James
Mama &zo

Je kind alleen thuis laten?

Je kind alleen thuis laten moet gewoon kunnen.

Ik zat laatst lekker te bloggen in mijn nieuwe kantoor. De hometour volgt snel mensen! Merijn had een avonddienst en James en ik hadden die avond slecht gegeten, het was een soort van mislukt. James gaf ik daarna nog een boterham zodat hij alsnog lekker had gegeten en fijn kon gaan slapen. Ik had minder zin in een boterham en wilde eigenlijk iets lekkers halen. Het was rond 21:00 uur in de avond en toen dacht ik: Ik kan toch eigenlijk wel even 5 minuten wat eten halen, James slaap toch en Max is beneden dus dat moet gewoon kunnen.

Het voelde niet goed en om die reden zocht ik op Google naar de vraag: ‘Kind alleen thuis laten?’ tot mijn grote verbazing vond ik allerlei forums waar deze vraag met uiteenlopende antwoorden werd beantwoord. Leuk, hier ga ik eens even in neuzen. Ondertussen had ik Merijn geappt: ‘Schatje, mijn avondeten is mislukt waardoor ik enorm veel honger heb en ik eigenlijk even iets wil halen. James slaapt toch heel vast. Wat vind jij?’

Onverantwoord en kindermishandeling?

Ik verbaasde me over het feit dat blijkbaar heel veel mensen hun kind alleen thuis laten als hij of zij ligt te slapen. De ene gaat de kinderen van school halen maar is altijd binnen 30 minuten!!?? weer thuis. En de ander loopt ‘s avonds nog een blokje met de hond. Er zijn ook tegenovergestelde reacties en zelfs een vrouw die zei: ‘Dat is toch niet normaal. Ik vind het kindermishandeling!’ dat is dan weer het andere uiterste.

Ik had ondertussen nog een onverantwoorde zak Chips gevonden die ik op kon eten en voordat Merijn een berichtje terug kon sturen typte ik: ‘Slecht plan, vergeet wat ik typte’. Dat komt niet door alle uiteenlopende antwoorden maar het was een soort gevoel in mij wat zei dat ik dan erg onverantwoord bezig zou zijn. Het is een ander verhaal als je de buren informeert over het feit dat je kind ligt te slapen en je even de babyfoon kunt droppen. Dan is er in ieder geval nog iemand die een oogje in het zeil houdt.

Laat niks aan het toeval over!

Er was trouwens ook iemand die zei: ‘Ik ga mijn kinderen van school af halen als (laten we haar kind Carolientje noemen) Carolientje ligt te slapen. Ik heb in mijn jaszak een brief je met daarop: ‘CAROLIENTJE LIGT TE SLAPEN OP ADRES…’ Haar reden was dat als er iets met haar zou gebeuren dat de politie of andere hulpverleners dan konden lezen dat Carolientje alleen thuis was.

Laat ik voorop stellen dat ik het onverantwoord vind om je kind alleen thuis te laten. Ik denk dat deze mening per persoon verschillend is maar ik vind niet dat je ook maar iets aan het toeval kunt overlaten. Als je hier anders over denkt en het geen probleem vindt om je kind even alleen thuis te laten zou ik in ieder geval iets anders verzinnen dan zo’n briefje in een jaszak.

Als jij op straat bewusteloos ligt te zijn dan hebben de hulpverleners wel wat anders aan hun hoofd dan briefjes in jaszakken zoeken. Schrijf het op je hand + nummer van je partner of iets. Ik bedoel, je weet nooit wat er gebeurd. Iemand die zich goed voelt en zijn of haar kinderen van school gaat halen kan zo een beroerte of erger nog een hartstilstand krijgen.

Een ongeluk zit in een klein hoekje!

Het is zeer onwaarschijnlijk dat je huis plotseling in de fik staat, er een inbreker midden op de dag probeert in te breken of je vergeten bent om het gasstel uit te zetten MAAR HET KAN WEL! Degene waarvoor je leeft, die je het diepste kan raken, die afhankelijk is van jouw zorg, die je moet vertrouwen en op je moet kunnen bouwen laat je gewoon niet alleen thuis. Ja oké, de hond uitlaten is misschien niet te vergelijken met je kinderen van school halen maar 10 minuten zijn wel 10 minuten waarin een hoop kan gebeuren.

De leeftijd zal wellicht ook een rol spelen. James is nu 18 maanden en hij ligt nog in een ledikant. Als ik overdag zie hoe lenig hij is en hoe graag hij op allerlei dingen klimt dan zou hij eventueel ook uit zijn ledikant kunnen klimmen. Een ongeluk zit in een klein hoekje en ik denk dat je dat niet moet riskeren als ouder zijnde. Ik houd hem dan liever in de gate via de babyfoon. Er was ook een uitspaak die luidde: ‘Het enige wat er kan gebeuren is dat mijn kind 10 minuutjes huilt. Is dat nou zo erg? Hij krijgt er niks van. Ja hij krijgt er geduld van, meer niet!’

Wettelijk strafbaar om je kind alleen thuis te laten?

Ik heb het eerlijk gezegd nooit geweten. Ik wist wel dat het niet de bedoeling was om je kind alleen thuis te laten. Maar in mijn ogen deed ook niemand dat. Ik heb nooit geweten dat het wettelijk strafbaar is om een hulpbehoevend kind alleen thuis te laten. Logisch nu ik al die forums heb doorgespit.

Het kan natuurlijk zijn dat jij hier anders over denkt en wèl soms je kind alleen thuis laat om je andere kind van school te halen of een blokje te wandelen met de hond. Dit is absoluut geen artikel waarbij ik iemand wil kwetsen of mijn mening wil opdringen. Het is puur een hersenspinsel artikel. Iets wat me bezig houdt. Laten we het netjes houden in de comments en laat vooral weten als jij er anders over denkt!

(Visited 261 times, 1 visits today)

Vorig artikel Volgend artikel

You Might Also Like

4 Reacties

 • Reageer MamaIssues 14 december 2016 om 09:12

  Lastig onderwerp vind ik dit!
  een kind alleen achter laten heel erg lang vind ik absoluut niet kunnen!
  Maar even met de hond naar het grasveldje tegenover het huis moet toch wel kunnen?

  • Reageer Lonnekedewin 14 december 2016 om 09:32

   Het is zeker een lastig onderwerp. Iedereen bekijkt het anders. De hond uitlaten op het grasveldje tegenover je huis lijkt me niet zn probleem mits je je huis kunt blijven zien. Maar op je gemak de kids van school halen vind ik onverantwoord!

 • Reageer Kim 11 maart 2017 om 16:55

  Ik heb hier toen ook een artikel over geschreven op mijn blog. Ik vind t echt niet kunnen. Zelfd de hond uitlaten NIET. Ik zelf doe t nooit en niet gedaan. Enige wat ik laatst deed: ik moest tanken, dochter sliep in de stoel achterin. Auto op slot, naar binnen gereden (continu kijken naar de auto) afrekenen en terug gerend. Vond t zooooo erg! Maar wilde haar ook niet wakker maken en t was 1 min. Maar toen, toen voelde ik mijzelf al slecht. Kan je nagaan!

  Neem haar dus verder altijd mee.

 • Reageer Melanie 11 maart 2017 om 18:55

  Goed stuk. Ik heb het 1keer gedaan. Mijn zoon lag te slapen en ik had iets nodig van de supermarkt. Die zat tegenover mijn huis. Ook al was ik maar 5 minuten weg. Ik voelde me er niet goed bij. Nooit meer gedaan daarna. Ik dacht alleen maar. Wat als er nu brand ontstaat en ik ben er niet om mijn kind te redden. Nee, ik zou nooit met mezelf kunnen leven.

 • Schrijf een reactie

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.