keizersnee operatie
Zwanger &zo

Wat je moet weten voor een keizersnee!

Wat je moet weten voor een keizersnee operatie!

James is een keizerkind en hoe toevallig, ik ook! Het was dan wel een spoed keizersnee maar de eventuele complicaties en het herstel blijft hetzelfde als bij een geplande keizersnee. In dit artikel deel ik met jullie wat je echt moet weten voor een keizersnee!

Het doet geen pijn maar je voelt wel dat de baby eruit wordt gehaald. 

Tja, je krijgt natuurlijk een rugprik wat er voorzorg dat je operatie pijnloos hoort te verlopen. Het gene wat niet verdoofd kan worden is het duw en trek werk en geloof me, er is nogal wat geweld voor nodig om die buikspieren aan de kant te leggen. Het doet dus geen pijn maar je voelt wel degelijk dat ze met je buik bezig zijn.

Je kind mag niet direct op je borst worden gelegd. 

In sommige gevallen kan dit wel. Het is steeds meer protocol dat een kind in ieder geval zo snel mogelijk bij de moeder op de borst ligt. In mijn geval moest James eerst gecontroleerd worden door de kinderarts. Je partner loopt dan natuurlijk mee met je kind waardoor je ‘even’ alleen ligt. Dit duurt meestal maar een paar minuten maar voor je gevoel duurt het uren. Je moedergevoel is, KLIK, geactiveerd en je wil direct weten hoe het met je kind gaat.

Naweeën na een keizersnee operatie. 

Dit is wat veel mensen onderschatten denk ik. De meeste denken dat je alleen naweeën hebt bij een normale bevalling maar het tegendeel is waar. Het is wel zo dat het bij je tweede kind meer kan zijn dan bij je eerste kind. Ik had ook nog wel een tijdje last van naweeën. Helaas was ik gezegend met rugweeën, vreselijk!

Na een keizersnee lig je gemiddeld 4 dagen in het ziekenhuis. 

In deze tijd mogen we nog van geluk spreken want mijn moeder moest echt een volle week in het ziekenhuis vertoeven. Het was toen zelfs zo dat haar kinderen niet op de kamer mocht hebben liggen. Gelukkig is dit nu wel het geval maar je mag dus, logisch ook, niet direct naar huis! Ik mocht met hoge uitzondering en een beetje doordrammen op de derde dag naar huis samen met James.

Je ligt na de operatie nog minimaal een dag met een blaaskather op bed. 

Al denk je dat het wel moet lukken, je ben de eerste paar uren nog compleet verdoofd en je kunt dan ook niet zomaar aanlopen naar het toilet. Je hebt daarom nog een tijdje een blaaskather in zodat dat proces lekker door kan lopen. Bij mij werd deze de dag na de operatie eruit gehaald. Over toilet bezoekjes gesproken..

Ik zal het beestje maar gewoon bij de naam roepen, poepen na de keizersnee. 

Nou nou nou, ik had nooit kunnen bedenken dat dit zo moeilijk en pijnlijk zou verlopen. Het lijkt wel alsof je je gehele baarmoeder eruit perst. Ik weet niet of andere moeder dit herkennen en of dit bij een normale bevalling ook zo is. Maar alleen dat poepen is al een bevalling op zich!

Je gaat daarna ook gewoon weer lekker vloeien! 

Ik heb deze vraag ontzettend veel gekregen na mijn keizersnee operatie. Het is geen verschil met een normale bevalling, je begint daarna dus ook gewoon lekker met vloeien. Het was bij mij wel zo dat dit heel minimaal was. Ik had namelijk bergen bloed verwacht maar het tegendeel was waar. Bij de operatie zuigen ze dit bloed zoveel mogelijk weg dus dat kan een beetje schelen! Ik was ongeveer een weekje aan het vloeien en toen hield het op en had ik weer een mooie cyclus.

Borstvoeding na een keizersnee schijnt moeilijker te gaan. 

Ik kan hier zelf niet over mee praten omdat ik Donormelk gaf. Maar het schijnt zo te zijn dat de borstvoeding moeilijker op gang komt dan bij een gewone bevalling. Ik betwijfel het.. volgens mij is het gewoon per persoon verschillend maar het is wellicht een punt om te bespreken voordat je een keizersnee ondergaat!

Gevoelloos rondom het litteken. 

De eerste tijd na de operatie is het rondom je litteken volledig gevoelloos. Sterker nog, het blijft altijd voor een heel groot deel gevoelloos. Het kan dus zijn dat het jaren na de operatie nog steeds gevoelloos is. Bij mij is dit bijvoorbeeld nog steeds een dof gevoel en we zijn nu al bijna 2 jaar verder!

Hoesten, niezen en lachen is bijna onmogelijk. 

Dit had ik zelf nooit verwacht. Ja mijn moeder had me hiervoor gewaarschuwd maar ik kan wel stellen dat ik dit een van de vervelendste dingen vond van de hele operatie. Je komt er dan pas achter hoe vaak je moet hoesten of niezen. Een tip wat ik zeker zou aanraden is om een zacht kussen in je buik te duwen terwijl je hoest. Op deze manier is het ‘redelijk’ te ondergaan..

Je beseft pas na de operatie hoeveel je doet met je buikspieren. 

Jeetje zeg, je doet gewoon alles met je buik. Iedereen kent het gevoel wel als je na een lange tijd weer een keer hebt gesport in de sportschool. Die spierpijn de dag daarna is ongeveer x100 wat je voelt na een keizersnee. In het ziekenhuis is zo’n papegaai boven je bed ideaal om jezelf te verplaatsen of uit bed te stappen. Thuis had ik deze niet dus als je in de gelegenheid bent om een papegaai aan je bed te binden, zeker doen!

In bad gaan en seks hebben is de eerste 2 weken not done. 

Ik denk trouwens ook niet dat je de eerste twee weken na de bevalling, op welke manier dan ook, al zin hebt om seks te hebben. Ik had dit in ieder geval niet maar het schijnt dus ook nog niet te mogen. Als je al wat verder bent en je wil weer een keer.. dan kan dit nog best gevoelig zijn. Praten is hierin de sleutel! In bad gaan hetzelfde. Dit heeft met je litteken te maken die dan helemaal ‘week’ wordt en daarbij is het ook gevaarlijk de eerste tijd met bacteriën. Geen zorgen, je mag gewoon douche! 😉

Je loopt vaak langer met een dik buikje rond. 

Helaas pindakaas. In tegenstelling tot een normale bevalling mag je de eerste 6 weken na een keizersnee operatie maar weinig doen. Zelfs daarna kan het nog flink gevoelig zijn en moet je dit echt heel langzaam gaan opbouwen. Het duurt dus wat langer voordat je je buikje kwijt bent!

Heb jij een keizersnee gehad en herken jij punten? Laat het me weten en vooral als je er nog iets wil bijvoegen natuurlijk!

lees ook: Mijn ervaring met een keizersnee!

(Visited 460 times, 1 visits today)

Vorig artikel Volgend artikel

You Might Also Like

Geen reacties

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.