Het effect van de scheiding op ons kind
Persoonlijk

Het effect van de scheiding op ons kind!

Scheiden voelt voor mezelf als falen.

Het is al enige tijd bekend dat de vader van James en ik gaan scheiden. Een stap die wij allebei ontzettend moeilijk vonden om te maken maar uiteindelijk onvermijdelijk werd. Dit is een van de redenen dat we er alles aan hebben gedaan om er met elkaar uit te komen. Het alsnog te laten slagen. Dit is niet gelukt en dit voel ik als ik vanuit mezelf spreek als falen.

Wij kunnen dan wel gelukkiger zijn zonder elkaar maar hoe is dat voor een kind van twee jaar? Een scheiding is nooit leuk en een kind is altijd de dupe van een scheiding of je het nou zo gezellig mogelijk aanpakt of in een vechtscheiding beland. Er zit wel degelijk verschil maar het staat voorop dat scheiden effect heeft op een kind.

Wij krijgen vaak de vraag hoe James hierop reageert. Deze vraag kunnen wij echter nog niet beantwoorden omdat wij nog steeds samenwonen. Dit is een bewuste keuze die wij als ouders hebben gemaakt en dit zorgt ervoor dat James het bovenal als gezellig ervaart omdat hij een goede klik heeft met Lisa.

James is ongetwijfeld een liefdesbaby geweest en nog steeds!

Het besef dat papa straks ergens anders gaat wonen, is er nog niet. Deze knauw krijgt hij pas op het moment dat het zover is en het is aan ons de taak om die knauw, die hij ongetwijfeld krijgt, zo compact mogelijk te houden. Een van de voordelen die wij hebben is dat James nog maar twee jaar is en hij deze periode (helaas & gelukkig tegelijk) zich later hoogstwaarschijnlijk niet meer kan herinneren.

Als James oud genoeg is kan hij mijn blog erbij pakken. Hij kan dan lezen dat zijn vader en ik alles hebben gedaan vanuit liefde. Beslissingen hebben genomen en gaan nemen met het welzijn van James voorop.
Het is lastig om met James hierover te praten, buiten het feit dat hij hier nog te weinig van zal begrijpen, is het ook nog niet concreet genoeg. Dit wordt pas noodzakelijk als papa daadwerkelijk weggaat.

De eerste weken was dit lastig, de vader van James is een week of twee weggeweest zodat we beide konden nadenken. James heeft zijn vader om de dag gezien zodat hij hiervan zo min mogelijk mee kreeg. Het is vaak de emoties van de ouders die het kind voelen en wat nadelige gevolgen zouden kunnen hebben op het kind.

Een omgangsregel, bah!

Ons geluk is dat wij nu nog steeds beste maatjes zijn en precies hetzelfde over de opvoeding van James denken. Dit is uiteraard geen garantie voor de toekomst maar zeker een goed begin van iets wat helemaal niet leuk is en nooit zal zijn. Het is ons doel om James te laten voelen dat het niet zijn schuld is en dat hij ongetwijfeld uit liefde is geboren.

Ik denk dat ons voordeel is dat wij het langzaam aan doen en papa niet abrupt weg is. Dat wij straks samen naar woningen gaan kijken, James hierin betrekken en hem op dat moment kleine beetjes gaan uitleggen. Een omgangsregel, daar heb ik de grootste hekel aan als het gaat om scheiden. Ik vind het verschrikkelijk om James op bepaalde dagen naar zijn vader te brengen omdat dit zo op papier staat.

James hoeft niet te kiezen, dat is ons uitgangspunt.

Het is ongetwijfeld nodig om het op papier te zetten. Je weet immers nooit wat de toekomst brengt maar het gaat op ieder vlak in tegen mijn gevoel. Papa houdt evenveel van James als ik dat doe. Ik vind het vervelend om hier dagen voor af te spreken. Als James papa wil bellen of wil zien, moet dat kunnen en het doel is op dit moment om hierna te streven.

We hebben nog steeds een goede verstandhouding. Ik heb het gevoel dat dit zal blijven als het gaat om onze zoon. Scheiden heeft altijd effect op een kind. Wij proberen dit zo klein mogelijk te houden en de eventuele schade te beperken.

Sinterklaas en kerst wordt samen gevierd, voor James. Wij willen dat hij niet hoeft te kiezen tussen papa of mama. Dat wij ondanks we gaan scheiden altijd aan elkaar verbonden zijn. Een familie blijven alleen dan apart van elkaar maar als het ertoe doet, samen mét elkaar.

Lees ook: Ben ik lesbisch?

Hebben jullie hier ervaring mee? Zo ja, vertel het ons! We kunnen niet genoeg tips en tricks gebruiken om de gevolgen zo klein mogelijk te houden.

(Visited 925 times, 1 visits today)

Vorig artikel Volgend artikel

You Might Also Like

Geen reacties

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.