Leven met Lon in een fotodagboek
De ziekte van crohn &zo

Waarom water drinken zo belangrijk is?!

Hoeveel water moet je drinken?

Het is algemeen bekent. Wij als mensen kunnen een aantal dagen zonder eten als we maar genoeg water drinken. We moeten het liefst twee liter water per dag naar binnen werken. Ik heb zelfs gehoord dat mensen met overgewicht nóg meer water moeten drinken. Dit hangt af van je leeftijd, lengte, gewicht, klimaat waarin je leeft en hoeveel je beweegt op een dag. Per dag tussen de 2 en 4 liter water, dat is nogal wat! Mocht jij willen afvallen door alleen maar water te drinken zou ik je huisarts raadplegen voor advies!

Het wordt ons wel moeilijk gemaakt om het alleen maar bij water te houden. Er zijn zulke slechte maar lekkere producten te koop in supermarkten waardoor we de Cola kiezen boven het water want dat smaakt toch veel beter? Thee is dan wel een goede oplossing, mits je er geen suiker in doet en het ligt ook aan de merk/smaak thee wat je gebruikt.

Waarom is water drinken zo belangrijk?

Misschien lukt het ons beter als we weten wáárom water drinken nou zo belangrijk is? Water is belangrijk voor je nieren. Je nieren zorgen er onder andere voor dat alle ongewenste stoffen die je lichaam heeft opgenomen doormiddel van voedsel wat je tot je hebt genomen, verwijderd worden uit je bloed. Je nieren zijn dus een baas in het zuiveren van je bloed en dat is dan weer belangrijk voor je hart- en bloedvaten.

Water verbetert je stoelgang. Mensen die last hebben van obstipatie worden vaak geadviseerd om meer water te drinken. Je lichaam heeft vocht nodig om de voedingsstoffen die je tot je neemt goed te kunnen verwerken.

Het schijnt zelfs zo te zijn dat water je hersenactiviteit stimuleert. Je zou dus energieker, productiever en alerter zijn als je genoeg water drinkt. Bizar toch?

Lichamelijke klachten door te weinig water drinken?

Ons lichaam bestaat voor 70%  uit water, onze hersenen zelfs voor 90%. Dit zegt al genoeg over het feit dat water op zuurstof na de belangrijkste substantie is om ons lichaam goed te laten functioneren. Uit meerdere onderzoek is gebleken dat we allerlei kwalen kunnen krijgen als we te weinig water drinken.

 • Vermoeidheid
 • Slechte bloedcirculatie
 • Vaker blaasontsteking
 • Hoge bloeddruk
 • Hoofdpijn
 • Spierpijnen
 • Maag- en darmstoornissen
 • gewichtstoename

Dit zijn nog niet de helft van de klachten die je kunt krijgen als je te weinig water drinkt maar dan zou dit wel een hele lange blogpost worden. Altijd als ik ziek ben en dat ben ik nogal vaak, word er gezegd: Goed drinken!’ Dit liet mij inspireren om deze blog te schrijven. Waar water wel niet allemaal goed voor kan zijn..

James lust niks anders dan water.

James heb ik vanaf het begin af aan alleen maar water laten drinken. Als we uit eten gaan dan wil hij nog wel eens een glaasje Fristi krijgen van ons maar thuis krijgt hij nooit iets anders dan water of melk. Toevallig zat ik laatst te denken dat het wel heel sneu is dat hij alleen maar water van ons moet drinken. Ik besloot biologische Appelsap te kopen zodat hij in het weekend wat extra’s heeft. James vond het geloof ik niet zo spannend. Als hij een glaasje Fristi krijgt dan zie je aan zijn gezicht dat hij zit te genieten. Met de Appelsap merkte ik geen verschil en dus zijn we daar maar mee gestopt. Water drinkt hij het liefst.

Tips om meer water te drinken! 

 1. Ik drink het liefst uit flesjes. Nu blijkt dat plastic flesjes ook niet zo gezond zijn om uit te drinken maar goed, ik vind het fijner en lekkerder om uit een flesje te drinken. Dat zal ook wel psychisch zijn ofzo!
 2. Voeg fruit toe aan je water! Zo blijft het gezond, komen er zelfs vitamines bij en is het lekkerder door het smaakje wat erbij komt!
 3. Iedereen heeft tegenwoordig een wekker op zijn of haar telefoon. Zet gewoon je wekker en schrijf: ‘Water drinken!’. Zo kun je het onmogelijk vergeten!
 4. Begin de dag met een glas water. Je lichaam heeft urenlang geen vocht binnen gehad. Wel is er water uit je lichaam onttrokken door bijvoorbeeld zweet. Als je dit iedere morgen doet wordt het een gewoonte om water te drinken en dat is de bedoeling!
 5. Doe je je best maar lukt het niet om de juiste hoeveelheid water per dag in te nemen? Zoek het dan in voeding. Je kunt bijvoorbeeld komkommer, watermeloen en grapefruit eten. Dit zit bomvol water en vitamine!

Ik blijf het ook moeilijk vinden om zoveel water te drinken op een dag. Dit artikel motiveert me weer even om er bij stil te staan dat water ècht belangrijk is! Heb jij veel moeite met water drinken? Wist jij dat het zo belangrijk was?

(Visited 222 times, 1 visits today)

Vorig artikel Volgend artikel

You Might Also Like

Geen reacties

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.