingsmonster met kankercellen aanwijzen. De rest van de monsters negeren de honden.

Vervang de hond het darmonderzoek?

Hoe gaaf is dit? In plaats van een vervelend darmonderzoek waar niemand op zit te wachten. Krijg je een super schattige honden die gewoon wat aan je poep snuffelt. Het jammere hierin is dat je die honden waarschijnlijk nooit ziet omdat dit onderzoek in het laboratorium wordt uitgevoerd. Hoe dan ook, alles is beter dan een darmonderzoek.

Het klinkt ideaal maar de hond zal nooit een darmonderzoek kunnen vervangen. Het is wel dat er veel mensen zijn die een darmonderzoek moeten ondergaan. Dit omdat ze klachten hebben, een controle onderzoek moeten ondergaan of omdat ze de leeftijd hebben bereikt dat je meer kant hebt op darmkanker. Gelukkig komt er bij de meeste gevallen geen slechte uitslag uit en is het darmonderzoek dus in principe overbodig uitgevoerd.

Dit is dan ook het punt waarop de hond het verschil kan maken. Er zijn minder dure, risicovolle en nare darmonderzoeken nodig als de hond vooraf een slectiemaakt van kankercellen in je ontlasting.

Hoe dan ook is dit natuurlijk een fantastische doorbraak. Hoe eerder kanker bij een patiënt wordt ontdekt, hoe groter de kans op herstel en daar is het allemaal om te doen. De detectiehonden wordt inmiddels ook uitgedaagd om andere soorten kanker op te sporen en ze verwachten dat in 2010 de honden echt aan het werk kan in het laboratorium!

Honden sporen darmkanker op! Dat is een hele grote doorbraak. Wat vinden jullie hiervan? Ik ben benieuwd.

(Visited 297 times, 1 visits today)

Vorig artikel Volgend artikel

You Might Also Like

Geen reacties

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.