Sinterklaas
Persoonlijk

Liegen tegen je kind over Sinterklaas en kerstman is slecht?

Mijn ervaring met Sinterklaas,

Ik heb Sinterklaas altijd geweldig gevonden. Logisch, ik denk dat bijna ieder kind goede herinneringen heeft aan Sinterklaas. Het is DE man die gratis cadeautjes weggeeft aan de lieve kinderen en welk kind wil dat nou niet?

In het jaar dat er tegen mij verteld werd dat het allemaal èèn groot toneelspel was vond ik het stoer dat ik als een van de weinige kinderen uit mijn klas het grote geheim al wist. Ik was wel een beetje bang dat de tijd van zakken vol met cadeautjes nu over zou zijn maar ik hoopte er stiekem nog wel op.

Het eerste jaar dat Sinterklaas kwam terwijl ik al wist dat hij niet bestond geloofde ik gewoon weer. Ik was er notabene bij toen Sinterklaas zich omkleedde en mijn broers zich gingen sminken als Piet voordat ze bij mij op school aankwamen. En toch geloofde ik weer compleet in Sinterklaas toen hij voor mijn neus stond.

Mijn ervaring met de Kerstman.

Kerst heb ik altijd gezien als een gezellige tijd. We deden vroeger nooit iets speciaals aan Kerst. Heel af en toe kregen we alsnog een cadeautje met Kerstmis maar we vierde eigenlijk altijd Sinterklaas. Toen we ouder werden ging het Sinterklaasfeest iets meer naar de achtergrond en deden we met Kerst een leuk spel met cadeautjes. Nu wij als kinderen zelf kinderen krijgen is het weer meer Sinterklaas.

Ik heb zelf nooit in de Kerstman gelooft. Mijn moeder zei dat Sinterklaas in Nederland kwam om cadeautjes te geven en dat de Kerstman ditzelfde deed in Amerika. Kerst is een gezellige tijd, waarin je extra waardeert hoe belangrijk je geliefde en familie is. Daarbij zijn al die lampjes en over de top kerstbomen natuurlijk heel erg mooi en knus.

Liegen tegen James? Liever niet..

James is nu 1,5 jaar en begrijpt nog helemaal niks van Sinterklaas. Hij vindt Piet wel tof omdat hij hem altijd pepernoten geeft maar verder ziet hij de link nog niet dat Sinterklaas hem allemaal cadeautjes heeft gegeven. Hij vond het overigens wel geweldig om zijn cadeautjes uit te pakken. Even leek het wel een kind van 3 die enthousiast stond te trappen als hij weer een pakketje kreeg. Ik betwijfel of hij volgend jaar al wel ‘echt’ geloofd. Ik denk dat hij met 2,5 ook nog niet precies weet hoe het werkt.

Hoe dan ook ben ik me ervan bewust dat er een tijd komt dat ik tegen James ‘moet’ liegen. Dat doe ik liever niet. Ik wil vooral het gevoel geven dat James altijd op mij kan vertrouwen maar goed, ik denk dat iedereen wel eens een leugentje om eigen bestwil verzint. ‘Als je jouw spinazie niet op eet, dan wordt je ook niet sterk!’ dit zijn allemaal van die zinnetjes die er weleens uitfloepen. Je wil immers gewoonweg dat je kind genoeg groente eet. Ik sta dan niet echt stil bij het feit dat ik dan ook echt lieg.

Liegen tegen je kind over Sinterklaas en de Kerstman, slecht?

Er zijn steeds meer onderzoeken over ‘liegen tegen je kind’. Je zou kunnen bereiken dat je kind je niet meer vertrouwd of dat ze zelf ook meer gaan liegen. Als een volwassen persoon kan liegen dan is het vast niet zo erg als een kind het ook doet!

Ik kan ouders heel goed begrijpen als je de keuze maakt om niet te willen liegen tegen je kind en dus ook verteld dat Sinterklaas niet ècht bestaat. Ik heb respect voor het feit dat je de situatie zo bekijkt. Het is dan weer wel jammer dat de kinderen die niet geloven het verpesten voor kinderen die wel geloven. Dat hoeft in mijn ogen niet de bedoeling te zijn. Je kunt je kind prima vertellen dat niet iedereen het grote geheim weet en je daar dus met leeftijdsgenootjes beter niet over kunt praten.

Persoonlijk denk ik dat de klachten van kinderen die worden voorgelogen over Sinterklaas wel meevallen. Ik ben er immers zelf ook goed vanaf gekomen! 😉 En als ik terug denk heb ik als kind er nooit bij stil gestaan dat mijn ouders daadwerkelijk hadden gelogen tegen mij. Ik heb me in ieder geval nooit belogen en bedrogen gevoelt.

Ik denk dat ik James gewoon het verhaal vertel en het niet perse heb over de waarheid of niet. Ik zal me in ieder geval niet in allerlei bochten wringen om hem maar te laten geloven. Als hij vermoedens krijgt, dan is dat zo en zal ik niet blijven liegen om die magische wereld langer te laten duren.

Hoe denken jullie hierover? Beseffen jullie dat je eigenlijk kei hard liegt tegen je kind? Ik ben erg benieuwd hoe jullie hierover denken.

(Visited 433 times, 1 visits today)

Vorig artikel Volgend artikel

You Might Also Like

Geen reacties

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.