Bewust leven
Persoonlijk

Je kind opgeven als orgaandonor?

Ik wil graag bloeddonor worden.

Het geeft de mens een prettig gevoel om de medemens te helpen. Ik voel dat zo. Het voelt voor mij fijn als mensen iets hebben aan de artikelen die ik schrijf. Een bakfruit of een leuk tijdschrift valt bij de meeste wel in de smaak. Ik wil altijd een stapje verder…

Ik wil bijvoorbeeld graag bloeddonor worden. Mensen helpen met een zak bloed die ik makkelijk kan missen. Helaas is dat voor vele mensen net zoals ik, die al chronisch ziek zijn, lastig en vaak zelfs onmogelijk om zoiets te kunnen doen.

Een lange tijd heb ik nagedacht over orgaandonorschap. Ik vroeg me altijd af wat mensen in vredesnaam nog aan mijn organen hebben als het zo ver is. Ik mankeer van alles dus ik heb altijd gedacht dat de artsen vast niks met mijn organen zouden kunnen doen. Tot ik de lijst zag!

Van mijn darmen wordt niemand blij.

Het besluit had ik snel gemaakt. Mocht mij iets overkomen dan heb ik liever dat mijn medemens er beter van wordt. Letterlijk. Het leven is veel te leuk om hierover na te denken maar juist als jezelf ziek bent sta je hier eerder bij stil.

Op het formulier kun je kiezen wat ze van jouw lichaam mogen ‘afpakken’. Ik heb mijn darmen maar uit gevinkt. Daar wordt niemand blij van. Mijn huid en hoornvlies vind ik ook prettig om te behouden. Mijn hoornvlies is zodanig beschadigd dat niemand daar met een zonnige blik doorheen kan kijken.

Merijn is allang orgaandonor en van hem mogen ze alles gebruiken. Als je 18 bent geworden ontvang je zo’n formulier. Je kan altijd NEE invullen maar ik raad je aan om dit wel te laten weten zodat dit geregistreerd kan worden.

Je kind opgeven als orgaandonor?

Wist jij dat kinderen vanaf 12 jaar hen keuze kunnen registreren. De ouders bepalen uiteindelijk of het doorgaat of niet. Als je kind het prima vindt en jij niet, gebeurd het niet. Als je kind het niet wil en jij zou het wel willen, gebeurt het ook niet. Begrijp je het nog?

Met de leeftijd onder 12 jaar kun en hoef je het niet te registreren. Hier wil je natuurlijk ook nooit over nadenken. De artsen vragen op het moment zelf aan de ouders of zij hier voor open staan of niet. Het lijkt mij overigens ook ontzettend moeilijk voor artsen om dit te vragen aan ouders die net hen kindje zijn verloren.

Ik ben blij dat mijn keus vast staat maar ik begrijp dat het moeilijk is om hierover na te denken. Ik kan mezelf voorstellen dat je dit zolang mogelijk wegstopt en hier niet over na wil denken zolang je midden in het leven staat. Je kunt altijd donor worden, zelfs als je 80 jaar bent kunnen de artsen je nieren nog gebruiken.

Ben jij orgaandonor of bloeddonor? Waarom wel en waarom niet? Ik ben benieuwd. Laat het weten in de comments.

(Visited 164 times, 1 visits today)

Vorig artikel Volgend artikel

You Might Also Like

1 reactie

  • Reageer Mathiske's mama blog 23 april 2016 om 13:08

    Ja ik ben orgaan donor, van.mij mogen ze alles hebben ?

  • Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.