Lesbisch ouderschap
Persoonlijk

Lesbisch ouderschap schadelijk voor een kind?

Is een vader onmisbaar bij het opvoeden van een kind?

Vaders en moeders vervullen een verschillende rol in het gezin. De moeder heeft vaak meer interactie met het kind, doordat je het kind hebt gebaard en daarna vaak intensiever contact hebt met je kind, is de band hechter. De band met de vader wordt versterkt doormiddel van spel en activiteiten.

Dit is absoluut een voorbeeld en een stereotype ‘normaal’ gezin aldus een hele hoop mensen. Het kan zijn dat jullie hebben besproken dat de vader meer thuis is, de verzorging op zich neemt en dat daardoor de band met vader emotioneel gezien, sterker is dan moeder.

Wat betekent het als je twee moeder hebt en er geen sprake is van een vader? Heeft dit negatief effect op de ontwikkeling van je kind of niet? Er zijn veel mensen die beweren dat een vader onmisbaar is, klopt dat?

Onderzoek wijst uit dat het geslacht van de moeder geen invloed heeft voor de opvoeding van je kind. Met uitzondering van borstvoeding, deze optie hebben een mannelijk homostel natuurlijk niet. Voor de persoonlijke en sociale ontwikkeling van je kind, maakt het niks uit of je kind opgevoed wordt door twee mensen met hetzelfde geslacht.

Het juridische proces is ingewikkelder bij een homoseksueel stel.

Een kind krijgen heeft veel impact op je leven, op je werk en ook op je relatie. Een baby is niet alleen maar schattig, lief en leuk om mee te knuffelen. Hier komt veel meer bij kijken. Het is gebleken dat er zowel bij homoseksuele stellen en heteroseksuele stellen meer ruzie is na de bevalling.

Het enige ‘probleem’ waar homoseksuele stellen vaak tegenaan lopen heeft alles te maken met het juridische proces. Dit is nog niet zo gemakkelijk als het doet vermoeden. De moeder die het kind baard is automatisch de moeder die het gezag krijgt, meer voor het kindje gaat zorgen en daarover kan er ongelijkheid in je relatie instaat.

Een van de nadele van het lesbisch ouderschap is dat je kind ermee gepest kan worden omdat het anders is dan anders. Het positieve van een kind die twee moeders heeft, is een open blik. Het is niet zo dat als je twee moeders het invloed heeft op je gender- indentiteit maar je kunt hier wel heel open tegenover staan omdat je het zelf bent gewend.

Het is een proces wat je voor jezelf doorloopt.

Het moeilijkste bij lesbisch ouderschap, als ik voor mezelf praat, is dat het kind nooit op allebei de moeders kan gaan lijken. Een karakter is ook niet over te brengen of te vervormen. Een van de twee moeders staat hier los van omdat er gewoonweg geen DNA- match is.

Ik moet hier zelf nog even aan wennen. Het is voor Lisa anders, zij wist al heel jong dat zij een kind zou krijgen, als het mag lukken, die misschien niet op haar zou kunnen lijken. Ik denk dat dit een proces is dat je voor jezelf doorloopt en uiteindelijk accepteert. Je denkt hier ook anders over, ik heb een kind gekregen met een man en hij heeft van ons allebei trekjes van karakter of het uiterlijk.

Kan ik net zoveel houden van een kind als ik het zelf niet draag?

De vraag is voor mij, heel lullig misschien maar kan ik net zoveel houden van een kind die ik niet zelf heb gebaard? Dit is voor sommige mensen niet bespreekbaar. Het is voor hen duidelijk, het staat als een paal boven water dat dit verder geen invloed heeft. Bij mij is dit anders. Ik heb alleen ervaring met het krijgen van een kind die ik vanaf het begin af aan voel bewegen, schoppen en dat zou ik dan niet meemaken. Maakt dit verschil, wat denk jij?

We moeten jullie nog iets vertellen.. Nee, grapje natuurlijk. Ho stop, dit is nog lang niet van toepassing bij ons. Het is zaak om elkaar eerst nóg beter te leren kennen en te genieten van James, daarbij moeten we hier goed over nadenken want heb je meerder mogelijkheden als je zwanger wil worden als homoseksueel stel.

Je kunt kiezen voor ICI, IUI, IVF of ICSI en Interrelationele eiceldonatie. De laatste is trouwens ook een optie, de eicel van de ene moeder wordt bevrucht via IVF of ICSI en de embryo wordt teruggeplaatst bij de andere moeder. Je hebt dan allebei een aandeel aan de zwangerschap. Het nadeel is dat het ingrijpender en duurder is dan de andere opties.

Het zwanger worden gaat allemaal net iets ingewikkelder dan bij een man- vrouw relatie. Je moet over een hele hoop nadenken. Gelukkig hebben wij hier nog lang de tijd voor maar ik ben benieuwd wat jullie ervaring is hiermee?

(Visited 543 times, 1 visits today)

Vorig artikel Volgend artikel

You Might Also Like

Geen reacties

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.