Mama &zo

Chronisch ziek en het moederschap!

Wij kozen bewust voor het jonge ouderschap.

Wij kozen bewust voor het jonge ouderschap. Dit kwam mede door mijn gezondheid. Mijn ziekte van Crohn is een ernstige vorm waardoor ik steeds nét achter de feiten van de nieuwste medicijnen aanliep. Een stoma- operatie was aan de orde net voordat ik zwanger werd van James. De kans is groot dat ik dit ooit moet ondergaan en mede daarom vond ik het een fijn idee om eerst kinderen te krijgen voor ik een heftige buikoperatie moet doorstaan.

Dit is uiteindelijk gelukt. Het zwanger worden was voor ons absoluut niet vanzelfsprekend. Sterker nog, het was een lange weg die jaren heeft gestuurd voordat wij een positieve zwangerschapstest in handen hadden. James is via de natuurlijke manier verwekt. Hier is gelukkig geen medisch traject vooraf gegaan.

Lees ook: Waarom worden wij niet zwanger? 

De eerste periode van James heb ik overleefd.

In de eerste weken na de bevalling leef je op adrenaline. Je wordt geleefd door alles wat er in je leven veranderd. De verantwoordelijkheid voelde ik vanaf het eerste moment sterk aanwezig. In mijn zwangerschap zag ik op tegen de kraamhulp die zou komen maar achteraf had ik niet zonder gekund. Het is een hectische tijd weerzin het geweldig is dat iemand je hierbij ondersteunt.

De eerste periode na de bevalling heb ik overleefd. Dit klinkt negatiever dan ik het bedoel want ik vond het heerlijk om voor James te zorgen. Het was voor mij alleen zwaar omdat ik chronisch ziek ben. Dit is soms lastig of niet, te combineren. Als je moeder bent mag je eigenlijk nooit ziek zijn. Je hebt hier gewoonweg geen tijd voor!

Het eerste jaar heb ik genoten van iedere stap die James heeft doorlopen. Ik voel me gezegend over het feit dat ik alles heb mogen meemaken van dichtbij. James en ik waren iedere dag samen thuis en deden van alles om het leuk te hebben. In de avond kwam papa thuis en nam het over zodat ik éven kon rusten voordat James naar bed moest.

Lees ook: Mijn ervaring met de welbekende tropenjaren! 

Vanaf het eerste jaar werd alles gemakkelijker.

Ik weet nog goed dat ik, samen met James in de maxicosi, in de supermarkt stond om boodschappen te doen. Er stond geen enkel boodschappenwagentje waar je de maxicosi in kon klikken. Daar sta je dan met je goede gedrag samen met je kind. Je hebt de weekboodschappen hard nodig, je gaat tussen de voedingen ‘even’ een boodschap doen, nou vergeet het maar!

De boodschappen waren teveel om een mandje te gebruiken. Een wagentje was geen optie want deze was er niet. Ik ben omgedraaid en naar huis gegaan, mijn moeder heeft boodschappen gebracht en ik heb vanaf toen de eerste periode boodschappen besteld en thuis laten bezorgen. Het zweet brak me uit aan de gedachte om een boodschap te doen met die zware maxicosi.

Vanaf zijn eerste verjaardag werd alles een stuk gemakkelijker. De boodschappen was het probleem niet meer want James kon nu in het wagentje zitten. Yes, een probleem minder. Het ritme van James veranderde van een onregelmatige ritme wat iedere week anders was naar een vast ritme.

Ik kon op deze manier slapen in de tijd dat James sliep. Dat had ik hard nodig. De jaren daarvoor, toen James er nog niet was, sliep ik iedere middag omdat ik anders het einde van de dag niet zou halen.

Als je moeder bent heb je geen tijd om ziek te zijn.

Dit veranderd als je kind ziek wordt. De moederknop wordt geactiveerd en chronisch ziek of niet, je moet er dan voor je kind zijn. Het is jouw verantwoordelijkheid. Papa en Lisa kunnen prima inspringen maar James is het liefst bij zijn moeder. Logisch, dat was ik vroeger ook toen ik ziek was. Lekker met mama op de bank en vertroeteld worden met alles wat ik lekker vond!

Ik haal vooral energie uit het opvoeden van James. Het tussen de middag slapen heb ik nog steeds hard nodig. Dit zal ik altijd blijven doen als ik hier de kans voor heb. Dit is niet altijd want er is ook nog een huishouden dat moet blijven draaien. Soms moet je keuzes maken. Het opvoeden van een kind heeft mij wel laten beseffen dat je niet iedere dag in een spin en span huis hoeft te leven.

Lees ook: Mijn ervaring met een spoedkeizersnede!

Het gaat niet allemaal even soepel als je chronisch ziek bent. Je moet veel verdelen over de dag en het wordt niet allemaal even schoon en helemaal opgeruimd aan het einde van de dag zoals ik dit graag zie.

Laatst kreeg ik een reactie op mijn artikel dat het egoïstisch was om een kind te hebben omdat ik ziek ben. Ik wist niet wat ik las. Als je chronisch ziek bent betekent dit toch niet dat je geen goede moeder kunt zijn? Ik zet alles in om mijn kind goed op te voeden en met James te spelen en leuke dingen te ondernemen.

Het is niet altijd even gemakkelijk en het is passen en meten maar ik doe het wel, allemaal voor hem!

 

(Visited 381 times, 1 visits today)

Vorig artikel Volgend artikel

You Might Also Like

Geen reacties

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.