Mama &zo

Jongens spelen met meisje speelgoed?!

Is het nou aangeboren of aangeleerd gedrag?

Jongens spelen met auto’s, treinen en garages en meisjes spelen met barbies en poppen. De wetenschappers worden het niet eens. Is het nou aangeboren of aangeleerd?

Ik denk dat de meerste ouders naar de afdeling gaat wat bij het geslacht van hen kind hoort. Je zou zeggen dat dit dan aangeleerd gedrag is. Mijn ouders hebben vier meisjes kleinkinderen en 3 jongens kleinkinderen. De tuin ligt vol allerlei speelgoed voor zowel jongens als meisjes en ieder kind mag hiermee spelen.

James is tot zover ook echt een jongensjongen. Hij speelt alleen met auto’s, vrachtwagens of balletjes en het liefst klimt hij overal in en op. Als je hem een poppenwagen inclusief pop geeft, dan moet hier hier niks van weten. Hij gooit hoogstens de pop uit de wagen en dat is het dan..

Er zijn genoeg ouders die het erg vinden als hen zoon met een pop speelt of hen dochter met auto’s. Ik vind dit absoluut geen enkel probleem. Merijn gelukkig ook niet. Als ik later met James in de speelgoedwinkel loop en hij wil graag een pop, helemaal prima.

Ik zag trouwens laatst dat je tegenwoordig ook een jongens Baby Born hebt! Deze wil ik sowieso nog eens aanschaffen met stoere kleding erbij om te kijken of James het inmiddels wel leuk vindt.

James heeft van zijn verjaardag een keuken gekregen van zijn peetoom en tante. Dit is tegenwoordig ook niet persè meisjespeelgoed meer. Er zijn immers genoeg mannen die in de keuken staan! James vind het dan ook geweldig om in zijn eigen keuken te rommelen met zijn potten en pannen!

Jongens spelen met meisje speelgoed?!

Ik vind het bizar om te zien dat hier wel degelijk verschil in zit. Het schijnt ook goed te zijn voor de ontwikkeling van je kind om eens te wisselen en speelgoed van het andere geslacht aan te bieden. Jongens die met poppen spelen leren bijvoorbeeld de verzorgende rol.

Waarom gaan wij als ouders vanaf het begin al naar de jongensafdeling bij het speelgoed als we zelf een zoon hebben? Omdat het zo hoort? Omdat het normaal is? Ieder kind is anders. Ik vind het interessant om hierover na te denken want ik doe namelijk precies hetzelfde.

Mijn voornemen is dus als hij oud genoeg is om een cadeautje te kunnen uitzoeken hem de gehele winkel te laten doorlopen zodat hij zelf een keuze kan maken. Hij wordt dan niet beinvloed voor de jongens en meisjes kant. Hoewel dit op school wel weer zal gebeuren maar dat zien we dan wel weer..

Ik ben benieuwd wat James gaat doen als ik een jongenspop voor hem koop. Misschien vindt hij dat nu wel een stuk leuker!

Hoe denken jullie hierover? Vind jij het erg als jouw zoon met poppen speelt of jouw dochter met auto’s?

(Visited 334 times, 1 visits today)

Vorig artikel Volgend artikel

You Might Also Like

Geen reacties

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.